Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 36 - 6 september 2023

Met deze week: Leerlingen Ireneschool strijden tegen elektronisch afval, gratis hulp bij lezen en schrijven en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Leerlingen Ireneschool strijden tegen elektronisch afval

Van 11 september tot en met 5 oktober gaan de leerlingen van de Ireneschool de strijd aan met elektronisch afval tijdens de E-waste Race. Doel van de race is om zoveel mogelijk oude, kapotte elektronische apparaten in te zamelen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden. U kunt de leerlingen hierbij helpen. De komende weken gaan de leerlingen samen met 9 andere basisscholen de strijd aan tegen het elektrisch afval. Dit doen zij door zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. De kinderen leren tijdens de race op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Helpt u ook mee?
Woont u in de buurt van de Ireneschool? Dan kunt u tussen 11 september en 5 oktober gemakkelijk en gratis uw (klein) elektronisch afval thuis laten ophalen. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Er mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Meld uw elektronisch afval online aan via www.ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen bij u thuis ophalen.

Kijk voor meer informatie over de E-waste Race op: www.ermelo.nl/nieuws

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Zaterdag 2 september ontving Bruno Buzing een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Hans van Daalen. Bruno ontving het lintje vanwege zijn verdiensten op het terrein van jeugdwelzijn. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd!

De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van Scouting Alexandergroep Ermelo.

Bruno Buzing
(foto Jan de Roo)

Afsluiting Aquaduct Veluwemeer

Provincie Gelderland voert onderhoud uit aan Aquaduct Veluwemeer (N302) van vrijdag 8 september 21.00 uur tot en met maandag 11 september 06.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid.

Militaire oefening Falcon Leap

Van 4 t/m 15 september wordt vanaf vliegbasis Eindhoven de internationale airborne oefening Falcon Leap gehouden. 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht organiseert de oefening. Tijdens de 2 week landen parachutisten op verschillende locaties in Gelderland, Noord-Brabant, Groningen en België. Meer informatie vindt u op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.

Commissie omgevingskwaliteit

De Commissie Omgevingskwaliteit vergadert op maandag 11 september. De vergadering is in het Huis van Ermelo, zaal Telgt, van 09.30 tot 12.30 uur. Wilt u bij deze vergadering aanwezig zijn? Neem dan contact op met de gemeente via 034156 73 21. De agendapunten staan vanaf
vrijdag 8 september op www.ermelo.nl/omgevingskwaliteit.

Spreekuur burgemeester

Dinsdag 12 september vervalt het spreekuur van de burgemeester.

Helpen op de hei

Zaterdag 30 september halen we boompjes en struiken weg op de Groevenbeekse hei. Helpt u mee? Kijk op www.ermelo.nl/helpenopdehei
voor meer informatie.

Gratis hulp bij lezen en schrijven

Wist u dat…
9% van de inwoners van Ermelo moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Dat zijn dus ongeveer 2.400 vaders, moeders, vrienden, broers, buren, opa’s, tantes, collega’s of studenten. Zij kunnen wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om zonder hulp mee te kunnen doen in de samenleving. Of het lukt wel op papier, maar minder goed op een computer of smartphone.

Bibliotheek Ermelo geeft gratis hulp bij lezen en schrijven (Taalhuis) en bij digitale vragen (IDO). Bent u of kent u iemand die hier iets aan heeft? Vraag in de bibliotheek naar het Taalhuis of kijk op www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl/taalhuis.

Week van Lezen en Schrijven
Van 8 tot en met 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In deze week organiseert het Taalhuis verschillende leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Kijk voor meer informatie over laaggeletterdheid op www.lezenenschrijven.nl.

Vervangen van de openbare verlichting in de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord

Tot het einde van dit jaar vervangt Van Gelder Verkeerstechniek B.V. bijna alle armaturen in de straten van de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord. Het gaat om de behuizing en de lampen bovenaan de lantaarnpalen. Op sommige plaatsen vervangt of verplaatst het bedrijf ook hele lantaarnpalen. Afgelopen twee jaar zijn armaturen of lantaarnpalen in de wijken Ermelo-Oost, Ermelo-West en het buitengebied vervangen. Begin 2024 is het project voor de armatuurvervanging klaar.

Veiligheid in de wijk en energiebesparing
Het is een kerntaak van de gemeente om te zorgen voor goed werkende openbare verlichting. Daarom vervangen we de verouderde openbare verlichting. Dit draagt bij aan de veiligheid in uw wijk. De verlichting is bovendien energiezuiniger. Ook vervangen we een groot aantal afgeschreven lantaarnpalen. En tegelijkertijd verplaatsen we er een aantal om een betere verdeling van licht te krijgen.

Vragen of meer informatie?
Voor vragen of meer informatie over het project, kijk op www.ermelo.nl/verlichting. Ook kunt u contact opnemen met het Telefonisch Informatie Punt van de gemeente Ermelo via 0341 56 73 21.

Werkzaamheden aan de weg Horsterweg

Van 12 tot 14 september vinden er wegwerkzaamheden plaats op de Horsterweg. Heijmans en KWS voeren dit uit. Het werk start op 12 en 13 september om 19.00 uur en duurt tot 07.00 uur in de ochtend.

Wat gaan we doen?
  • We vervangen een deel van het asfalt aan het begin van de Horsterweg. Dichtbij de aansluiting met de Stationsstraat.
  • Bij De Hooge Riet verwijderen we een aantal stukken klinkerverharding. Hierna brengen we asfalt aan.
  • Daarna frissen we de wegmarkering op.
Bereikbaarheid/omleiding
Een gedeelte van de Hortensialaan en Dokter van Dalelaan sluiten we tijdens de werkzaamheden af voor alle verkeer. Om overlast voor het centrum zoveel mogelijk te voorkomen, gebeuren de werkzaamheden in de avond- en nachturen van 19.00 tot 07.00 uur. De aannemers doen er alles aan de geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken.

Wilt u meer informatie?
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Karel Metselaar, Toezichthouder Verkeer & Civiel, via (0341) 56 71 21 of [email protected].

Varenlaan

In de nacht van 13 op 14 september vervangen we het asfalt op de kruising Varenlaan / Floraweg tegenover begraafplaats Koningsvaren. De werkzaamheden gebeuren tussen 19.00 en 02.00 uur. Om eventuele uitvaartplechtigheden overdag niet te verstoren, gebeuren de werkzaamheden in de avond en nacht. Het asfaltfrezen gebeurt vroeg in de avond. De aannemers doen er alles aan de geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken.

Bereikbaarheid
De kruising sluiten we af voor al het verkeer tijdens het werk. Er komen vooraankondigingsborden en er wordt een korte omleiding ingesteld op de avond van de werkzaamheden. De omwonenden krijgen hierover een brief.

Wilt u meer informatie?
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Karel Metselaar, Toezichthouder Verkeer & Civiel gemeente Ermelo, via (0341) 56 71 21 of [email protected].

Algemene bekendmaking

Aanvraag standplaats (artikel 5.1
Verordening fysieke leefomgeving Ermelo )
  • Aanvraag standplaats t.b.v. verkoopoliebollen van 4 november tot en met 30 december 2023 op de zaterdag op de Enk 15

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Steynlaan 157 het plaatsen een van dakkapel
  • Dirk Staalweg 21 het plaatsen van een dakkapel
  • Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82 het realiseren van een nieuw personeelsgebouw op Landgoed het Roode Koper (gemeentelijk monument)
Verleende omgevingsvergunning
  • Garderenseweg 147 het kappen van een zomereik (met herplantplicht)
  • Garderenseweg 184 het bouwen van een berging/opslag
  • ’t Weitje (nabij Putterweg 2) het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de muziektent (gemeentelijk monument)
  • Groenewoudseweg 5 het wijzigen van de eerder verleende omgevingsvergunning, met ons kenmerk 21e0000479, voor vernieuwen van een berging
Geweigerde omgevingsvergunning
  • Dennenlaan 25 het kappen van een zomereik
Verlenging beslistermijn met 6 weken
(verdaging omgevingsvergunning)
  • Fokko Kortlanglaan 194 -196 het bouwen van een bedrijfspand met daarin 9 bedrijfsunits en het aanleggen van twee in-/uitritten
  • Fazantlaan 4 het vervangen van een glijbaantoren
Intrekken aanvraag op verzoek aanvrager
  • Julianalaan 123 het legaliseren van de feitelijke situatie wat betreft het parkeren bij de horecagelegenheid wijziging op eerder verleende vergunning)
Bouwbesluiten (activiteitenbesluiten)
  • Kolbaanweg ongenummerd, betreft plaatsing en ingebruikname van een waskiosk

Overige

Intrekken en toekennen nummer
  • wijziging op reeds verleende vergunning het intrekken van de nummers Veldwijk 5, 7, 9, 11, 12, 17, 18, 20, 23 30, 53, 59, 66,