Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 40 - 4 oktober 2023

Met deze week: Week van Duurzaamheid, doet u ook mee?, hoe staat het met windpark Horst en Telgt? en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Week van Duurzaamheid, doet u ook mee?

Van 7 tot en met 14 oktober is het de Week van Duurzaamheid in regio Noord-Veluwe. Dit is een week vol leuke en informatieve activiteiten die het belang van duurzaamheid laten zien en u inspireren om duurzamer te leven. Ook gemeente Harderwijk doet mee aan deze belangrijke week. Kom en laat u inspireren.

Verschillende activiteiten voor jong en oud
Tijdens de Week van Duurzaamheid zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Laat uw kapotte spullen maken in het Repair Café op vrijdag 13 oktober. Of bezoek de duurzaamheidsmarkt Harderwijk op zaterdag 14 oktober in MFC De Roef. Ga er in gesprek met de energie-en tuincoaches over maatregelen en ontvang verrassende tips om energie te besparen.

Overzicht van alle activiteiten
Al deze activiteiten hebben te maken met duurzaamheid. Dit betekent dat ze allemaal bijdragen aan het zorgen voor onze planeet. De activiteiten worden georganiseerd door de gemeenten, lokale initiatieven en bedrijven. U vindt alle activiteiten en plannen op www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.

Doe ook mee!
Het maakt niet uit of u al veel weet over duurzaamheid of niet. Tijdens de Week van Duurzaamheid is er voor iedereen iets leuks te doen. Kom dus langs en ontdek hoe u kunt helpen om onze wereld groener te maken!

Duurzaam wonen? Laat u inspireren

Veel mensen willen energie en gas besparen, maar weten niet precies hoe. Op het onafhankelijke platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 2.000 huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen. Bekijk woningen, lees verhalen of stel online een vraag aan de huiseigenaar.

Op 28 oktober en 4 november kunt u woningen bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Wij ondersteunen dit initiatief. Heeft u als huiseigenaar al duurzame stappen gezet? Dan moedigen wij u aan om uw woning als voorbeeld aan te melden. Bekijk alle woningen of meld uw eigen woning aan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Geen grof tuinafval in de GFT-bak

Met de herfst in aantocht, gaan we weer aan de slag in de tuin. Dat levert soms een flinke lading snoei- en tuinafval op. Groot en zwaar (grof) tuin- en snoeiafval hoort niet in de GFT-bak. Denk aan dikke takken, struiken en boomstronken. Ook zand en tuinaarde in grote hoeveelheden horen er niet in. Alleen tuin- en snoeiafval dat met een snoeischaar kleiner gemaakt kan worden, mag in de GFT-bak. Ook fijn groenafval, blad en gras mag de GFT-bak in. 

Laat uw grof tuinafval ophalen 
Grof tuin- en snoeiafval kunt u één keer in de maand gratis laten ophalen. Dit kan van maart tot en met november. Of lever het (mét de afvalpas) gratis in bij afvalcentrum Kamphorst, Rodeschuurderwegje 26-28. Kijk voor meer informatie en de ophaaldata in de Afvalwijzer via www.ermelo.nl/afval.

Hoe staat het met windpark Horst en Telgt?

We houden een inloopbijeenkomst om u verder te informeren over windpark Horst en Telgt. We vertellen u graag over de stand van zaken, de formele inpassingsplanen vergunningenprocedure, de lokale milieunormen, financiële participatie en de aangevulde natuuronderzoeken.

Datum: dinsdag 10 oktober
Tijd: tussen 15.00 en 21.00 uur
Locatie: Huis van Ermelo, Raadhuisplein

U kunt zich aanmelden voor een tijdsblok van een uur. In dit uur kunt u met projectmedewerkers en specialisten in gesprek. Aanmelden kan via www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt.

Verandering in spreekuur van burgemeester

Burgemeester Hans van Daalen houdt regelmatig spreekuur voor inwoners en ondernemers van Ermelo. Vanaf oktober zijn deze spreekuren niet meer op dinsdag, maar op woensdag. Ook is het spreekuur van de burgemeester dan niet meer elke week, maar óm de week.

Wilt u de burgemeester spreken?
Het spreekuur van de burgemeester is voortaan in de éven week op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur. De precieze data staan elke week in de agenda van deze gemeentepagina. Wilt u de burgemeester spreken? Maak dan een afspraak vóór maandag 12.00 uur via 0341 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

In de 1e week van oktober is dit spreekuur (eenmalig) op vrijdag 6 oktober van 10.00 tot 11.00 uur. U kunt zich voor dit spreekuur aanmelden vóór woensdag 4 oktober 12.00 uur.

Spreekuur wethouders en gemeentesecretaris blijft nog hetzelfde
Het spreekuur van de wethouders en gemeentesecretaris blijft voorlopig nog op de 1e dinsdag van de maand, van 16.30 tot 17.30 uur.

Brandweer Ermelo zoekt vrijwilligers

Op maandag 16 oktober houdt Brandweer Ermelo een inloopavond. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is om brandweerman of -vrouw te worden. Woont of werkt u in Ermelo, bent u overdag beschikbaar en houdt u van werken in een team? Dan bent u van harte welkom op de inloopavond. Daar hoort u alles over het mooie brandweervak, en hoe u als vrijwilliger kunt bijdragen. En heeft u zelf
nog vragen? Stel ze gerust! Aanmelden is niet nodig.

Datum: maandag 16 oktober
Tijd: vanaf 19.30 uur
Locatie: Brandweerkazerne Ermelo, Oude Telgterweg 181

Vraag de mantelzorgwaardering aan

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Zij zorgen langdurig en intensief voor een familielid, vriend of andere naaste met lichamelijke of psychische problemen. Wij geven mantelzorgers een steuntje in de rug met de mantelzorgwaardering. 

Zet uw mantelzorger in het zonnetje
Geeft uw mantelzorger de zorg langer dan 3 maanden aaneengesloten en minimaal 8 uur per week? Dan kunt u voor hen de mantelzorgwaardering aanvragen. Dat geldt ook voor ouders die extra zorg en begeleiding geven aan hun kind met een chronische ziekte of handicap. 

We waarderen ook de jonge mantelzorgers
Ook jonge mantelzorgers komen voor de mantelzorgwaardering in aanmerking. Kent u jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6 tot 18 jaar die opgroeien in een gezin waar iemand gezondheidsproblemen heeft? Deze jongeren krijgen een kadobon. Ook krijgen zij regelmatig uitnodigingen voor ontmoetingen en uitjes met andere ‘jonge mantelzorgers’.

Vraag de mantelzorgwaardering op tijd aan
U kunt de mantelzorgwaardering aanvragen tot 1 november 2023 via www.mantelzorgwaardering-ermelo.nl. Lukt het niet via de computer? U kunt ook een formulier ophalen bij Welzijn Ermelo bij op locatie de Baanveger, IJsbaanweg 45 of bij het Huis van Ermelo, Raadhuisplein 6. Een aanvraag voor jonge mantelzorgers doet u door een mail te sturen met daarin de gegevens van de mantelzorger naar [email protected].

Wilt u meer informatie?
Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen naar de mantelzorgconsulent via telefoonnummer 0341 56 70 00.


Vervangen van de openbare verlichting

Van juli tot het einde van dit jaar vervangt Van Gelder Verkeerstechniek B.V. bijna alle armaturen in de straten van de wijken Ermelo-Midden, Centrum en Noord. Bij armaturen gaat het om de behuizing en de lampen bovenaan de lantaarnpalen. Op sommige plaatsen vervangt of verplaatst het bedrijf ook hele lantaarnpalen. In de afgelopen twee jaar zijn armaturen of lantaarnpalen in de wijken Ermelo-Oost, Ermelo-West en het buitengebied al vervangen. Begin 2024 is het project voor de armatuurvervanging klaar.

De verlichting zorgt voor meer veiligheid en energiebesparing
Het is onze kerntaak om te zorgen voor goed werkende openbare verlichting. Daarom vervangen we de verouderde openbare verlichting. Dit draagt bij aan de veiligheid in uw wijk. Daarnaast is de verlichting energiezuiniger. Ook vervangen we een groot aantal afgeschreven lantaarnpalen. En tegelijkertijd verplaatsen we er een aantal, om een betere verdeling van licht te krijgen.

We verlichten waar het nodig is
We verlichten bewust, dus alleen daar waar nodig is. De openbare verlichting is voor openbaar terrein en niet voor privéterrein. In sommige straten wordt er een andere armatuur teruggeplaatst dan u gewend bent. Hiermee verandert soms het beeld van de verlichting in de straat en wordt een tuin of gevel minder tot niet verlicht. Dit is een bewuste keuze waaraan mensen soms moeten wennen.

Wilt u meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.ermelo. nl/verlichting. Of neem contact op met het Telefonisch Informatie Punt van de gemeente Ermelo via 0341 56 73 21.

Officiele bekendmakingen

Bouwen en omgeving

Bestemmingsplannen
  • Haspel 99-129: vooraankondiging vernieuwd ontwerp bestemmingsplan
Bouwbesluit (melding)
  • Horster-Zoomweg 18: voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem
  • Zwaluwstraat 154: voor het verwijderen van asbest uit een schuur
  • Kozakkenkamp 6: voor het verwijderen van asbest uit een woning
Aanvraag omgevingsvergunning
  • Wilhelminalaan 8: het kappen van 3 grove dennen en 1 zomereik
  • Regentesselaan 1: het kappen van een grove den
  • Telgterweg 315: het uitbreiden van een bedrijfspand
  • Prins Hendriklaan 12: het kappen van een den
  • Oude Telgterweg 222: het verplaatsen van de uitrit
Verleende omgevingsvergunning
  • Eendenparkweg 55 1: het legaliseren van het bouwen van een recreatiewoning en het toekennen van het huisnummer Eendenparkweg 55 1
  • Suikerbakker 40: het vervangen van het dak van het clubgebouw van ‘De Ermelosche IJsclub’
  • Gruitkamp 3: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Steynlaan 157: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Leeuwerikstraat 92: het plaatsen van een erker aan de voorzijde van de woning
  • Drieërweg 104-3: het verbouwen van een receptie/restaurant
Rectificatie aanvraag omgevingsvergunning
Op 27 september 2023 is per abuis een aanvraag omgevingsvergunning bekendgemaakt, terwijl er geen sprake is van een aanvraag omgevingsvergunning. Het gaat om de volgende bekendmaking:
  • Horsterweg 158: het uitbreiden van een kattenhotel
Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2.1 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo)
  • het plaatsen van een bouwkeet en mobiel toilet nabij Wielewaal 172 van 2 oktober tot en met 20 oktober 2023