Nieuwe Ermelose raadszaal de lucht in

Door Harry Schipper – De huidige raadszaal van de gemeente Ermelo wordt gesloopt. Ervoor in de plaats komt een splinternieuwe raadszaal op de eerste verdieping van de verbouwde De Dialoog.

De nieuwe raadszaal wordt een ‘eigentijdse’, ‘flexibele’ en ‘multifunctionele’ ruimte die aansluit op het nieuwe vergaderplein. Daaromheen en in de aangrenzende ruimten vinden straks de politieke avonden plaats. Het vergaderplein is na de verbouwing ook voor andere groepen beschikbaar dan de raad, raadsfracties of politieke partijen; ook ’s avonds en in het weekend.

Over de vraag aan welke eisen de nieuwe raadszaal moet voldoen, moet nog overleg worden gevoerd met de gemeenteraad zelf. Dat gebeurt voorafgaand aan het ontwerpproces dat naar verwachting in april van start gaat. Eerst moet de aanbesteding van het ontwerpteam, inclusief de architect, nog worden afgerond.

Duidelijk is al wel dat de nieuwe raadszaal duurzaam en energiezuinig wordt, want zo kan de raad goed laten zien dat het haar ernst is met haar klimaat- en energieambities. De oude raadszaal is volgens wethouder Hans de Haan ‘niet energiezuinig te krijgen’. “Er lekt veel warmte weg en de zaal is ook moeilijk te verduurzamen”.

In de nieuwe raadszaal komt een grote glazen wand die ‘een veel aansprekender uitzicht biedt op de tuin’, vertelde De Haan ook. Volgens projectleider Paul Louwerse is er nu gekozen voor de voorkeursvariant B die zich kenmerkt door trefwoorden als ‘compact’ en ‘transparant’, waarbij het logisch was om een koppeling te maken tussen het vergaderplein en de nieuwe raadszaal. Vanuit de hal van het gemeentehuis en vanuit de centrale ontmoetingsplaats van De Dialoog is er daglicht én uitzicht op het groen. Het geheel krijgt zo ook een betere uitstraling met een optimale verbinding tussen gemeentehuis en De Dialoog. Volgens Louwerse is ook de verbinding met de tuin veel aansprekender dan bij de andere varianten en passen de plannen binnen het budget.

Wel wordt er nu zo’n 850.000 euro, die eigenlijk bedoeld was voor de renovatie van het gemeentehuis, overgeheveld naar het bouwbudget van 7,1 miljoen euro voor de verbouw en uitbreiding van De Dialoog. Die gaat dus nu acht miljoen euro kosten.

Over de verbouwing van De Dialoog is in oktober vorig jaar voor omwonenden en raadsleden al een presentatie gehouden met wat voorlopige (volume)schetsontwerpen hoe het gebouw eruit gaat zien. Momenteel vinden gesprekken plaats met de huurders en andere gebruikers van De Dialoog, zoals Stichting Welzijn Ermelo, bibliotheek, Filmhuis, Culturele Dialoog, Excelsior, Cultuurkust, Christengemeente Berea en Kunstuitleen.

De verwachting is dat de bouw van De Dialoog kan starten zodra de renovatie van het gemeentehuis klaar is en opgeleverd. Dat is ergens in oktober of november dit jaar. De Dialoog met haar nieuwe vergaderplein en nieuwe raadszaal kan dan in december volgend jaar of januari 2022 worden opgeleverd en in gebruik genomen worden.

Impressie gemeentehuis Ermelo en de Dialoog

Impressie gemeentehuis Ermelo en de Dialoog