Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 4 - 24 januari 2024

Met deze week: Aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024, Buitenbrinkweg 14 voorkeurslocatie noodopvang en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024

Deze maand krijgt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Deze organisatie regelt de belastingzaken voor onze gemeente. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, volgt hier een uitleg van de gemeentelijke belastingen.

U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen per post. Heeft u aangegeven uw post digitaal te willen ontvangen? Dan vindt u de aanslag alleen in uw berichtenbox op www.mijnoverheid.nl. De aanslag is ook te vinden via de digitale belastingbalie van Meerinzicht op www.meerinzicht.nl/belastingen. Via de belastingbalie kunt u op ieder moment uw gemeentelijke belastingzaken inzien en regelen.

WOZ-beschikking en belastingen gemeente Ermelo
Op de aanslag ziet u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:
• onroerendezaakbelastingen;
• afvalstoffenheffing vastrecht;
• afvalstoffenheffing vastrecht verzamelcontainer;
• afvalstoffenheffing Diftar;
• riool- en waterzorgheffing;
• reclamebelasting.

Uw WOZ-waarde is zorgvuldig bepaald Elk jaar maakt de gemeente de WOZwaarde van uw woning bekend. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZwaarde voor 2024 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2023. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die datum zijn verkocht. De WOZ-waarde woningen zijn openbaar en in te zien via: www.wozwaardeloket.nl.

In het afgelopen jaar is de WOZ-waarde voor de gemeente Ermelo gemiddeld met 4,6% gestegen. Overigens gaat het hier om een gemiddelde, de stijging van uw woning kan hiervan afwijken. Daarbij zijn er verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Op www.meerinzicht.nl/belastingbalie en op www.mijnoverheid.nl kunt u uw taxatieverslag inzien. U heeft hiervoor DigiD nodig. Meer informatie over de waardebepaling en de WOZ-waarde vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.

Afvalstoffenheffing vastrecht en variabel
Met de afvalstoffenheffing betaalt u voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. U betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op € 98,00 per jaar. Gebruikt u een verzamelcontainer? Dan betaalt u € 201,00 per jaar (€ 98,00 vastrecht en € 103,00 vastrecht verzamelcontainer). De difTar eindafrekening is gebaseerd op het aantal keren dat u de REST en GFT container heeft aangeboden.

Heeft u vragen over het soort container of hoe vaak deze geleegd is? Kijk dan op de Afvalwijzer App of op www.aconov.nl. Of bel met de servicelijn afval via (0341) 56 57 77.

Riool- en waterzorgheffing
Als u gebruik maakt van een woning of bedrijfspand, een gebouwd WOZ-object, dan betaalt u mee aan de rioolheffing. De gemeente gebruikt de opbrengst voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het riool. Ook als u geen eigen aansluiting op de riolering hebt, betaalt u rioolheffing. U betaalt mee voor het beheer van het hemel- en grondwater. Het tarief is vastgesteld naar het jaarlijks waterverbruik bij Vitens. Een gemiddeld verbruik van een gezin ligt tussen de 100 en 250m3 en komt neer op een tarief van € 220,00 per jaar.

Geen papieren aanslag meer
U kunt ervoor kiezen om uw aanslag niet meer per post, op papier, te ontvangen. Dan ontvangt u de aanslag via de berichtenbox, uw persoonlijke digitale brievenbus voor post van de overheid. Heeft u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening aangemeld? Dan kunt u dit alsnog doen via Mijn Overheid op www.mijn.overheid.nl.

Bekijk meer informatie over uw aanslag
U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning of met een combinatie van uw subject- en aanslagnummer op uw aanslag.

Buitenbrinkweg 14 voorkeurslocatie noodopvang

Op woensdag 17 januari heeft de gemeenteraad van Ermelo ingestemd met het voorstel een locatie aan te wijzen als voorlopige voorkeurslocatie voor de opvang van asielzoekers. De gemeenteraad kan nu starten met de nodige onderzoeken om te bepalen of de locatie aan de Buitenbrinkweg definitief kan worden gebruikt als opvanglocatie.

Wat zijn de volgende stappen?
• Overeenkomsten sluiten: na het akkoord van de raad worden verschillende overeenkomsten gesloten tussen het COA, de eigenaar van het terrein en de gemeente.
• Inrichtingstekening maken: het COA maakt een eerste tekening voor de inrichting van het terrein
• Onderzoeken: er worden verschillende onderzoeken gestart. Dit zijn onderzoeken zoals archeologisch, geluid, natuur, bodem, nutsvoorzieningen, (sociale en externe) veiligheid en stikstofberekeningen. Sommige onderzoeken kunnen leiden
tot vervolgonderzoeken.
• Resultaten beoordelen: De onderzoeken moeten uitwijzen of het mogelijk is om voor een periode van minimaal 5 jaar rond de 100 vluchtelingen op te vangen.

Waarom doen we een locatieonderzoek?
Nederland kampt met een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Op verschillende plekken in Nederland worden daarom opvanglocaties ingericht. Ook in Ermelo wordt gezocht naar een locatie die geschikt is om vluchtelingen op te vangen.

Informeren en meedenken
Wanneer de eerste inrichtingstekening klaar is, ontvangen omwonenden en belanghebbenden een brief, wordt de tekening gedeeld en kunnen op- en aanmerkingen worden gegeven. Op welke manier dit kan (bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst of online) staat in de brief. De suggesties kunnen worden meegenomen in een definitieve tekening. Blijkt uit de onderzoeken dat het terrein geschikt is, dan gaan we met omwonenden en belanghebbenden in gesprek over de volgende stappen. Op dat moment is er ook meer informatie over de manier waarop u betrokken kunt zijn bij de toekomstige locatie wanneer die er daadwerkelijk staat. Dit kan bijvoorbeeld de vorm krijgen van een omwonenden-klankbordgroep.

Wilt u meer weten?
Er zijn verschillende plekken waar u informatie kunt vinden. De stukken die tijdens de raadsvergadering zijn besproken, vindt u in het raadsinformatiesysteem via https://ermelo.raadsinformatie.nl bij de verschillende data waarop de raad hierover heeft gesproken (21 november 2023, 6 december 2023, 20 december 2023 en 17 januari 2024).

Op het Online Dorpsgesprek via www.onlinedorpsgesprek.ermelo.nl vindt u informatie over het project en een globale planning onder het project ‘Ermelo Helpt’. Ook op www.ermelo.nl/ermelo-helpt staat informatie over de opvang. Heeft u nog vragen? Dan kunt u mailen naar [email protected].

Officiële bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunning
• Tuinfluiterstraat 3: verwijderen van een boom
• Korpersteeg 17: plaatsen van een tijdelijke woning
• Middelerf 3: aanleggen van 3 inritten en het kappen van 4 bomen
• Horsterweg 24: plaatsen van zonnepanelen
• Varenlaan 91: plaatsen van een opbouw op de uitbouw
• Hanengewei 39: verhogen van de nok en plaatsen dakkapel
• Horsterweg 204: bouwen van een overkapping
• Jacob Catslaan 93: tijdelijk gebruik van een woning
• Telgter-Engweg 40: vervangen van kozijnen naar kunststof, aanpassen van de gevel en kappen van diverse bomen
• Regentesselaan 12: plaatsen van een dakkapel en wijzigen van gevels
• Zeeweg 85: tijdelijk plaatsen van een zeecontainer met afdak

Geweigerde omgevingsvergunning
• Prins Clauslaan: kappen van een beuk

Voornemen verlenen omgevingsvergunning
(uitgebreide procedure)

• Hooge Riet 60: wijzigen van het gootdetail (Rijksmonument) door het toevoegen van een ventilatierooster. Het gaat hier om een uitgebreide procedure in verband met het wijzigen van het rijksmonument ‘De Hooge Riet’.

Verlenen omgevingsvergunning
(uitgebreide procedure)

• Stationsstraat 124: brandveilig gebruiken van een kinderdagverblijf (gemeentelijk monument). Het gaat hier om een uitgebreide procedure in verband met het brandveilig gebruik van een kinderdagverblijf.

Intrekken aanvraag op verzoek aanvrager
• Graaf Janlaan 7: vervangen van een schuur
• Kanoweg 87: bouwen van een garage

Bouwbesluit (melding)
• Jacob Catslaan 93: verwijderen van asbest uit een woning
• Oude Nijkerkerweg 114, 116 en Julianalaan 84: verwijderen van asbest en sloop Boskamer

Besluit lozen buiten inrichtingen
• Horster-Zoomweg 31: voor werkzaamheden in het bedrijfspand is bronbemaling nodig

Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg
• Retiefstraat: plaatsen van een mobiele telescoopkraan in de periode van 16 januari tot en met 25 juli 2024 tussen 7.00 en 16.00 uur