Natuurbegraven straks mogelijk in Ermelo

Door Harry Schipper – Natuurbegraven moet mogelijk zijn binnen de gemeente Ermelo. B en W laten weten niet onwelwillend te staan tegenover initiatiefnemers die dat graag willen.

Er zijn al twee plannen: eentje van Stichting Natuurbegraven Nederland die mogelijkheden ziet in het Haspelbos en nu is er ook een verzoek binnen van Stichting Kerkje in Staverden om natuurbegraven kleinschalig mogelijk te maken.

De gemeente wil echter dat zulke plannen compleet en goed onderbouwd worden en dat de organisaties die natuurbegraven willen eerst hun plannen onderling afstemmen en reguleren, om ‘wildgroei’ te voorkomen. B en W ziet er ook geen brood in om als gemeente zelf grootschalig met natuurbegraven aan de slag te gaan.

Vorige maand lanceerde raadslid Bart van de Knaap van BurgerBelangen Ermelo het eerste plan voor natuurbegraven. Hij deed dat samen met Stichting Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten die eigenaar is van het bosgebied waar natuurbegraven volgens alle partijen goed mogelijk is. De andere raadsleden staan in meerderheid positief tegenover zo’n plan, al willen ze wel eerst weten of er in Ermelo niet nog andere locaties zijn, die wellicht (nóg) geschikter zijn. 

Ook wethouder Laurens Klappe liet toen al weten welwillend tegenover dergelijke initiatieven te staan. Wel vinden hij en de andere collegeleden dat de Haspel niet meteen maar moet worden aangemerkt als dé locatie voor een natuurbegraafplaats. B en W willen dat er eerst meer onderzoek gedaan wordt,  ‘voordat enige locatie het ja-woord krijgt’. Stichting Kerkje van Staverden is door het college verwezen naar de Stichting Natuurbegraven Nederland, die elders in ons land al verscheidene natuurbegraafplaatsen heeft gerealiseerd en er dus veel over weet.

Lees ook:
Ermelose politiek wil meer weten over plan natuurbegraven in Haspel-bos

(Foto: Kapelstaverden.nl)