Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 41 - 11 oktober 2023

Met deze week: opruimplicht voor hondenpoep, grond langs Flevoweg aangeboden voor natuurpacht en de aangevraagde en verleende vergunningen.



College van B&W Ermelo stelt stedenbouwkundigplan vast voor Landgoed Veldwijk Deelgebied A

Deelgebied A ligt tussen de Horsterweg, Klinkertlaan en Oude Nijkerkerweg. Hier stonden onder andere de wasserij en kwekerij. NCB Projectrealisatie en Van de Kolk Bouw (verenigd in Slingerpark B.V.) (her)ontwikkelen dit gebied tot een woonwijk met 100 woningen. Buro Maan maakte hiervoor een stedenbouwkundigplan. Dit plan is gedeeld met omwonenden en nu vastgesteld door het college.

Het stedenbouwkundig plan leggen we voor aan de gemeenteraad 
Als de gemeenteraad instemt met het plan, kan de ontwikkelaar verder met het maken van een bestemmingsplan en de bouwplannen voor Slingerpark Ermelo. Meer informatie over het project staat op www.slingerparkermelo.nl

Samen met GGz Centraal herontwikkelen we Landgoed Veldwijk
GGz Centraal speelt in op maatschappelijke veranderingen en investeert in eigentijdse zorggebouwen. In 2018 stelde de gemeenteraad de structuurvisie ‘Landgoed Veldwijk & De Hooge Riet vast. Het geeft een toekomstbeeld voor het landgoed. Als uitwerking daarvan maakte GGz Centraal een Masterplan en Beeldregieplan. Deze plannen keurde de gemeenteraad in december 2019 goed. Het Masterplan verdeelt het landgoed in vier deelgebieden. In het plan staan de regels voor de ontwikkeling van deze gebieden. Voor deelgebied A (Veldwijk West) is dit woningbouw.

Landgoed Veldwijk Ermelo

Bladkorven voor blad van gemeentebomen

De herfst is begonnen en dat betekent veel afgevallen blad in tuinen en op de weg. Ook bomen die de gemeente onderhoudt, verliezen hun blad in uw tuin of voor uw deur. Daarom plaatsen wij elk jaar bladkorven op verschillende plekken in de gemeente. Over twee weken staan ze er weer! De bladkorven blijven staan tot half december.

De bladkorven zijn een service voor inwoners
U kunt de korven gebruiken voor al het blad dat van de gemeentelijke bomen waait. Wij plaatsen de bladkorven om overlast van bladeren zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen wij als service voor de inwoners. Het is niet de bedoeling dat u uw eigen blad- of tuinafval in de korven doet. Dit hoort in uw groene container. Ook ander afval hoort niet in de korven thuis.

We verspreiden de bladkorven goed
Het kan zijn dat u een stukje moet lopen of rijden om uw bladafval kwijt te kunnen. Zie de bladkorven als een brenglocatie, net als de glas- blik- en textielcontainers. Bij de plaatsing van de bladkorven kijken we naar een goede verdeling over de gemeente. Maar ook de bereikbaarheid en het aantal gemeentelijke bomen op de locaties spelen mee bij de verdeling. We veranderen het aantal bladkorven of de vastgestelde plekken niet.

Bekijk de locaties van de bladkorven
In wijk Noord staan veel gemeentelijke bomen, maar geen bladkorven. Bewoners van wijk Noord mogen het blad naar de kant van de weg vegen. Dit ruimt de gemeente op. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle locaties op www.ermelo.nl/bladkorven

Opruimplicht voor hondenpoep

De medewerkers van onze buitendienst zijn volop bezig om de wijken weer schoon en netjes te maken. Bij dit werk komen ze enorm veel hondenpoep tegen op de stoep en in de plantsoenen. Ook liggen er zakjes met hondenpoep in de bosjes en in de straatkolken langs de weg. Dit is voor onze medewerkers heel vervelend, maar natuurlijk ook voor iedere gebruiker van de stoep of weg. Wij roepen hondeneigenaren op om hier rekening mee te houden.

Waar moet u de hondenpoep zelf opruimen?
In onze gemeente zijn binnen de bebouwde kom speciale uitlaatroutes en -plaatsen voor honden aangelegd. Deze routes en plaatsen geven we met bordjes aan, en maken we regelmatig met speciale machines schoon. Op deze plekken is er geen opruimplicht voor hondenpoep. Laat u uw hond uit op een andere plek? Dan bent u wel verplicht het zelf op te ruimen. Dit geldt niet alleen voor de stoep, maar ook voor de bosjes en plantsoenen. Raap op deze plekken de hondenpoep op en gooi dit thuis in uw eigen container.

Helpen op de hei-dag weer groot succes

De ‘Helpen op de hei-dag’ op 30 september was ook dit jaar weer een groot succes. Bijna 70 vrijwilligers waren naar de Groevenbeekse Heide gekomen voor de jaarlijkse opschoonactie. Zij haalden boompjes en struiken weg die er niet horen. Hiermee voorkomen we dat het natuurgebied verandert in een bos. We bedanken alle vrijwilligers voor hun hulp!

Wilt u de hei ook (blijven) helpen?
Wilt u (vaker) als vaste vrijwilliger aan de slag op de Groevenbeekse hei? Vanuit een aantal inwoners uit Ermelo is het idee ontstaan om een vrijwilligersgroep te starten voor de hei. Wilt u zich aanmelden of eerst meer informatie? U kunt mailen naar Ben van Laar, beheermedewerker Groen en Bossen via [email protected].

Grond langs Flevoweg aangeboden voor natuurpacht

Langs de provinciale weg N302, vlakbij het dorp Speuld, bezit onze gemeente ongeveer 30 hectare grond. Een deel van deze grond aan de Flevoweg wordt al langere tijd verpacht aan plaatselijke boeren. Een ander deel wordt tijdelijk (geliberaliseerd) verpacht. Sommige stukken grond zijn al bestemd voor natuurcompensatie. Wij bieden nu drie percelen aan voor natuurpacht.

Verandering van landbouw naar natuurbeheer
De stukken grond aan de Flevoweg worden langzaam veranderd van landbouw naar agrarisch natuurbeheer. Deze grond verbinden we aan de nabijgelegen natuurgebieden (De Leemputten, Houtdorper-/Speulderveld en Ermelosche heide). Zo ontstaat er een groter gebied waar we rekening houden met dieren en planten in hun omgeving.

Er zijn voorwaarden voor het pachten van de grond
Er zijn een paar voorwaarden om de grond te mogen pachten. Zo moet u in de directe omgeving wonen van het te pachten stuk grond. Ook moet het perceel worden gebruikt als kruidenrijk grasland. De periode van verpachting is drie jaar, met een mogelijkheid om het nog drie jaar te verlengen. De pachtovereenkomst met de voorwaarden is te bekijken op www.ermelo.nl/natuurpacht.

Schrijf u op tijd in
U kunt zich tot en met 31 oktober 2023 inschrijven voor de natuurpacht. Dat kan via een inschrijfformulier op www.ermelo.nl/natuurpacht. Daar vindt u ook meer informatie over de verschillende percelen. Na deze termijn beoordelen we de inschrijvingen op geschiktheid. In december 2023 ontvangt u de uitkomst van deze beoordeling per mail van ons.

Verborgen leed, praat erover

‘Ik voel mij niet meer veilig in mijn eigen huis’

Mijn naam is Cor Bronkhorst, 70 jaar. Mijn vrouw Elizabeth en ik wonen vlak buiten Elburg. Elizabeth is al een aantal jaar chronisch ziek. De artsen gaven haar destijds een jaar of wat, maar ze is er nog steeds. Een wonder is het en daar zijn we beiden de Heer heel dankbaar voor.

Maar Els, zo noem ik haar eigenlijk altijd, heeft natuurlijk heel veel zorg nodig. Ik vind het niet meer dan logisch om voor mijn vrouw te zorgen. En ik zou er niet aan moeten denken dat ze in een verpleeghuis terecht zou komen. 

Toch merk ik ook dat het me steeds zwaarder valt, al dat zorgen. Het drukt een stempel op hoe ik me voel. Els heeft me heel erg nodig en laat dat goed merken. Ze zegt vaak dingen als: ik kan niet zonder je, ik wil niet dat je dit of dat doet. Ze heeft zelfs wel eens gezegd dat het mijn schuld zou zijn als ze zou vallen en niet meer overeind zou kunnen komen als ik van huis was. Dat raakt me. Hulp van anderen staat ze niet toe.

Ze heeft angsten en wil eigenlijk geen vreemden over de vloer. Dat maakt alles een stuk lastiger, hè? Het liefst wil ze ook dat ik een aantal taken overneem van de wijkverzorging. Maar niet álles kan op mij neerkomen, toch? Onze kinderen komen wel langs, maar die hebben zo hun eigen sores en kunnen niet heel veel helpen bij de verzorging. Wat de kinderen niet weten, is dat Els soms behoorlijk uit haar slof kan schieten. Dit verhaal verder lezen? Ga naar harderwijk.nl/verborgenleed

Commissie bezwaarschriften

Op donderdag 19 oktober vervalt de openbare hoorzitting van de commissie van bezwaarschriften. Meer informatie over deze commissie vindt u op www.ermelo.nl/commissiebezwaarschriften.

Officiele bekendmakingen

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Brederodelaan 55: het kappen van een zomereik
  • Jhr.Dr. C.J. Sandbergweg 82: uitbreiding van Hotel Landgoed het Roode Koper
Verleende omgevingsvergunning
  • Kawoepersteeg 40 19: het kappen van 4 zomereiken en 5 grove dennen (met herplantplicht)
Gedeeltelijk verleende omgevingsvergunning
  • Fazantlaan 4: verleend voor het kappen van 2 zomereiken en 3 beuken en geweigerd voor het kappen van 1 zomereik (met herplantplicht)
Bouwbesluit (sloopmelding)
  • Duifstraat 6: voor het verwijderen van asbest uit een woning
Activiteitenbesluit
  • Harderwijkerweg 128 B: voor het uitvoeren van reparaties waarbij olie en vloeistoffen worden ververst

Fysieke leefomgeving

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2.1 Verordening fysieke leefomgeving Ermelo)
  • het plaatsen van een bouwkeet/bouwmaterialen en een hekwerk op de parkeerplaatsen nabij Telgterweg 11, nabij Sportlaan 97, nabij Sportlaan 121, nabij Van Strijlandweg 12, nabij Van Veldhysenweg 17/19 voor de periode van 9 oktober tot en met 31 december 2023

Verkeer

Weigering aanvraag ontheffing parkeren blauwe zone
  • aanvraag ontheffing parkeren blauwe zone De Markt/Raadhuisplein geweigerd

Overig

Toekennen nummer
  • het toekennen van huisnummer Reviuslaan 10 M (ten behoeve van mantelzorg)
Voornemen pachtovereenkomst Flevoweg
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo is voornemens, met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie, een pachtovereenkomst aan te gaan over een perceel grond zijnde agrarische grond gelegen aan de Flevoweg, kadastraal bekend gemeente Ermelo sectie D, nummer 1914 gedeeltelijk.

Voornemen pachtovereenkomst Zeeweg
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo is voornemens, met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie, de bestaande pachtovereenkomst te verlengen inzake een perceel grond zijnde agrarische grond gelegen aan de Zeeweg, kadastraal bekend gemeente Ermelo sectie I, nummers 6863 en 6865, beiden gedeeltelijk.