Nieuwbouw Ermelose scholen kost tientallen miljoenen

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo ziet zich geplaatst voor miljoenen kostende investeringen in de nieuwbouw en renovatie van inmiddels sterk verouderde schoolgebouwen in haar gemeente. De kosten worden geschat op twintig tot wel dertig miljoen euro, antwoordt B en W op schriftelijke vragen van het CDA.

Wethouder Wouter Vogelsang noemde woensdagavond tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting 2020-2023 zelfs een bedrag van veertig miljoen euro dat nodig is om de oude schoolgebouwen te vervangen.

Veel scholen in de gemeente Ermelo zijn gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw en voldoen al jarenlang niet meer aan de huidige eisen van deze tijd. Ze moeten daarom worden gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw. De gemeente is verantwoordelijk voor de kosten die dat met zich meebrengt.

Tegelijk met de renovatie of nieuwbouw wil de gemeente investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zoals betere isolatie en energiebesparing. Denk aan plaatsing van zonnepanelen en gebruik van warmtepompen en warmteterugwinsystemen.

Volgens het college zijn er nog geen concrete plannen voor de onderwijshuisvesting. Wel vindt binnenkort bespreking van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2023 plaats, waarna vaststelling door college en raad kan plaatsvinden. Uitwerking van de plannen vindt daarna in overleg met de schoolbesturen plaats.