Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 47 - 22 november 2023

Met deze week: Opknappen zandwegen uitgesteld, vrijwilligers maken Ermelo mooi en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Verwarm uw huis veilig - Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een geur- en kleurloos gas dat soms vrij komt wanneer u de kachel of open haard aansteekt. Dit giftige gas is niet te zien of te ruiken. Teveel van het gas in de ruimte kan een CO-vergiftiging veroorzaken. Dit is levensgevaarlijk. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op die van een griep. Daardoor wordt een CO-vergiftiging vaak te laat herkend.

Hang een CO-melder op
Een CO-melder waarschuwt op tijd voor een tekort aan zuurstof in de lucht. Hoe u de melder ophangt, hangt af van de ruimte waarin u deze plaatst. In een ruimte mét een verbrandingstoestel, zoals een cvketel, hangt u de melder aan het plafond. In een ruimte zónder verbrandingstoestel hangt u de CO-melder minimaal op ademhoogte.

Ventileer de ruimte goed
Naast het ophangen van een CO-melder is goed ventileren belangrijk. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof in huis komt. Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als u gaat stoken.

Wat doet u bij een mogelijke CO-vergiftiging?
Bekende symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Als de klachten minder worden als u buiten bent én u de klachten binnen een bepaalde ruimte in huis kreeg, dan is er waarschijnlijk sprake van een CO-vergiftiging. Vermoed u dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:
  • Waarschuw uw huisgenoten
  • Ga direct naar buiten
  • Bel het alarmnummer 112
Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie en tips over veilig stoken op www.vnog.nl/veiligewarmewinter.

Commissie bezwaarschriften

Op donderdag 30 november om 14.00 uur is er een openbare hoorzitting van de commissie van bezwaarschriften. De zitting is in het Huis van Ermelo, in zaal Speuld. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Neem dan contact op met het secretariaat via 085 110 82 12. De agenda vindt u op www.ermelo.nl/commissiebezwaarschriften.

Meer te besteden door De VoorzieningenWijzer

Veel gezinnen in Nederland hebben moeite om financieel rond te komen. Heeft u ook problemen met rondkomen? Vaak kunt u gebruik maken van veel regelingen en toeslagen. Maar waar heeft u dan recht op en hoe vraagt u dat aan? En hoe kunt u op andere manieren geld besparen?

Bespaar ook op zorgverzekering of energie
Denk niet alleen aan regelingen en toeslagen. Ook bij het afsluiten van een zorgverzekeringspakket of keuze voor een energieleverancier zijn er vaak kansen om geld te besparen. Bij de Voorzieningenwijzer helpen ze u direct bij het aanvragen of overstappen. Wist u dat huishoudens na een adviesgesprek gemiddeld € 500,- per jaar besparen? En misschien nog wel belangrijker: er komt weer rust en overzicht omdat de financiën op orde zijn.

Kijk waar u recht op heeft
Als u in Ermelo woont, kunt u gratis en vrijblijvend gebruik maken van De VoorzieningenWijzer.

U kunt zelf kijken waar u recht op heeft of waar u geld kunt besparen. Dat kan via www.datgeldtvoormij.nl/ermelo.

Steunpunt Financiën helpt u graag
Wethouder Sarath Hamstra: “Kunt u wel wat hulp gebruiken? De vrijwilligers van het Steunpunt Financiën helpen u graag bij het aanvragen van de regelingen. Ze bekijken samen met u waar u voor in aanmerking komt”.

Vraag een adviesgesprek aan via www.datgeldtvoormij.nl/ermelo. Dit gesprek is gratis en vertrouwelijk.

Wat vindt u van onze nieuwsbrief?

Als gemeente delen we nieuws op verschillende manieren. Iedere week vindt u ons nieuws in het Ermelo’s Weekblad. Ook plaatsen we dagelijks nieuws op onze website en op social media. En we sturen iedere woensdag een digitale nieuwsbrief aan onze abonnees. We zijn benieuwd wat u vindt van deze informatiekanalen, en dan vooral van onze nieuwsbrief. Wij onderzoeken dit met een vragenlijst voor inwoners.

Uw mening is belangrijk voor ons
Woont u in Ermelo en ontvangt u de nieuwsbrief al? Geef dan uw mening en vul de vragenlijst in via www.ermelo.nl/vragenlijst of gebruik de QR-code. Dit kan tot en met 3 december. Het invullen kost maar een paar minuten tijd en uw antwoorden worden anoniem verwerkt.

Door uw antwoorden krijgen wij een beter beeld van uw wensen, behoeften en voorkeuren in het ontvangen van gemeentenieuws.

Vrijwilligers maken Ermelo mooi

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk viert op 6 en 8 december de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Daarom organiseert zij verschillende activiteiten voor alle vrijwilligers in onze gemeente. U bent welkom op een of meerdere activiteiten.

Kijk voor het programma en meer informatie op www.ermelo.nl/vrijwilliger.

Doet u mee?
Welzijn Ermelo, het Steunpunt vrijwilligerswerk en de Gemeente Ermelo zijn trots op haar vrijwilligers. Doet u ook mee aan het programma van de Dag van de Vrijwilliger op 6 en 8 december?

Meld u op tijd aan
Voor alle activiteiten is aanmelden verplicht. Stuur daarvoor een mail met uw naam, organisatie, emailadres en de activiteit(en) die u wilt volgen. Meld u aan vóór 28 november via [email protected] of via 0341 56 70 00.

Orange the world: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Elk jaar wordt er van 25 november tot en met 10 december internationaal aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld. In onze regio zet Soroptimisten Noordwest-Veluwe zet zich in voor deze campagne. Bijvoorbeeld door het geven van interactieve lessen op vier middelbare scholen.

Het gesprek aangaan in Ermelo
Op zaterdag 2 december van 11.00 tot 14.00 uur zijn de Soroptimisten Noordwest Veluwe in Ermelo om aandacht te vragen voor het onderwerp. Ze starten bij het Huis van Ermelo en gaan daarna de winkelstraten in om met winkelend publiek te praten over geweld. Over huiselijk geweld, maar ook over specifiek geweld tegen vrouwen en meisjes. De Soroptimisten zijn herkenbaar aan oranje sjaals. Ze zijn er om uw vragen te beantwoorden en informatie te geven. Meer weten over Orange the World? Kijk op www.orangetheworld.nl.

Informatiebijeenkomst toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West

De gemeente Ermelo nodigt u graag uit voor een informatiebijeenkomst over toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West. We hebben daar verschillende locaties op het oog die mogelijk geschikt zijn voor onderwijs en woningbouw. Door de eventuele verplaatsing en uitbreiding van twee scholen vanuit het plangebied Calluna én de vraag naar extra woningen voor nu en in de toekomst hebben we besloten breder naar Ermelo Zuid-West te kijken. Het gaat met name over de locaties Calluna, Pretoriusplein, Kerkdennen en de plek van de Wethouder Balverszaal.

Datum: donderdag 30 november 2023
Locatie: Huis van Ermelo, 1e verdieping, activiteitenruimte ‘Cabaret’ en ‘Kleinkunst’
Tijdstip: Sessie 1: start om 15.30 tot 17.30 uur (zaal open om 15.15 uur)
Sessie 2: start om 19.00 tot 21.00 uur (zaal open om 18.45 uur)

Wat kunt u verwachten op deze avond?
Beide sessies hebben dezelfde inhoud. We starten de sessies met een korte opening en toelichting. Daarna kunt u uw ideeën en wensen met ons delen over de mogelijkheden die we u laten zien. U kunt hier uiteraard al uw vragen stellen. Uw reacties en wensen nemen we mee bij de ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West. Er is op dit moment nog geen ontwikkelopdracht. Als er een ontwikkelopdracht komt, betrekken we bewoners en omwonenden bij dit proces.

Aanmelden
We organiseren op deze avond twee sessies. U kunt zich aanmelden voor één van de twee sessies. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u zich dan uiterlijk vrijdag 4 november a.s. aan via www.ermelo.nl/herontwikkelingzuidwest of via bijgaande QR code. Dan kunnen wij rekening houden met uw komst.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie over de toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West kunt u contact opnemen met Julie Güthschmidt (Adviseur RO) via e-mail: [email protected].

Wegwerkzaamheden Kleine Bosweg - GGz Centraal, Zorgpark Veldwijk

Binnenkort starten de werkzaamheden aan de Kleine Bosweg voor de nieuwbouw op Landgoed Veldwijk. Het gaat om de nieuwbouw van Zorgpark Veldwijk (Deelgebied B). Firma Kamphorst gaat een rioolaansluiting maken. Zij doen de werkzaamheden ter hoogte van de woningen Kleine Bosweg 9 -14. Dit zorgt voor enige overlast.

Het gaat om de volgende weken en werkzaamheden:

Week 47 (20–24 november) Voorbereidende werkzaamheden
  • •voorbereiding en vooraankondiging werkzaamheden
Week 48 en 49 (27 november–8 december) werkzaamheden Kleine Bosweg
  • volledige afsluiting van doorgaand verkeer
Kleine Bosweg in bocht nr. 9 en 14
  • afsluiting doorgaand fietsverkeer richting terrein GGz Centraal
  • tijdelijke afsluiting 3 parkeervakken
  • tijdelijke aanleg wandelpad aansluitend op hondenuitlaat- en voetpad GGz Centraal
  • fietsers richting centrum en station via fietspad De Maat
Week 49 en 50 (4–15 december) Werkzaamheden terrein GGz Centraal
  • fietsers richting centrum en station via fietspad De Maat

Offiële Bekendmakingen

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Schoolweg 5: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Kanoweg 69: het aanleggen van een in- of uitrit
  • Witwatersrand 83: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Varenlaan 91: het uitbreiden van de woning en vervangen van dakkapel en kozijnen
  • Oude Nijkerkerweg 151: het bouwen van een bedrijfsloods
Verleende omgevingsvergunning
  • Prins Bernhardlaan 3: het bouwen van een bijgebouw en carport
Verdaging omgevingsvergunning (verlenging beslistermijn met 6 weken)
  • Julianalaan 123: het realiseren van 12 parkeerplaatsen ten behoeve van restaurant Lazy Tiger
Bouwbesluit (melding)
  • Cronjéstraat 89: meerdere locaties voor verwijderen van asbest uit woningen Cronjestraat 89 t/m 99
  • Harderwijkerweg 161: voor het verwijderen van asbest van een schuurdak
Activiteitenbesluit
  • Telgterweg 315: voor het uitbreiden van de werkplaats

Verkeer en vervoer

Toekennen gehandicaptenparkeerplaats op kenteken
  • het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij Amanietlaan 44
Verklaring van geen bezwaar ontheffing wegenverkeerswet
  • het houden van de 60ste ROZ Classic (Ronde om de Zuiderzee) kaartleesrit op gedeeltelijk grondgebied van de gemeente Ermelo op zaterdag 2 maart 2023

Overig

Toekennen nummer
  • het toekennen van een nummer aan Eendenparkweg 30
Intrekken en toekennen nummer
  • het intrekken van de nummers Zeeweg
9, 9 1 tot en met 9 16, 9 16a tot en met
9 21, 9 21a tot en met 9 28, 9 30, 9 31, 9
33 tot en met 9 53, Zeeweg 23 1 tot en
met 23 4, 23 14, 23 16 tot en met 23 19,
Horsterweg 179 7, 179 8, 179 11, 179
12, 179 14, 179 15a, 179 16, 179 17, 179
19, 179 21, 179 23, 179 25, 179 26 en het
toekennen van de nummers Zeeweg 9,
11, 23a, 23b, 23c, Zeeweg 9 1 tot en met
19 en 9 2 tot en met 9 40, Zeeweg 23 1 tot
en met 23 23 en 23 2 tot en met 23 26 en
Horsterweg 179 1 tot en met 179 27 en
179 2 tot en met 179 40