Medewerkers gemeentehuis delen vanaf nu elektrische auto’s

Door Maarten Westerduin - De auto meenemen omdat je ‘m misschien nog nodig hebt is nu geen excuus meer voor medewerkers van de gemeente Ermelo. Maandag werden er namelijk twee deelauto’s in gebruik genomen, volledig elektrisch en - buiten openingstijden - ook beschikbaar voor het publiek.

,,Wel apart hoor, je hoort he-le-maal niets’’, hoor je gemeentesecretaris Aldrik Westrate roepen als hij na het eerste rondje uit de elektrische bolide stapt. Hij en wethouders Leo van der Velde en Wouter Vogelsang bekijken het apparaat alsof ze zich in Back To The Future wanen.

Duurzaam
Met de deelauto’s ziet de gemeente een kans om een voorbeeld te geven: ,,Duurzaamheid is voor Ermelo een belangrijk speerpunt’’, zegt Westrate. ,,We hebben daarin als gemeente een voorbeeldrol en stimuleren en faciliteren daarom het elektrisch rijden in onze gemeente en dus ook binnen de gemeentelijke organisatie.’’ Het moet ook de parkeerdruk omlaag halen: ,,Minder werknemers hoeven nu met de eigen auto naar het gemeentehuis te komen te komen.”
 
Doelen

Het kiezen voor elektrische auto’s in plaats van voertuigen die (deels) op brandstof draaien, is een bewuste keuze: ,,Met de komst van deze elektrische deelauto’s leveren we als gemeente een bijdrage aan onze duurzaamheidsdoelen’’, meldt Van der Velde in een persbericht. In 2030 wil Ermelo energieneutraal zijn en binnen vijf jaar daarna moet het er ook voor zorgen dat de gemeente klimaatneutraal is.
 
Laadpaal aanvragen
Op dit moment telt de gemeente nog 5 openbare laadpalen. Volgens de plannen zullen daar in de toekomst nog een hoop bijkomen. Via de website ermeloduurzamer.nl, kunnen de inwoners zo’n laadpaal aanvragen.
 
Deelauto meenemen
De eerste weken zijn ze alleen beschikbaar voor medewerkers in het gemeentehuis, vanaf 17 juli kan iedereen een beroep op de wagens doen. Dat kan alleen buiten de werktijden om: vanaf 18.00 ‘s avonds tot 8.00 uur ‘s ochtends, in het weekend en op feestdagen.

Elektrische auto gemeente Ermelo