Mini-woonwijkje in buurtschap Horst

Door Harry Schipper – De plannen voor een mini-woonwijkje van 34 woningen, aan het Rodeschuurderwegje in het buurtschap Horst, zijn zo goed als rond en bijna klaar voor de inspraak.

Eigenlijk kan zoiets niet; zomaar bouwen in het Ermelose buitengebied. Maar wel als daar tegenover staat dat elders in het agrarische buitengebied lelijke bebouwing wordt gesloopt, zo is ooit bedacht door  het gemeentebestuur.

Dat slopen gebeurt kilometers verderop, aan de Haspel 123a. Daar worden een paar grote oude schuren gesloopt van een agrariër die daar niks meer mee wil.

Daarvoor in de plaats bouwt Ambulante Hulpverlening Midden Nederland een kleinschalige woonzorginstelling voor begeleid wonen en met dagbesteding. Althans, dat is het plan. Er omheen komen een flinke thee- en pluktuin en wandelpaden. De rest van het terrein krijgt ‘een groene uitstraling’, die aansluit op het erachter gelegen Strokelbos, ook wel bekend als ‘het hondenbos’.

Nadat de raad er volgende maand nog iets van mag vinden, komt eind februari of begin maart het bestemmingsplan ter inzage te liggen. Verder moet de provincie nog een vergunning afgeven  op grond van de Wet Natuurbescherming. De provincie beoordeelt daarbij of de stikstofneerslag niet meer wordt dan nu.

Het mini-woonwijkje aan het Rodeschuurderwegje in Horst is een initiatief van een aantal particulieren die zich hebben verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap; de CPO in Vogelvlucht Ermelo. De leden zijn er al twee jaar mee bezig, aangespoord door ‘Het Groene Leger’, een groep jongeren die graag op zichzelf wil wonen, maar nergens in hun eigen dorp betaalbare woonruimte kan vinden. De jongeren kregen eind 2018 steun van de hele gemeenteraad die met een unaniem aangenomen motie het college van B en W opdracht gaf om CPO in Vogelvlucht zoveel mogelijk behulpzaam te zijn met de bouwplannen.

Onder de 34 huizen die er komen, zijn tien sociale huurwoningen en 24 koopwoningen, waarvan het grootste deel valt in de categorieën ‘goedkope koop’ en ‘middeldure koop’. Het mini-wijkje krijgt twee ontsluitingen op het Rodeschuurderwegje. Aan de noordzijde een inritconstructie en aan de zuidzijde een plateau. De woningen zijn zo gegroepeerd, dat de achtertuinen uitkomen op een centrale speel- en ontmoetingsplek. Tussen de weg en het wijkje moet nog wel een vier meter hoog geluidsscherm worden aangelegd

Houthandel en Machinale houtbewerking Albert van der Horst Ermelo

Adresgegevens

Rodeschuurderwegje 18
3853 LS Ermelo

Telefoon

T. 0341-552174

Openingstijden

Ma 7.30 - 17.30 uur
Di 7.30 - 17.30 uur
Wo 7.30 - 17.30 uur
Do 7.30 - 17.30 uur
Vr 7.30 - 17.30 uur
Za 7.30 - 12.00 uur
Zo Gesloten
Meer info