Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 31 - 2 augustus 2023

Met deze week: Specifieke uitkering noodfonds energie amateursportverenigingen (SPUK NEAS), opvang vluchtelingen en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Specifieke uitkering noodfonds energie amateursportverenigingen (SPUK NEAS)

Om de amateursport tegemoet te komen in hun verhoogde energierekeningen, heeft het Rijk besloten om een compensatieregeling in het leven te roepen, de SPUK NEAS. Het gaat om een eenmalige, gedeeltelijke compensatie. Deze is bedoeld voor amateursportverenigingen die in 2022 en/of 2023 door de gestegen energieprijzen in continuïteitsproblemen zijn gekomen. Lokale amateursportverenigingen kunnen via de gemeente Ermelo een uitkering aanvragen.

Aanvragen via de gemeente
De aanvraag moet uiterlijk 1 september 2023 bij de gemeente ingediend worden. Aanvragen die wij na 1 september 2023 ontvangen, kunnen wij niet in behandeling emen. Op www.ermelo.nl/regelingen staat een overzicht van de eisen waaraan uw sportvereniging moet voldoen. Ook vindt u hier welke gegevens we van uw vereniging nodig hebben.

Besluit over toekenning en hoogte uitkering
Na 1 september zal de gemeente Ermelo alle binnengekomen informatie verwerken en de aanvraag indienen bij het Rijk. Binnen 13 weken na de sluitingsdatum van de aanvraagtermijn van het Rijk ontvangen wij een besluit. Dan is bekend of de uitkering wordt toegekend en wat de hoogte van de uitkering is. Uiteraard houden wij de aanvragers hiervan op de hoogte.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website www.ermelo.nl/regelingen. Of neem contact op met Benjamin Moritz, beleidsadviseur sport van de Gemeente Ermelo, via [email protected].

Opvang vluchtelingen

Meer dan 40 mensen hebben meegedacht over een geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingen. De meeste mensen deden dit via het online dorpsgesprek. Ook hebben er mensen naar de gemeente gemaild. Wij willen u, ook via deze weg, we bedanken voor uw bijdrage.

Het verdere proces
De projectgroep maakt een selectie van de locaties. Na het maken van de selectie wordt er verder onderzoek gedaan. De beste locatie wordt in september aangedragen aan de raad. We houden u via het online dorpsgesprek op de hoogte over het hele proces.

Nieuwe waardevolle bomen

In Ermelo zijn de meest waardevolle bomen extra beschermd. Deze bomen staan op de lijst met waardevolle bomen. De gemeente houdt de lijst actueel door regelmatig te kijken of er bomen zijn die op de lijst zouden kunnen komen. Tijdens een actualisatieronde eind 2022 hebben we bijna 70 mogelijk nieuwe particuliere waardevolle bomen gevonden. Een deel van deze bomen is door de eigenaar zelf aangedragen.

Eigenaren kunnen hun mening geven
De eigenaren van de nieuwe mogelijk waardevolle bomen hebben een brief van de gemeente ontvangen. Ze krijgen de kans om hun mening te geven. Ze kunnen gemotiveerd aangeven of ze het ermee eens zijn dat hun boom een waardevolle boom wordt. De eigenaren krijgen hier 4 weken de tijd voor. Pas daarna besluit de gemeente welke bomen definitief een waardevolle boom worden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en de lijst met de meest waardevolle bomen op www.ermelo.nl/subsidiebomen.

Vervangen van de openbare verlichting in de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord

In de periode van juli tot het einde van dit jaar vervangt Van Gelder Verkeerstechniek B.V. bijna alle armaturen in de straten van de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord. Het gaat om de behuizing en de lampen bovenaan de lantaarnpalen. Op sommige plaatsen vervangt of verplaatst het bedrijf ook hele lantaarnpalen. Afgelopen twee jaar zijn armaturen of lantaarnpalen in de wijken Ermelo-Oost, Ermelo-West en het buitengebied vervangen. Begin 2024 is het project voor de armatuurvervanging klaar.

Veiligheid in de wijk en energiebesparing
Het is een kerntaak van de gemeente om te zorgen voor goed werkende openbare verlichting. Daarom vervangen we de verouderde openbare verlichting. Dit draagt bij aan de veiligheid in uw wijk. De verlichting is bovendien energiezuiniger. Ook vervangen we een groot aantal afgeschreven lantaarnpalen. En tegelijkertijd verplaatsen we er een aantal om een betere verdeling van licht te krijgen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website www.ermelo.nl/verlichting. Of neem contact op met het Telefonisch Informatie Punt van de gemeente Ermelo via 0341 56 73 21.

Officiele bekendmakingen

Algemeen

Aanvraag evenementenvergunning
  • Aanvraag opening van het cultureel seizoen (Spot on Ermelo) op 16 september 2023 van 11.00 -16.00 uur op het Raadhuisplein te Ermelo. Voor dit evenement is tevens een ontheffing voor geluid (artikel 3:2 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo) aangevraagd.
  • Aanvraag gezondheidsmarkt Ermelo (een markt ter intro van positieve gezondheid) op 18 oktober 2023 van 14.00 – 18.00 uur op het Raadhuisplein te Ermelo.
  • Aanvraag toertocht paarden op 26 en 27 augustus 2023 op de bestaande ruiter- en menpaden door Ermelo
Verleende evenementenvergunning (artikel 2:25 APV)
  • Er is een evenementenvergunning verleend voor een 25 jarig jubileum (en pen dag) op 1 en 2 september 2023 van 09.30 tot 17.00 uur bij Van den Berg aan de Stationsstraat 39 te Ermelo

Bouwen en omgeving

Bouwbesluiten (sloopmeldingen)
  • Veldwijk 75: voor het verwijderen van asbest uit een bedrijfspand
  • Julianalaan 18: voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • Eendenparkweg 29: voor het verwijderen van asbest uit een schuur
  • Hertzogstraat 39: voor het verwijderen van asbest uit een woning
Aanvraag omgevingsvergunning
  • Oude Nijkerkerweg 73: het realiseren van een Bed & Breakfast
  • Groeneweg 48 en 50: het kappen van 2 eiken
  • Kawoepersteeg 40 37: het vervangen en verhogen van het dak
  • Kawoepersteeg 40 12: het legaliseren van een kelder
Activiteitenbesluit
  • Nijkerkerweg 14: voor veranderen activiteiten Veehouderij bedrijf
Wabo-vergunning beperkte milieutoets
  • Nijkerkerweg 14: voor actualisatie vergunningssituatie

Beleidsregels

Op 28 augustus 2017 hebben wij de beleidsregels artikel 2.12, eerste lid, onder a., onder 2˚ Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vastgesteld. Inmiddels zijn de beleidsregels enigszins verouderd en zijn er enkele wijzigingen in de wet doorgevoerd, waardoor de beleidsregels aangepast dienen te worden.

Artikel 2.12, eerste lid, onder a., onder 2˚Wabo
Een aanvraag om omgevingsvergunning die niet past binnen de regels van het bestemmingsplan kan alsnog worden verleend indien dat door toepassing van artikel 2.12 van de Wabo mogelijk is. In artikel 2.12, eerste lid, onder a., onder 2˚Wabo is geregeld dat dit kan in de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen. Deze gevallen staan benoemd in artikel 2.7 van het Besluit omgevingsrecht en artikel 4 bijlage II. In dit artikel staan de maximale mogelijkheden vermeld. Dit wil echter niet zeggen dat die maximale mogelijkheden in alle gevallen moeten worden toegepast. Om deze reden is het noodzakelijk dat beleidsregels aangeven in welke situaties het college toepassing wil geven aan dit artikel. Dit draagt ook bij aan de rechtszekerheid en uniformiteit bij de afhandeling van aanvragen.

Bij het actualiseren van de beleidsregels is, voor zover mogelijk, aansluiting gezocht bij bestaand beleid. U kunt de beleidsregels downloaden via www.ermelo.nl/regelgeving. Tegen betaling van de legeskosten kan een ieder op verzoek een afschrift verkrijgen. Voor vragen omtrent de wijzigingen kunt u contact opnemen met mevrouw S.M.L. Veneman via [email protected].

Overige

Wijziging besluit mandaat, volmacht en machtiging Ermelo 2023 Het besluit mandaat, volmacht en machtiging Ermelo 2023 is gewijzigd. Het gaat om enkele technische wijzigingen in bijlagen 2, 4 en 5. De nieuwe mandaatlijst is gepubliceerd op www.overheid.nl.