Maatregelen tegen de eikenprocessierups

Vorig jaar was er veel overlast van de eikenprocessierups. De rups zorgde van mei tot en met augustus voor (gezondheids)klachten bij inwoners. Ook voor dit jaar verwachten we een plaag. Wij nemen verschillende maatregelen om de eikenprocessierups voor de korte én lange termijn te bestrijden. 

Gezondheidsklachten door eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zitten in eikenbomen. Je herkent de nesten van de rups aan dichte spinsels op de stam van de boom en in de oksels van grote takken. Rond eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen die voor mens en dier sterk irriterend zijn. Als je in de buurt van nesten of rupsen komt, of ze aanraakt, kun je huiduitslag, zwellingen en geïrriteerde ogen krijgen. 

Bestrijding op twee manieren
Om risico’s voor de gezondheid te voorkomen, bestrijden we de rupsen.

Dit doen we door:
  • rupsen en nesten uit eiken weg te zuigen
  • natuurlijke vijanden van de rups te vermeerderen, zoals vogels en roofinsecten 
Geen preventieve bestrijding
We kiezen er voor om niet preventief te bestrijden. De middelen die hiervoor gebruikt worden, doden niet alleen de eikenprocessierups. Het doodt ook andere rupsen, en dus ook veel (zeldzame) vlindersoorten. Dit willen we voorkomen. Landelijk platform processierups Er is een landelijk Kennisplatform Processierups. Op www.processie.nu vind je alle informatie, veelgestelde vragen en antwoorden. 

Op www.oakie.info staat veel praktische informatie over het bestrijden van de rups en het voorkomen van klachten.

Veelgestelde vragen
Op www.ermelo.nl/ eikenprocessierups vind je meer informatie over de eikenprocessierups en hoe wij de rupsen in Ermelo bestrijden.