Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 25 - 21 juni 2023

Met deze week: Groei oplevering aantal nieuwe woningen in Ermelo in 2022, werkzaamheden Ericalaan en de aangevraagde en verleende vergunningen.


Groei oplevering aantal nieuwe woningen in Ermelo in 2022

Het aantal nieuwe woningen dat in Ermelo is opgeleverd in 2022 is gegroeid. Er zijn vooral veel nieuwe woningen opgeleverd voor jongeren. Dit zijn zowel tijdelijke woningen als nieuwbouwwoningen. Daarnaast hebben enkele recreatiewoningen een permanente woonbestemming gekregen. Dat blijkt uit een jaarlijkse woningmarktanalyse in Ermelo.

In 2022 zijn er meer dan 200 nieuwe woningen in Ermelo bijgekomen Een groot deel van deze woningen, meer dan 50%, betreft sociale woningbouw. Er is ook veel tijdelijke woningbouw gerealiseerd. De woningen zijn gebouwd aan de Chevallierlaan, de Beemdweg, de Proeftuin Julianalaan, het Gentenerf en op de locatie CPO in Vogelvlucht in Horst. “Ik ben hier heel blij mee”, aldus wethouder Hugo Weidema. “In 2023 worden er naar verwachting opnieuw meer dan 100 woningen opgeleverd. Deze woningen moeten onder andere worden gerealiseerd binnen de locaties De Hooge Riet en Cluster Horst. Begin 2024 volgt de oplevering van 42 sociale huurappartementen in het Oranjepark.”

Er is nog steeds een grote behoefte aan sociale woningbouw
Dit geldt zowel in de huursector als de koopsector. De sociale koopgrens is onlangs verhoogd van € 200.000 naar € 260.000. Initiatiefnemers worden hierdoor gestimuleerd om meer sociale koop op te nemen in hun plannen. Het effect van deze aanpassing is op dit moment nog niet te meten. 

De kans dat woningzoekenden een huis in Ermelo kunnen krijgen is gestegen 
Woningzoekenden uit Ermelo hebben in 2022 de grootste slaagkans van alle gemeenten uit de regio (17,8%) voor het vinden van een sociale huurwoning. Dit percentage is zelfs gestegen ten opzichte van 2021 (14,3%). De gemiddelde inschrijftijd voor woningzoekenden die een woning in Ermelo vonden, ligt lager dan het regionale gemiddelde (10,9 jaar ten opzichte van 15,2 jaar). Deze cijfers zijn een gevolg van de realisatie van 80 sociale huurwoningen in Ermelo in 2022.

Het aantal verkochte goedkope woningen is niet toegenomen
Zo zijn er in 2022 slechts 36 woningen verkocht in de prijscategorie tot € 300.000. In 2020 waren dit er nog 155. De gemiddelde koopsom in Ermelo voor woningen is in 2022 € 489.708. Dit is het laagste gemiddelde sinds het derde kwartaal van 2021. Deze ontwikkeling komt met name doordat de vrijstaande, duurdere, woningen in gemiddelde koopsom gedaald zijn.

De ambitie van Ermelo in 2022 is om tot en met 2030 1.508 nieuwe woningen te realiseren
Dit is vastgelegd in de regionale woondeal. Het gaat om nieuwbouw, het realiseren van tijdelijke woningen en door transformatie van recreatie naar wonen. Vijf grote woningbouwplannen moeten voorzien in de realisatie van meer dan 1.000 woningen tot en met 2030. Dit zijn Veldwijk, De Hooge Riet, Oranjepark, Horsterhoeve en Cluster Horst. In totaal valt 48% van de woningen in alle huidige plannen in de categorie sociale woningbouw. Dit is onderverdeeld in sociale huur (38%) en sociale koop (10%).

Praat mee over de Ermelose visie op duurzaamheid

Hoe duurzaam is Ermelo in 2050? Gemeente Ermelo werkt aan een nieuwe visie Duurzaamheid. Met een bijbehorend uitvoeringsprogramma Duurzaamheid, waarin alle activiteiten voor de komende jaren staan. Hierbij hebben we uw input nodig. Wat is uw droom voor een duurzaam Ermelo in de (verre) toekomst? Welke inspanningen, projecten en activiteiten zijn er nodig om dat te bereiken?

Wat doen we met uw inbreng?
De inbreng die we verzamelen via het online dorpsgesprek verwerken we in de nieuwe visie Duurzaamheid. We spreken ook met de gemeenteraad, samenwerkingspartners en ambtenaren van de gemeente Ermelo. Zo komen we tot een doordachte visie, die aansluit op de (landelijke en provinciale) ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. En op de wensen en ideeën vanuit onze gemeente.

Komend najaar willen we de visie en het invoeringsprogramma ter inzage leggen. Inwoners en andere betrokkenen kunnen dan een zienswijze indienen voor de definitieve vaststelling.

Praat mee op het Online Dorps-gesprek Ermelo via www.onlinedorpsgesprek. ermelo.nl

Vacatures bij gemeente Ermelo: geef je ambitie de ruimte!

Lijkt het je ook fijn om te werken in een ambitieuze organisatie met korte lijntjes en veel ruimte om zelf je werk te organiseren? In Ermelo krijg je veel vertrouwen, veel verantwoordelijkheid en veel speelruimte!

Bij ons staat het gesprek van mens tot mens centraal. Samen bepalen we wie welke klus oppakt. Hou je van werken met mensen en voor mensen, waar je elke dag het verschil maakt voor ruim 27.000 inwoners? Dan zoeken we jou!

Bekijk de vacatures op www.ermelo.nl/vacatures.

Meet & Match op 27 juni: ontdek onze vacatures!

De gemeente Ermelo is op zoek naar nieuwe collega’s voor verschillende functies in het ruimtelijk domein. In de zoektocht naar deze nieuwe collega’s vindt er op dinsdag 27 juni een Meet & Match plaats van 18.00 – 20.00 uur. Op deze avond kunnen geïnteresseerden laagdrempelig kennismaken met de gemeente Ermelo als werkgever, meer informatie krijgen over de openstaande vacatures en toekomstige collega’s ontmoeten.

Wij zoeken onder andere nieuwe collega’s voor de functies:
  • Beleidsadviseur Wonen
  • Senior Beleidsadviseur Wonen
  • Senior beleidsadviseur / Projectleider
  • Ruimtelijke ontwikkeling
  • Beleidsadviseur Ruimtelijke ontwikkeling (3x)
  • Jurist anterieure overeenkomsten
  • Integraal projectleider openbare ruimte
  • Bouwtoezichthouder
Aanmelden?
Ben je geïnteresseerd of ken je mensen in je netwerk voor wie de Meet & Match interessant kan zijn? Kijk op onze website voor meer informatie en om je aan te melden: www.ermelo.nl/meetenmatch

Agenda

Spreekuur burgemeester
Elke dinsdag is er van 16.30 tot 17.30 uur spreekuur van de burgemeester. Maak een afspraak vóór dinsdag 12.00 uur via (0341) 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Commissie bezwaarschriften
Op donderdag 29 juni om 14.00 uur is er een openbare hoorzitting van de commissie van bezwaarschriften. De zitting is in het Huis van Ermelo, in zaal Speuld. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Neem dan contact op met het secretariaat via (085) 110 82 12. De agenda vindt u op www.ermelo.nl/commissiebezwaarschriften.

Start van de zomer Fietsdag
Fiets zaterdag 24 juni door het bos en langs heidevelden. De route leidt u richting Uddel en Elspeet. Onderweg ziet u de Veluwe op zijn mooist. De afstand is ongeveer 40 km. U kunt de route verlengen tot 55 km (langs Niersen en Gortel) of verkorten tot 20 km. Kijk voor meer informatie op: https://www.ermelobuitenleven.nl/evenementen

Werkzaamheden Ericalaan
In de periode van 30 juni t/m 14 juli vinden er verschillende wegwerkzaamheden plaats op de Ericalaan. Op 13 en 14 juli is de Ericalaan afgesloten voor alle verkeer.

Planning werkzaamheden
  • Op 30 juni en van 4 t/m 7 juli worden de putkoppen van de riolering op gelijke hoogte gebracht met het wegdek. Ze komen hierdoor vlak in het wegdek te liggen. De werkzaamheden kunnen uitlopen tot 11 juli. Het verkeer kan normaal gebruik maken van de Ericalaan, er zijn verkeersafzetting(en) en eventueel verkeersregelaars.
  • Op 13 en 14 juli wordt een dunne asfalt emulsielaag aangebracht op het huidige wegdek. De toplaag die eind vorig jaar is aangebracht, is op meerdere wegdelen verdwenen. Dit is niet gebruikelijk en wordt door de aannemer hersteld.
Bereikbaarheid
Tijdens de werkzaamheden op 13 en 14 juli is de Ericalaan afgesloten voor alle verkeer. Er wordt een omleidingsroute ingesteld. Ook worden er vooraankondigingsborden geplaatst. De omwonenden worden hierover geïnformeerd door de aannemer. Kort na het aanbrengen van de asfalt emulsielaag wordt de markering op de Ericalaan opgefrist en hersteld. Tijdens deze werkzaamheden heeft het verkeer gewoon doorgang.

Hulpdiensten
De hulpdiensten zijn op de hoogte van onze werkzaamheden. Bij spoed kunnen politie, ambulance of brandweer altijd doorgang krijgen. 

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Karel Metselaar, Toezichthouder Verkeer & Civiel gemeente Ermelo, via (0341) 56 71 21 of [email protected].

Een vluchtplan kan uw leven redden, doe de gratis online vluchttest!

Bij brand heeft u 3 minuten om uw huis veilig te verlaten. Het is dus van levensbelang dat u weet hoe u snel en veilig het huis uit kunt komen. Heeft u al nagedacht over uw vluchtplan?

Zo maakt u een vluchtplan
Bij het maken van een vluchtplan bekijkt u mogelijke vluchtroutes in huis. Welke route is snel en veilig? Liggen er spullen in de weg? Waar vindt u de sleutel van de buitendeur? Waar ontmoet u uw huisgenoten als u eenmaal buiten bent? Wie zorgt ervoor dat kinderen en huisdieren in veiligheid worden gebracht? Deze vragen beantwoordt u als u nadenkt over een vluchtplan. Als u de antwoorden weet, bespreekt u het plan met uw huisgenoten en oefent de vluchtroute samen. Zo weet iedereen wat er gedaan moet worden bij brand. En zo kan iedereen zo snel mogelijk veilig naar buiten.

Test uw vluchtroute met de gratis online
vluchttest Test hoe snel u bij brand uw huis kunt verlaten, op testjevluchtplan.nl.
Beantwoord de vragen, oefen uw vluchtroute en binnen enkele minuten ontdekt u of u op tijd uw huis uit kunt komen. De online vluchttest is gratis. U kunt hem via een smartphone of tablet doen.

Gedeelte van parkeerplaatsen naast voormalig ING kantoor tijdelijk afgesloten

Van woensdag 28 juni tot en met vrijdag 30 juni zijn de parkeerplaatsen aan de kant van het voormalige ING-kantoor afgesloten. Dit is voor archeologisch onderzoek. Dit onderzoek is nodig voor de nieuwe inrichting van de Markt. Voor het archeologisch onderzoek worden er proefsleuven gegraven om letterlijk in de bodem te kijken.

Officiele bekendmakingen

Algemene bekendmakingen

Aanvraag evenementenvergunning
  • Stationsstraat 5: live muziek ten behoeve van zomerbraderieën op het terras van de Dorpskamer op 11, 18, 25 juli en 1, 8, 15, 22 augustus 2023. Ook is er een ontheffing geluid aangevraagd.
  • Pauwenplein het organiseren van een Shanty-festival 19 augustus van 12.00 tot 17.00 uur. Ook is er een ontheffing geluid aangevraagd.
  • Pauwenplein: het plaatsen van een extra terras ten behoeve van zomerbraderieën op 11, 18, 25 juli en 1, 8, 15, 22 augustus 2023.
  • Stationsstraat 38: het houden van een 25-jarig jubileum bedrijf Van den Berg Parket op 1 en 2 september 2023.
Verleende evenementenvergunning
  • het organiseren van een evenement waardoor een extra terras t.b.v. Fête de la Musique op 17 juni 2023 van 09.00-21.00 uur op het Pauwenplein geplaatst wordt. 
  • Watervalweg 170: het organiseren van een jeugdkamp CSV Dindoa (kamperen) op 24 en 25 juni 2023.

Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2.1 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo)
  • Klaverlaan 33: melding incidentele festiviteit (artikel 3:1) ten behoeve van Lawntennisvereniging Irminloo tennistoernooi 26 juni t/m 2 juli 2023

Verkeer en vervoer

Verkeersbesluit
  • het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij Wilhelminalaan 32
  • het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij Kievitstraat 67

Bouwen & Omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Leuvenumseweg 16: het verbouwen van een bestaand bijgebouw
  • Kawoepersteeg 5 2: het bouwen van
  • een woning • Kanariehof 1: het uitbreiden van de woning
  • Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82: het uitbreiden van een hotel met 5 suites
  • Stationsstraat 124: het realiseren van een kinderdagverblijf en het plaatsen van een reclamebord
Verleende omgevingsvergunning
  • Kalkoenweg 42: het plaatsen van een erfafscheiding
  • Wilhelminalaan 8: het uitbreiden van de woning
  • Zeeweg 158: het renoveren van de gevel en isoleren van de bedrijfswoning
  • Korpersteeg 15A: het realiseren van een 1e etage in een bestaande woning door middel van een nokverhoging
Rectificatie verleende vergunning
  • In de publicatie van 31 mei 2023 staat vermeld Struikakkers 23 het uitbreiden van de woning, dit moet zijn: Struikakkers 3 het uitbreiden van de woning.
Verlenging beslistermijn met 6 weken
(verdaging omgevingsvergunning)
  • Koninginnelaan 10: het bouwen van een bouwwerk geen gebouw zijnde
Intrekken aanvraag op verzoek aanvrager
  • Oude Telgterweg 278: het wijzigen van het gebruik
Rectificatie publicatie verlenging beslistermijn met 6 weken (verdaging omgevingsvergunning)
  • Fokko Kortlanglaan 150-152: in de publicatie van 14 juni 2023 staat vermeld het bouwen het bouwen van 6 rijwoningen, 4 twee-onder-een-kap en 2 vrijstaande woningen. Dit moet zijn: het bouwen van 6 rijwoningen en 2 twee-onder-een-kap.
Bestemmingsplan
  • Watervalweg 136: bestemmingsplan onherroepelijk
Bouwbesluit (sloopmelding)
  • Eendenparkweg 12: voor het slopen van diverse opstallen
  • Korpersteeg 30: voor het verwijderen van asbest en het slopen van een opslagruimte
  • Lageveld 13: voor het verwijderen van asbest uit een schuur
Besluit lozen buiten inrichtingen
  • Dokter Scheurerlaan 17: voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem
  • Harderwijkerweg 242: voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem
  • Horsterweg 165-16: tijdelijk verlagen van het grondwater t.b.v. plaatsen van een kelder
  • Prins Hendriklaan 25: voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem