Meerinzicht stuurt onterechte brief ook aan overledenen en gedupeerden toeslagenaffaire

Door Harry Schipper – Door een menselijke fout heeft een deel van de inwoners in Harderwijk, Ermelo en Zeewolde met een schuld vanwege de Participatiewet begin deze maand onterecht een brief ontvangen.

De brief van Meerinzicht, een zogeheten saldobiljet dat informatie geeft over de hoogte van de schuld in 2021, kwam niet alleen terecht bij veelal kwetsbare mensen met een schuld die niet meer wordt ingevorderd, maar is ook verstuurd aan overleden personen én gedupeerden van de toeslagenaffaire.

In de drie gemeenten zijn in totaal twaalfhonderd uitkeringsgerechtigden aangeschreven die vorig jaar een schuld hadden. Een deel van hen had die brief niet mogen ontvangen. Meerinzicht kan nog niet zeggen om welke groepen van haar cliënten het gaat: dat moet nog worden uitgezocht.

In een dinsdag verstuurde brief legt het college van burgemeester en wethouders aan de raadsleden uit wat er die week ervoor zoal is misgegaan. Zo zijn er brieven verstuurd over schulden die niet meer wordt ingevoerd. Ook zijn brieven bij Meerinzicht de deur uitgegaan waarin een verkeerd schuldbedrag staat vermeld, of kwamen de brieven terecht op adressen waar de cliënten niet meer woonden. “Pijnlijk is dat er ook brieven zijn verstuurd naar overleden personen en aan gedupeerden van de toeslagenaffaire”, zo schrijven B en W.

Directeur Simone van der Marck van het domein sociaal Meerinzicht laat weten dat het Meerinzicht spijt dat cliënten onterecht deze brieven hebben ontvangen. “Dit had niet mogen gebeuren. Het is begrijpelijk als inwoners vragen hebben of geschrokken zijn door de brief. De eerste zorg gaat uit naar deze cliënten en herstel van deze fout”.

Alle cliënten die onterecht een brief hebben ontvangen, krijgen van Meerinzicht deze of begin volgende week een brief met excuses. Als ze met vragen zitten, kunnen ze contact opnemen met de klantcontactcentra van elke gemeente. De medewerkers staan samen met het telefoonteam van Meerinzicht klaar om cliënten een toelichting te geven en zo veel mogelijk direct antwoord te geven op hun vragen. Op de websites van de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Zeewolde en van Meerinzicht zijn bovendien berichten geplaatst hoe en waar onterecht aangeschreven inwoners met hun vragen terecht kunnen.

 In de brief aan de raadsleden vermelden B en W ten slotte dat ook nog sprake is geweest van een datalek, waarbij het gaat om persoonsgegevens als naam, adres, woonplaats en schuldsaldo. In wiens handen deze gegevens terecht zijn, wordt er niet bij gezegd. Wel dat de speciaal daartoe aangestelde FG, de functionaris gegevensbescherming, van het datalek melding heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De FG en Meerinzicht onderzoeken nog welke maatregelen er nodig zijn om het lekken van dit soort data voortaan te voorkomen.