Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 37 13 september 2023

Met deze week: Plannen voor markt definitief, vraag de mantelzorgwaardering aan voor uw mantelzorger! en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Plannen voor markt definitief

Het college van burgemeester en wethouders kiest voor een inrichtingsplan voor de Markt 2.0. Hierbij wordt onder andere voldaan aan de afspraken rondom parkeren. Wij werken al langere tijd aan het project ‘Markt 2.0’. De uitbreiding van de PLUS-supermarkt en de nieuwbouw van de Action zijn al klaar. Later volgen nog de ALDI en woningbouw met parkeergarage.

Aantal parkeerplaatsen Markt volgens contractafspraken
Op en rond de Markt komen minimaal 360 parkeerplaatsen, waarvan 250 in de blauwe zone. Daarmee voldoen we aan de contractuele afspraken met de ondernemers rond de Markt. In het ontwerp staan ook parkeerplekken voor minder validen, fietsparkeerplaatsen, laadpalen en ondergrondse vuilcontainers.

Groen en duurzaamheid
In het ontwerp behouden we zoveel mogelijk de waardevolle bomen met een goede levensverwachting. Bomen die we moeten weghalen, verplaatsen we. Of ze worden gecompenseerd. In het ontwerp staan ook oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo komt er bijvoorbeeld ruimte voor waterberging om wateroverlast te voorkomen.

Parkeerplaatsen tijdens werkzaamheden
Door de bouwactiviteiten en transporten zijn er (tijdelijk) minder parkeerplaatsen. De komende jaren wordt de parkeerdruk dus hoog. We vinden het belangrijk dat er in deze periode voldoende parkeerplaatsen op de Markt zijn. Dat houden we daarom goed in de gaten. Ook willen we de overlast voor omwonenden zo klein mogelijk houden.

Gekozen inrichtingsplan naar gemeenteraad
Het gekozen inrichtingsplan wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad. Ook wordt de gemeenteraad gevraagd geld vrij te maken. Zo kan gestart worden met de realisatie van de Markt. De gemeenteraad spreekt zich in het vierde kwartaal van 2023 uit over dit voorstel. Na besluitvorming door de gemeenteraad wordt gestart met het uitwerken van de plannen.

Week van Lezen en Schrijven

Wist u dat 9% van de inwoners van Ermelo moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Dat zijn dus ongeveer 2.400 vaders, moeders, vrienden, broers, buren, opa’s, tantes, collega’s of studenten. Zij kunnen wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om zonder hulp mee te kunnen doen in de samenleving. Of het lukt wel op papier, maar gaat lastig op een computer of smartphone.

Meedoen in de samenleving
Wethouder Sarath Hamstra over laaggeletterdheid: “Om mee te kunnen doen in de samenleving is communicatie belangrijk. Hier horen lezen, schrijven, maar ook digitale vaardigheden bij. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en juist daarom willen wij investeren in die mensen bij wie dit niet vanzelf gaat”.

Activiteiten Taalhuis
Van 8 tot en met 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In deze week organiseert het Taalhuis verschillende leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Bibliotheek Ermelo helpt ook bij lezen en schrijven (Taalhuis) en bij digitale vragen (IDO). Ben je of ken je iemand die hier wat aan heeft? Vraag in de bibliotheek naar het Taalhuis of kijk op www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl/taalhuis

Help de hei een handje mee!

De Groevenbeekse hei groeit steeds meer dicht met boompjes en struiken. Deze zijn nu nog klein maar als we niets doen, verandert dit natuurgebied in een bos. Ook veel bijzondere planten- en diersoorten verdwijnen dan. Daarom steken we op zaterdag 30 september weer de handen uit de mouwen! Samen met inwoners halen we de boompjes en struiken weg.

Helpt u mee?
Vele handen maken licht werk. Daarom nodigen wij u van harte uit om mee te helpen op de hei. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding van boswachter Henk Jan Zwart. We starten met z’n allen met koffie en thee. Daarna delen we gereedschap, handschoenen en ander nodig materiaal uit aan de deelnemers. Om 09.00 uur gaan we in groepjes de hei op, en aan de slag. Om 12.00 uur sluiten we de ochtend af met een welverdiende lunch.

Datum: zaterdag 30 september
Tijd: van 09.00 tot 12.00 uur,
aansluitend een lunch
Locatie: Groevenbeekse hei

Goed om te weten
  • Het is belangrijk dat u met een snoei- of takkenschaar overweg kunt.
  • Trek stevige schoenen of laarzen aan.
  • Boompjes en struiken verwijderen is fysiek best zwaar werk.
  • Kinderen vanaf 12 jaar zijn welkom om mee te helpen, onder verantwoordelijkheid van de ouders.
  • Over de verzamelplaats informeren wij u nog.
Meld u aan vóór 25 september Wilt u helpen? Meld u dan vooraf bij ons aan via een digitaal formulier op www.ermelo.nl/helpenopdehei. Heeft u zelf een scherpe steekschop? Fijn als u deze meeneemt en dit bij de aanmelding noemt. Dan weten we hoeveel steekschoppen we moeten huren.

Annulering Ermelose Woondag voor inwoners

We moeten de Ermelose Woondag voor inwoners op 26 september helaas annuleren. Heeft u zich inmiddels aangemeld? Dan ontvangt u van ons persoonlijk bericht hierover. Heeft u nog vragen? Stuur dan een berichtje naar [email protected].

Vraag de mantelzorgwaardering aan voor uw mantelzorger!

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Zij zorgen langdurig en intensief voor een familielid, vriend of andere naaste met lichamelijke
of psychische problemen. Wij geven mantelzorgers een steuntje in de rug met de mantelzorgwaardering.

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Zij zorgen langdurig en intensief voor een familielid, vriend of andere naaste met lichamelijke
of psychische problemen. Wij geven mantelzorgers een steuntje in de rug met de mantelzorgwaardering.

We waarderen ook de jonge mantelzorgers
Ook jonge mantelzorgers komen voor de mantelzorgwaardering in aanmerking. Kent u jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6 – 18 jaar die opgroeien in een gezin waar iemand gezondheidsproblemen heeft? Deze jongeren krijgen een kadobon. Ook krijgen zij regelmatig uitnodigingen voor ontmoetingen en uitjes met andere “jonge mantelzorgers”.

Vraag de mantelzorgwaardering op tijd aan
U kunt de mantelzorgwaardering aanvragen tot 1 november 2023 via www.mantelzorgwaardering-ermelo.nl.
Lukt het niet via de computer? U kunt ook een formulier ophalen bij Welzijn Ermelo bij Baanveger, IJsbaanweg 45 of bij het Huis van Ermelo, Raadhuisplein 6. Een aanvraag voor jonge mantelzorgers doet u door een mail te sturen met daarin de gegevens van de mantelzorger naar
[email protected].

Wilt u meer informatie?
Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen naar de mantelzorgconsulent via telefoonnummer 0341 56 70 00.

Werkzaamheden aan de weg Ericalaan/ Drieërweg

Op donderdag 14 september voeren we werkzaamheden uit aan de Ericalaan en op de kruising Ericalaan/Drieërweg.

Wat gaan we doen?
  • Er wordt nieuw asfalt aangebracht op het deel tussen de kruising Drieërweg/Ericalaan en de rotonde Drieërweg.
  • De werkzaamheden aan de Ericalaan ebeuren tussen 07.00 en 16.00 uur. Bij slecht weer gebeuren de werkzaamheden een dag later (15 september).
Er komt een omleiding
Tijdens de werkzaamheden leiden we het verkeer om via de N302. Voor fietsers is er een lokale omleiding.

Hulpdiensten krijgen toegang
De hulpdiensten zijn op de hoogte van de werkzaamheden, de planning en omleiding. Bij spoed krijgen politie, ambulance en brandweer altijd toegang.

Wilt u meer informatie?
Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Karel Metselaar, Toezichthouder Verkeer & Civiel gemeente Ermelo, via 0341 56 71 21 of [email protected].

Werkzaamheden Oude Nijkerkerweg – Landgoed GGZ Veldwijk

Deze week starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw op Landgoed Veldwijk. Het gaat om de nieuwbouw van Zorgpark Veldwijk (Deelgebied B).

Wat gaan we dit najaar doen?
  • Aanleg van een inrit voor bouwverkeer; • Bouwwerkzaamheden nieuwe zorgpand op de huidige paardenweide;
  • Aanleg riolering in de weg voor de bestaande zorgpanden, Groenehaege, Hofplein, Hofstede en Duynenhof met een nieuwe aansluiting op de Kleine Bosweg;
  • Aanleg van verschillende bouwstraten voor toekomstige nieuwbouw.
Er zijn gevolgen voor het verkeer
  • Fietsers op het betonfietspad langs de Oude Nijkerkerweg kunnen bij de aangelegde bouwinrit last hebben van het bouwverkeer. Fietsers hebben hier wel voorrang. Dit is ook aangegeven met verkeersborden.
  • De huidige fietsroute langs boerderij De Heuvel komt tijdens werkzaamheden te vervallen. Er is dan helaas geen doorgaand fietsverkeer meer mogelijk.
  • In de Kleine Bosweg voeren we rioolwerkzaamheden uit. Tijdens deze werkzaamheden is doorgaand verkeer niet meer mogelijk. Omwonenden worden hierover op tijd geïnformeerd door de aannemer. Er komt tijdelijk een omleiding om vanuit wijk de Maat bij het NS-station. Doorgang over het terrein van GGZ Veldwijk is dan niet mogelijk.
Heeft u vragen over de werkzaamheden?
Neem contact met ons op via [email protected] of 0341 56 73 21.

Vervangen van de openbare verlichting in de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord

Van juli tot het einde van dit jaar vervangt Van Gelder Verkeerstechniek B.V. bijna alle armaturen in de straten van de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord. Bij armaturen gaat het om de behuizing en de lampen bovenaan de lantaarnpalen. Op sommige plaatsen vervangt of verplaatst het bedrijf ook hele lantaarnpalen. In de afgelopen twee jaar zijn armaturen of lantaarnpalen in de wijken Ermelo-Oost, Ermelo-West en het buitengebied al vervangen. Begin 2024 is het project voor de armatuurvervanging klaar.

Veiligheid in de wijk en energiebesparing
Het is onze kerntaak om te zorgen voor goed werkende openbare verlichting. Daarom vervangen we de verouderde openbare verlichting. Dit draagt bij aan de veiligheid in uw wijk. Daarnaast is de verlichting energiezuiniger. Ook vervangen we een groot aantal afgeschreven lantaarnpalen. En tegelijkertijd verplaatsen we er een aantal om een betere verdeling van licht te krijgen.

We verlichten waar het nodig is
We verlichten bewust, dus alleen daar waar nodig is. De openbare verlichting is voor openbaar terrein en niet voor privéterrein. In sommige straten wordt er een andere armatuur teruggeplaatst dan u gewend bent. Hiermee verandert soms het beeld van de verlichting in de straat en wordt een tuin of gevel minder tot niet verlicht. Dit is een bewuste keuze waaraan mensen soms moeten wennen.

Wilt u meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.ermelo.nl/verlichting. Of neem contact op met het Telefonisch Informatie Punt van de gemeente Ermelo via 0341 56 73 21.

Officiele bekendmakingen

Bouwen en omgeving

Bouwbesluit (sloopmelding)
  • Amalia van Solmslaan 9: het verwijderen van asbest uit een woning en slopen van een woning
Aanvraag omgevingsvergunning
  • Julianalaan 123: het realiseren van 12 parkeerplaatsen ten behoeve van restaurant Lazy Tiger
  • Paul Krugerweg 11: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Klaverlaan 14: het plaatsen van zonnepanelen op een pergola
  • Nijkerkerweg 3: het verplaatsen van een bestaande inrit
  • Leeuwerikstraat 93: het plaatsen van een erker
Verlenen omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)
  • Oude Nijkerkerweg 169 voor het bouwen van een kantoorpand en het realiseren van een uitweg. En het toekennen van huisnummer Kolbaanweg 17
Verleende omgevingsvergunning
  • Buitenbrinkweg ongenummerd (nabij nummer 41): het plaatsen van een tijdelijke unit voor bedrijvigheid
  • Leuvenumseweg 16: het verbouwen van een bestaand bijgebouw
  • Veldwijkerweg 8: het plaatsen van een dakkapel op het achterdakvlak van de woning
Verlenging beslistermijn met 6 weken
(verdaging omgevingsvergunning)
  • Prins Bernhardlaan 3: het bouwen van een bijgebouw en carport
Buiten behandeling laten aanvraag
omgevingsvergunning
  • Kampvelderweg 20: het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning, het wijzigen van het gebruik en het aanleggen van een in-of uitrit
Intrekken aanvraag omgevingsvergunning
  • Groeneweg 48 en 50: het kappen van 2 eiken

Verkeer en Vervoer

Verkeersbesluit
  • het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij Sportlaan 12
  • het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij Rietgansstraat 39
Ontheffing parkeren blauwe zone
  • verleend voor parkeren blauwe zone De Markt