Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 24 - 14 juni 2023

Met deze week: Gratis advies van tuincoach, energiecoach of energieadviseur, slimme bandenpomp is een succes en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Meet & Match op 27 juni: ontdek onze vacatures!

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s voor verschillende functies in het ruimtelijk domein. In de zoektocht naar deze nieuwe collega’s vindt er op dinsdag 27 juni een Meet & Match plaats van 18.00 – 20.00 uur. Op deze avond kun je laagdrempelig kennismaken met de gemeente Ermelo als werkgever. Je krijgt meer informatie over de openstaande vacatures en je ontmoet je toekomstige collega’s.

Onze vacatures
  • Beleidsadviseur Wonen
  • Senior Beleidsadviseur Wonen
  • Senior beleidsadviseur / Projectleider
  • Ruimtelijke ontwikkeling
  • Beleidsadviseur Ruimtelijke ontwikkeling (3x)
  • Jurist anterieure overeenkomsten
  • Integraal projectleider openbare ruimte
  • Bouwtoezichthouder
Aanmelden?
Ben je geïnteresseerd of ken je mensen in je netwerk voor wie de Meet & Match interessant kan zijn? Kijk op onze website voor meer informatie en om je aan te melden: www.ermelo.nl/meetenmatch

Gratis advies van tuincoach, energiecoach of energieadviseur

Iedereen die zijn woning en leefomgeving wil verduurzamen kan met allerlei vragen zitten. De mogelijkheden zijn immers eindeloos. “Waar moet ik beginnen, in welke volgorde en wat gaat het kosten?” Bij het Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe kunnen inwoners terecht voor onafhankelijke informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van de woning, tuin en omgeving.

Boek een gratis tuincoach, energiecoach of energieadviseur
Het Duurzaamheidsloket biedt nu de mogelijkheid om gratis een tuincoach, energiecoach of energieadviseur te boeken. Inwoners kunnen een afspraak boeken via www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.

Bijvoorbeeld om de tuin of het balkon aan te passen zodat er bij veel regen, hitte of droogte geen overlast is. Of om de energierekening te verlagen, inzicht te krijgen in het energieverbruik, minder CO2 uit te stoten of het comfort in een woning te verhogen.

Besparen, verduurzamen of vergroenen
Een energiecoach helpt u graag met het krijgen van inzicht over energieverbruik en denkt mee over hoe u kunt besparen. Een energieadviseur geeft advies over de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. Het klimaat verandert en we moeten onze tuinen en balkons daar op aanpassen Daar denkt de tuincoach over mee. Het Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe helpt zo alle inwoners graag op weg.

Eerlijk advies
In een gesprek van ongeveer 1 tot 1,5 uur kijken de coaches of adviseurs mee naar de situatie, geven zij antwoord op vragen en praktische en persoonlijke tips om bewoners verder te helpen. Bovendien zijn de coaches en adviseurs onafhankelijk, dus krijgen inwoners ook een eerlijk advies.

Opening vernieuwde fietspaden Ermelo

Het afgelopen jaar zijn veel van de fietspaden in Ermelo opgeknapt. Wethouder Ronald van Veen opende op 8 juni samen met Alex Plantinga, boswachter bij Staatsbosbeheer Noord Veluwe, het verbeterde fietsnetwerk. Dat deden ze met een fietstocht over het vernieuwde Drieprinsenpad. Met het zomer- en toeristenseizoen in aantocht is het Drieprinsenpad helemaal klaar voor fietsers.

Verbetering fietsnetwerk Ermelo
Het uitgangspunt van het verbeterde fietsnetwerk is dat belangrijke plekken, zoals het centrum, het treinstation, winkels en sportparken goed en veilig bereikbaar zijn. Veel van de fietspaden in Ermelo voldeden niet meer aan de norm. Ze waren in een slechte staat of te smal voor fietsers om elkaar veilig te passeren.

De nieuwe fietspaden zijn verbreed van 1,6 meter tot twee meter breed. Het fietspad langs de Groevenbeekse Heide is drie meter breed. Het asfalt en de halverharding zijn vervangen door betonverharding. Dit is een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing. Ook fietst het een stuk prettiger.

Welke fietspaden knapten we op
Naast het Drieprinsenpad zijn het afgelopen jaar ook deze fietspaden opgeknapt:
• Oude Arnhemsekarweg
• Sonnevanckpad
• Zwijnenpad
• Bergpad
• Postweg Oost
• Stakenbergpad
• Staverdensepad
• Schaapskooi – Drieerweg
• Drieerweg Postweg
• fietspad langs de Groevenbeekse Heide.

In het najaar worden het Poolsepad en het Bredepad aangepakt.

De fietspaden lopen voor een deel over de grond van de gemeente Ermelo, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), Stichting Sandberg Van Leuvenum en Navobi. We bedanken de grondeigenaren voor de prettige samenwerking.

Slimme bandenpomp is een succes

In Ermelo is er het afgelopen jaar 132,6 ton C02-uitstoot bespaard dankzij de slimme bandenpomp. Ruim 4500 mensen maken gebruik van de gratis pomp voor hun autobanden. Elke gebruiker bespaarde er gemiddeld € 30 mee. 

Sinds eind maart 2022 staat er de slimme bandenpomp op de parkeerplaats bij het Kerkelijk Centrum op de hoek van de Groeneweg en de Dirk Staalweg. De pomp draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Want met op spanning gebrachte autobanden wordt niet alleen geld bespaard, maar ook CO2-uitstoot. Bovendien is de energie die de pomp gebruikt afkomstig van het grote zonnepaneel dat er bovenop staat.

“Een te lage bandenspanning zorgt niet alleen voor meer slijtage van de banden, maar ook voor een hoger brandstofgebruik. Dit veroorzaakt onnodige uitstoot van CO2 en fijnstof. Met de pomp hebben we in totaal 39.443 liter brandstof bespaard. En daarmee 132,6 CO2-uitstoot.” vertelt Ronald van Veen wethouder Duurzaamheid bij de gemeente Ermelo. Maar dat zijn de juiste bandenspanning halveert het verkeerslawaai en vermindert het aantal verkeersongevallen. “We zijn blij met de resultaten van het afgelopen jaar. En hopen dat nog veel meer inwoners en bezoekers gebruik maken van de pomp” aldus van Veen.

Besparingen van de slimme bandenpomp
Na het invoeren van het nummerbord van je auto bepaalt de pomp zelf de druk voor je banden. Je hoeft dus geen boekjes meer door te bladeren om te kijken wat je bandenspanning moet zijn. Na het oppompen is daarna op het display te zien hoeveel de gebruiker bespaart, hoeveel extra kilometers de banden mee gaan én hoeveel CO2 de auto minder uitstoot.

De bandenpomp in de gemeente Ermelo had het afgelopen jaar het volgende resultaat:
  • 4.586 gebruikers;
  • 39.443 liter bespaarde brandstof;
  • 132,6 ton bespaarde CO2-uitstoot;
  • 835 minder vroegtijdig versleten banden;
  • € 136.195 besparing op brandstof en banden;
  • € 29,70 gemiddelde besparing op brandstof en banden per gebruiker.

Risico op natuurbrand

Het is al langere tijd droog in de natuur. Het risico dat een natuurbrand ontstaat is daardoor groter. Een natuurbrand kan zich nu snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Zeker als het bijvoorbeeld hard waait.

Wat kunt u doen om een natuurbrand te voorkomen
  • Rook niet in de natuur, zeker niet wanneer het droog is.
  • Maak in droge periodes nooit open vuur.
  • Wees altijd voorzichtig met open vuur.
  • Een vuurkorf stoken of barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen, of met toestemming van
    de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderig stuk ondergrond.
  • Gooi sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak of neem ze mee naar huis. Hetzelfde geldt voor de kolen van
    een barbecue en tuinafval.
  • Kampeert u in de natuur? Houd altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser
    of een emmer water.
  • Parkeer uw auto niet op bospaden, hulpdiensten moeten de ruimte hebben.
  • Parkeer uw auto ook niet op hoog en droog gras. De katalysator aan de onderkant van de auto is na een kort
    ritje al erg heet. Dit kan makkelijk brand veroorzaken.
Wat kunt u zelf doen bij een natuurbrand
  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Veilige plekken zijn de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt. Loop dwars op de brand. Daarmee verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in uw omgeving of u herkenningspunten hebt, zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of nummers op paaltjes en bankjes.
  • Volg de aanwijzingen van overheid en hulpverleners op.
Meer tips en informatie vind u op: www.vnog.nl/natuurbrand

Agenda

Spreekuur burgemeester
Elke dinsdag is er van 16.30 tot 17.30 uur spreekuur van de burgemeester. Maak een afspraak vóór dinsdag 12.00 uur via (0341) 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Commissie omgevingskwaliteit
De Commissie Omgevingskwaliteit vergadert op maandag 19 juni. De vergadering is in het Huis van Ermelo, zaal Telgt, van 09.30 tot 12.30 uur. Wilt u bij deze vergadering aanwezig zijn? Neem dan contact op met de gemeente via (0341) 56 73 21. De agendapunten staan vanaf vrijdag 2 juni op www.ermelo.nl/omgevingskwaliteit.

Bereikbaarheid Gemeente Ermelo
Op 15 juni vanaf 15.00 uur zijn we telefonisch niet bereikbaar. De receptie is dan ook gesloten.

Fête de la Musique
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni kunt u in het centrum genieten van diverse optredens met veel variatie. Meer informatie vindt u op fetedelamusique-ermelo.nl

Algemene bekendmaking

Aanvraag evenementenvergunning
  • het organiseren van een reeks (7) zomer braderieën in de maand juli en augustus op de dinsdag van 14.30-21.00 uur in het centrum van Ermelo. Voor dit evenement is tevens een ontheffing geluid op grond van artikel 3:2 verordening fysieke leefomgeving Ermelo verleend.
  • het organiseren van een reeks(7) zomeravond braderieën in de maand juli en augustus van 16.00-23.00 uur op de dinsdag op de Stationsstraat 40 te Ermelo. Voor het evenement is tevens een ontheffing geluid op grond van artikel 3:2 verordening fysieke leefomgeving verleend
  • het organiseren van een reeks (7) Zomeravondbraderieën 2023 in de maand juli en augustus 2023 op de Stationsstraat 13 en een stuk op het Molenaarsplein van 17.00-23.00 uur op de dinsdag. Voor het evenement is tevens een ontheffing geluid op grond van artikel 3:2 verordening fysieke leefomgeving verleend.
Verleende evenementenvergunning
  • het organiseren van een Molen Motor Rit 2023 op zaterdag 9 september 2023 2023 van 07.00 tot 17.00 uur vanaf het Molenaarsplein

Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2.1 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo)
  • Steynlaan 115 het plaatsen van een open vuilcontainer van 30 juni tot en met 14 juli 2023
Verklaring van geen bezwaar ontheffing wegenverkeerswet
  • voor het houden van een HomeRide op 24 en 25 juni 2023,

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Rodeschuurderwegje 42A: het verlengen van de termijn voor het tijdelijk plaatsen van een woonunit
  • Azalealaan 7 het aanleggen ven een extra in-/uitrit
  • Garderenseweg 141: het bouwen van een berging/opslag
  • Magnolialaan 13: het realiseren van een Bed&Breakfast
  • Zeeweg 85: het kappen van een eik en veranderen van de bestaande in-/uitrit
Verleende omgevingsvergunning
  • Tonnenberg 50: het vernieuwen van het dak van de woning
  • Nokpan 18: het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning op de 2e verdieping
  • Harderwijkerweg 32A: het bouwen van een carport
  • Allerboschweg 2: het plaatsen van een luchtwarmtepomp op het dak van de garage
Verlenging beslistermijn met 6 weken (verdaging omgevingsvergunning)
  • Fokko Kortlanglaan 150 – 152: het bouwen van 6 rijwoningen, 4 tweeonder-een-kap en 2 vrijstaande woningen
  • Rutgerskamp 51: het plaatsen van een dakkapel
Buiten behandeling laten omgevingsvergunning
  • Kawoepersteeg 5 2: het bouwen van een woning Intrekken aanvraag op verzoek aanvrager
  • Hooge Riet 33A: het plaatsen van zonnepanelen, een insteekverdieping en een raam i.p.v. een rooster wat betreft het ketelhuis De Hooge Riet (rijksmonument)
Sloopmeldingen
  • Burgemeester van Oordtstraat 30: voor het verwijderen van asbest uit een kringloopwinkel
  • Cronjéstraat 37: voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • Eendenparkweg 25: voor het slopen van een gebouw

Rectificaties

Rectificatie rechtsmiddelenclausule publicatie Kawoepersteeg 22–3 op 31 mei 2023
  • Op woensdag 31 mei 2023 is het volgende besluit gepubliceerd: Beslissing op bezwaar voor het kappen van 4 grove dennen aan Kawoepersteeg 22-3 te Ermelo. Beslissing op bezwaar omgevingsvergunning. Per ongeluk is de verkeerde rechtsmiddelclausule gepubliceerd. Er staat dat tegen dit besluit beroep kan worden aangetekend bij de rechtbank Gelderland. Dit is niet juist. Tegen dit besluit kan bezwaar gemaakt worden.