Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 19 - 10 mei 2023

Met deze week: Gratis festivalkaarten voor medewerkers en vrijwilligers in de zorg!, nieuwe naam en nieuwe locatie voor Financieel Café Ermelo! en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Ermelo, Harderwijk en Putten tekenen intentieverklaring Veilig Buitengebied

De georganiseerde criminaliteit weet de weg naar het buitengebied steeds beter en vaker te vinden. Dat geldt ook in Ermelo, Harderwijk en Putten. Een groot aantal partijen zette op donderdag 13 april hun handtekening onder een intentieovereenkomst in het kader van Veilig Buitengebied.
 
Krachten bundelen in aanpak criminaliteit
"Het buitengebied in Ermelo is prachtig en uitgestrekt. Om het voor alle bezoekers, inwoners en ondernemers veilig te houden, is het belangrijk dat we onze krachten bundelen in de aanpak van criminaliteit. Zo krijgen we nog beter zicht op wat er speelt, en kunnen we eerder ingrijpen en criminele activiteiten voorkomen of vroegtijdig de kop indrukken", aldus de Ermelose burgemeester Hans van Daalen.
 
Meer informatie vindt u op https://www.ermelo.nl/nieuws. U kunt ook contact opnemen met team communicatie, gemeente Ermelo, via telefoonnummer 0341 56 73 20. 

Gratis festivalkaarten voor medewerkers en vrijwilligers in de zorg!

Op vrijdag 12 mei aanstaande wordt een reeks evenementen van 'Ik Heb Je Hart Nodig' afgesloten. Dit gebeurt met een fantastisch festival voor duizenden zorgmedewerkers uit onze regio. De line-up van dit daverende slotconcert bestaat uit Roel van Velzen, Speelman & Speelman, Rilan and the Bombardiers en Thomas Heikoop met zijn nederpopband Driewieler. Het festival vindt plaats op Havendijk 8b (parkeerplaats P2, bij de molen) in Harderwijk.
 
Gratis kaarten afhalen
Bent u medewerker of vrijwilliger in de zorg en heeft u nog geen toegangskaart? De gemeente Ermelo geeft gratis kaarten weg. U kunt gratis kaarten afhalen bij de receptie van het Huis van Ermelo. Maximaal 2 kaarten per persoon. Op=op, dus wees op tijd! Meer informatie over het festival: www.ikhebjehartnodig.nl 

Nieuwe naam en nieuwe locatie voor Financieel Café Ermelo!

Het Financieel Café Ermelo heet voortaan Steunpunt Financiën. Het is bovendien verhuisd van Raadhuisplein 8 en 10 naar het Huis van Ermelo, Raadhuisplein 6. Op deze nieuwe plek wil het een steunpunt zijn voor alle mensen uit Ermelo met financiële vragen.
 
Geldzaken en administratie
Heeft u vragen over geldzaken en administratie? U bent welkom bij het Steunpunt Financiën Ermelo. Hier werken de vrijwilligers van Welzijn Ermelo, SchuldHulpMaatje Ermelo en Humanitas samen om u te helpen.
 
Afspraak maken
U kunt een afspraak maken via [email protected] of telefonisch via 06 8201 9703 op:
maandagavond van 18.30 – 20.00 uur
vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur.   
Adres: Huis van Ermelo, Raadhuisplein 6. De ingang is aan de zijkant, bij Welzijn Ermelo. 

Starterslening

Inwoners van de gemeente Ermelo kunnen de komende vier jaar gebruik blijven maken van de starterslening. De starterslening is speciaal voor mensen die hun eerste huis kopen binnen de gemeente Ermelo. De lening geldt voor bestaande bouw en nieuwbouw.
 
Extra lening bovenop normale hypotheek
De starterslening is een extra lening bovenop een normale hypotheek. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat een huishouden maximaal kan lenen bij de bank. Voor dit maximale bedrag gelden de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 
Starterslening helpt inwoners
Elke vier jaar wordt de starterslening binnen de gemeente Ermelo geëvalueerd. Ook voor de periode 2019-2022 is naar het gebruik van de starterslening gekeken. Hieruit blijkt dat de starterslening individuele inwoners helpt om eerder aan een woning (naar wens) te komen.

Meer informatie over de voorwaarden van de starterslening kunt u vinden op:  
https://www.ermelo.nl/starterslening

Gelders Winterfonds voor energiekosten 

Kleine ondernemers (tot 50 werknemers), eenmanszaken, vof’s en maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld sportverenigingen en kerken) kunnen tot en met 15 mei een vergoeding aanvragen voor de sterk gestegen energiekosten. Dit geldt voor de organisaties die in de laatste drie maanden van 2022 in de problemen zijn gekomen door deze kosten. De organisaties kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal € 5.000,00.
 
Voorwaarden en aanvragen
Als u aan de voorwaarden voor de subsidie voldoet, kunt u de vergoeding aanvragen. Dit kan tot en met 15 mei. Meer informatie vindt u op: www.ermelo.nl/gelderswinterfonds. 

OKO, wat is dat? Kom naar de startbijeenkomst op 22 mei!

Begin dit jaar hebben we ons als gemeente aangesloten bij OKO (Trimbos-Instituut). OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Als gemeente voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan een positieve leefomgeving voor onze jongeren. En om hierin te investeren. Waar dan ook: thuis, op school, in de vriendenkring én bij de vrijetijdsbesteding. Dat gaat om lekker in je vel zitten. Maar ook om de kans op drank- en/of drugsgebruik zo klein mogelijk te houden.
 
Lokale activiteiten voor jongeren
We gaan onderzoek doen onder de jongeren. Met de inzichten organiseren we lokaal activiteiten voor hen. Samen met hun naasten, plaatsgenoten en organisaties in de leefomgeving van de jongeren. Tijdens de OKO-startbijeenkomst voor Harderwijk, Ermelo en Putten leggen we uit wat dit betekent voor jongeren en hun omgeving. En hoe we hierin samenwerken met partners in de gemeente.
 
Wanneer: maandag 22 mei
Tijd: 19.00 – 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Waar: Chr. College Groevenbeek, Paul Krugerweg 44, Ermelo

Aanmelden
Bent u betrokken bij jongeren als vrijwilliger, professional of als ouder/verzorger? En wilt u meer weten over OKO in onze gemeente? Meld u dan aan voor de startbijeenkomst via www.ermelo.nl/startbijeenkomst 

Aanvraag energietoeslag 2022 verlengd tot 15 mei 2023

Er komen meer inwoners in aanmerking voor de energietoeslag van 2022. De gemeenteraad heeft besloten dat nu een netto inkomen tot 130% van de bijstandsnorm geldt. Dit was 120%. U kunt nog tot 15 mei 2023 uw energietoeslag aanvragen. Uw aanvraag doet u via www.meerinzicht.nl/energietoeslag. Meerinzicht is de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. 

Agenda

Spreekuur burgemeester
Elke dinsdag is er van 16.30 tot 17.30 uur spreekuur van de burgemeester. Maak een afspraak vóór dinsdag 12.00 uur via (0341) 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.
 
Nationale Molendag
Zaterdag 13 mei is het Nationale Molendag. Deze dag kunt u Windkorenmolen ‘De Koe’ bezoeken. Op het Molenaarsplein zijn dan pannenkoeken verkrijgbaar.
Tijd: 10.30 - 16.30 uur
Adres: Molenaarsplein 26, Ermelo
Kijk voor meer informatie en reservering op www.ermelobuitenleven.nl 
 
Opfriscursus verkeerskennis   
Veilig Verkeer (VVN) afdeling Ermelo-Putten geeft op dinsdag 16 mei een theorieles om uw verkeerskennis op te frissen. Deze les is bedoeld voor iedereen met een rijbewijs. Tijd: 9.30 – 12.00 uur
Plaats: Stroud,  Brinkstraat 91, Putten
Kosten: € 5,00 per persoon
U kunt zicht aanmelden bij: M. van den Brink, via [email protected], telefoon 06 290 682 43 of J.A. Mol, via [email protected], telefoon 0341 55 77 32.
 
Geen afvalinzameling op Hemelvaartsdag
Op donderdag 18 mei is het Hemelvaartsdag. Er wordt op die dag geen restafval ingezameld. Is donderdag de normale ophaaldag van uw afval? Dan wordt het opgehaald op zaterdag 20 mei.
 
Huis van Ermelo gesloten op Hemelvaartsdag
Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) is het Huis van Ermelo gesloten. Ook de bibliotheek in het Huis van Ermelo is gesloten. 

Officiële bekendmakingen

Algemene bekendmaking
 
Aanvraag evenementenvergunning (2:25 APV)
  • Hardloop (Trail)wedstrijd Veluwse TrailRun over de Ermelosche heide en het Speulder- en Sprielderbos op 2 september 2023. Voor dit evenement is tevens een ontheffing aangevraagd voor het maken van geluid. 
Verleende evenementenvergunning (art. 2:25 APV)
  • Molentour Tocht 2023 vanaf het Molenaarsplein op zaterdag 20 mei 2023 van 07.00 tot 17.00 uur
  • Obstacelrun en nog wat kleine sportactiviteiten door Interactie sportbedrijf op de locatie ligweide en parkeerterrein Calluna tot 31 december 2023
  • Huttenbouwfeest door Welzijn Ermelo op het parkeerterrein aan de Herderlaan op 8 augustus t/m 10 augustus 2023
  • 36ste ringrijderij in de Stationsstraat op 1 juli 2023. Voor dit evenement is tevens een ontheffing geluid verleend.
  • 14e fête de la Musique op het Raadhuisplein, Stationsstraat en Molenplein op 16 en 17 juni 2023. Voor dit evenement is tevens een ontheffing geluid verleend. 

Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2.1 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo)
  • Het plaatsen van een dixi, schaftkeet en hoogwerker op de openbare parkeerplaats nabij Stationsstraat 8 en Julianalaan 8, van 3 april tot en met 5 mei 2023 

Bouwen en Omgeving 

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Allerboschweg 2: het plaatsen van een luchtwarmtepomp
  • Hamburgerweg 78: het ombouwen van een woonhuis tot 5 studio’s
  • Wilheminalaan 8: het uitbreiden van de woning
  • Eendenparkweg ongenummerd (nabij nummer 27): het bouwen van een woning
  • Harderwijkerweg 183: het aanpassen van een inrit
  • Rietgansstraat 43: het plaatsen van een dakkapel in het voordakvlak van de woning
  • Putterweg 32 en 34: het bouwen van 2 vrijstaande woningen met bijgebouw en het aanleggen van een in- of uitrit 
Verleende omgevingsvergunning
  • Riebroekseweg ongenummerd (nabij nummer 51): het verplaatsen van een inrit
  • Groenling 33: het wijzigen van het kozijn in de voorgevel van de woning
  • Arianehof 46: het aanpassen van de kozijnen van ramen naar openslaande deur 
Verlenging beslistermijn met 6 weken (verdaging omgevingsvergunning)
  • Oude Telgterweg 257: het bouwen van 1 twee-ondereen-kap-woning en 2 drie-ondereen-kap-woningen 
Omgevingsvergunningvrij
  • Akkermaalshout 14: het realiseren van een glas in lood atelier in de bestaande garage 
Intrekken aanvraag omgevingsvergunning op verzoek van aanvrager
  • Harderwijkerweg193: het kappen van een eik
  • Tonnenberg 53 C19: het verlengen van het tijdelijk gebruiken van een recreatiewoning als tweede bedrijfswoning 
Bestemmingsplannen
  • Koningin Emmalaan 1: bestemmingsplan onherroepelijk 
Bouwbesluit (sloopmelding)
  • Huygenslaan 12: voor het verwijderen van asbest uit een openhaardschouw 
Ontwerpbeleid
  • Transformatiebeleid recreatieterreinen buitengebied  
Activiteitenbesluit
  • Nassaulaan 12: lozen buiten inrichtingen, voor realisatie van een gesloten bodemenergiesysteem 

Verkeer & Vervoer

Verkeersbesluit
  • Het aanwijzen van 2 parkeerplaatsen met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen aan de Garsteland 59. De parkeerplaats(en) wordt aangeduid door middel van het bord E8c van bijlage 1 van het RVV 1990 en een onderbord met twee pijlen. 

Overig

Toekennen nummer
  • Veldwijk 3 t/m 13: het toekennen van een nummer
  • Veldwijk 12 en 14: het toekennen van een nummer