Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 48 - 29 november 2023

Met deze week: Praat mee over toerisme en recreatie in Ermelo, onthulling fietspad ‘Groevenbeekse Heidepad’ en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Nieuwjaarsreceptie en informatiemarkt ‘Ermelo Helpt’

Op maandag 8 januari houden we de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van gemeente Ermelo, in het Huis van Ermelo. De nieuwjaarsreceptie is van 19.30 tot 21.30 uur.

Dit jaar staat de nieuwjaarsreceptie in het teken van ‘Ermelo helpt’: het helpen van en het omzien naar elkaar. Alle inwoners zijn welkom om samen met de burgemeester en wethouders te toosten op het nieuwe jaar. Daarnaast is er een informatiemarkt waar inwoners terecht kunnen voor informatie over dit thema.

Wilt u een plek op de informatiemarkt?
Zet u zich als inwoner of vanuit een maatschappelijke organisatie (vrijwillig) in voor de samenleving en de inwoners van Ermelo? Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, wonen en geldzaken. Of helpt u bij sociale activiteiten en contacten, bijvoorbeeld als kookmaatje, wandelmaatje of taalmaatje? Dan is de informatiemarkt een mooi moment om inwoners te ontmoeten en te vertellen wat u voor hen kunt betekenen. Ook kunt u inwoners informeren over hoe zij zelf misschien kunnen meehelpen.

Meld u aan voor een stand
Er zijn nog een aantal plekken vrij voor standhouders op de informatiemarkt. Een plek is gratis. Als u wilt, zorgen wij voor een (sta)tafel of kraam. Wilt u op de informatiemarkt staan? Stuur dan vóór 3 december een e-mail naar [email protected].

Wilt u vooraf meer informatie?
Neem dan contact op met de heer Van der Schaaf via 0341 56 72 33.

Agenda

Spreekuur wethouders en gemeentesecretaris
Elke 1e dinsdag van de maand is er van 16.00 tot 17.00 uur spreekuur van de wethouders en gemeentesecretaris. Het volgende spreekuur is op dinsdag 5 december. Wilt u een wethouder of de gemeentesecretaris spreken? Maak dan een afspraak vóór maandag 12.00 uur via 0341 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Commissie omgevingskwaliteit
De Commissie Omgevingskwaliteit vergadert op maandag 4 december. De vergadering is in het Huis van Ermelo, zaal Telgt, van 09.30 tot 12.30 uur. Wilt u bij deze vergadering aanwezig zijn? Neem dan contact op met de gemeente via 0341 56 73 21. De agendapunten staan vanaf vrijdag 1 december op www.ermelo.nl/omgevingskwaliteit

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer
Elke maand is er een inloopspreekuur waar 55-plussers terecht kunnen met vragen over reizen met het openbaar vervoer (OV). Hoe werkt de OV-chipkaart, hoe plan ik mijn reis en welk abonnement past bij mij? OV-ambassadeurs geven u graag antwoord op deze en andere vragen. Het volgende spreekuur is op woensdag 6 december van 09.30 tot 11.00 uur in het Vanneau Café op station Ermelo, Dokter van Dalelaan 9. Kijk voor meer informatie op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.

Praat mee over toerisme en recreatie in Ermelo

We gaan aan de slag met een nieuwe visie op toerisme en recreatie. Dit willen we samen met u, als inwoner van Ermelo, doen. Wat is uw beeld van ontspanning en recreatie in Ermelo? En hoe kan dit er in de toekomst volgens u uitzien? We zijn benieuwd naar uw ideeën!

Het toerisme in Ermelo is belangrijk
Ons dorp trekt elk jaar veel toeristen en vaste gasten. Toerisme en recreatie helpen niet alleen onze lokale economie, maar hebben ook andere voordelen voor onze gemeenschap. Zoals meer keuze en gemak in voorzieningen, veel activiteiten en evenementen. Maar ook veel mogelijkheden voor ontmoeting, ontspanning en geluk. We willen de bijdrage van toerisme en recreatie positief houden. Met zo min mogelijk belasting voor de natuur, het verkeer, parkeren en de openbare ruimte.

Denkt en praat u mee?
Hoe zorgen we ervoor dat het prettig verblijven en recreëren blijft, voor u als inwoner en voor onze gasten? We zoeken ideeën om hier een antwoord op te vinden. Uw inbreng is waardevol. Het helpt ons bij het maken van een toekomstvisie voor toerisme en recreatie in Ermelo.

Vertel ons uw ideeën via het Online
Dorpsgesprek op onlinedorpsgesprek.ermelo.nl. of scan de QR-code. Via het Online Dorpsgesprek blijft u ook op de hoogte van andere lopende projecten in Ermelo.

Ruiming van algemene graven

Vanaf november 2024 gaan we verder met het ruimen van algemene graven op de gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren. Voor het ruimen van graven respecteren wij een grafrusttermijn van 20 jaar. Deze periode voor de te ruimen graven is voorbij. Ook ruimen we graven voor bepaalde tijd waarvan de rechthebbende heeft aangegeven het grafrecht niet te willen verlengen.

Wij bereiden het proces zorgvuldig voor
Bij het ruimen of herbegraven van stoffelijke resten spelen emoties een grote rol. Daarom bereiden wij dit proces zo zorgvuldig mogelijk voor. Alle nabestaanden en belanghebbenden die bij de gemeente bekend zijn, kregen van ons een bericht over de ruiming van het graf. Helaas zijn er ook belanghebbenden die wij niet kunnen vinden. Voor hen plaatsen wij bordjes bij de te ruimen graven met de vraag zich te melden. Ook komt er een oproep op het publicatiebord bij de ingang van de begraafplaats.

Kiezen voor herbegraven, cremeren of verzamelgraf
We vragen nabestaanden wat zij willen dat er met de stoffelijke resten gebeurt. Zo kunnen de stoffelijke resten worden herbegraven in een particulier graf, of worden gecremeerd. Ook kan de nabestaande ervoor kiezen het gedenkteken te houden. Als niet wordt gekozen voor cremeren of herbegraven in een particulier graf, krijgen de stoffelijke resten een plek in een algemeen verzamelgraf op de gemeentelijke begraafplaats. In een verzamelgraf worden meerdere stoffelijke resten van overledenen op dezelfde plek herbegraven. De gemeente zorgt voor een gedenkteken bij het verzamelgraf.

Welke graven worden geruimd?
Hieronder staat een lijst met graven die ingepland staan voor ruiming vanaf november 2024.

Neem contact met ons op
Bent u nabestaande of belanghebbende en heeft u geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de beheerder van de begraafplaats, de heer B. (Barco) van der Ruitenbeek. Hij is bereikbaar via 0341 56 71 71 of via [email protected].

Carbid schieten
Alleen met toestemming

Rond de jaarwisseling is het toegestaan om carbid te schieten, mits u daarvan vooraf een melding doet. Omdat 31 december op zondag valt, mag carbid schieten alleen op 30 december tussen 10.00 en 00.00 uur, op plekken buiten de bebouwde kom. Meld dit vóór 21 december via een formulier op www.ermelo.nl/jaarwisseling.

Het is belangrijk dat het carbid schieten veilig en verantwoord gebeurt. Na uw melding krijgt u van ons de spelregels voor het carbid schieten. Wij controleren samen met de politie of u zich aan deze regels houdt. Kijk voor meer informatie ook op www.wieisdebock.nl.

Vreugdevuren en kleine sfeervuren
Alleen met een ontheffing

Een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling is natuurlijk erg sfeervol. Voor de veiligheid mag u dit alleen organiseren met een ontheffing. Dit geldt voor zowel vreugdevuren als voor kleine sfeervuren op openbaar terrein. Een ontheffing is niet nodig voor een vreugdevuur op uw eigen erf, mits het stoken dan binnen 5 meter van uw eigen gevel gebeurt. Vraag de ontheffing aan vóór 21 december via een formulier op www.ermelo.nl/jaarwisseling.

Deze aanvraag kost € 60,00. U betaalt dit bedrag voor het mogen plaatsen van een object in de openbare ruimte én voor het mogen stoken van schoon hout (milieuwet). Als u de ontheffing krijgt, informeren wij u over de spelregels voor het houden van een vreugdevuur of sfeervuur. U mag bijvoorbeeld alleen schoon houtafval stoken. Wij controleren samen met de politie of u zich aan deze regels houdt.

Witgoedwissel: bespaar op energie en kosten

Heeft u recht op de energietoeslag? En is uw koelkast of wasmachine ouder dan 10 jaar? Dan komt u in aanmerking voor de witgoedwissel. Met een kadokaart van €500 kunt u een oude koelkast of wasmachine vervangen voor een energiezuinig apparaat. Zo verbruikt u minder energie en heeft u een lagere energierekening.

Wilt u meer weten?
Bekijk alle informatie over de witgoedregeling op www.ermelo.nl/witgoedregeling.

Onthulling fietspad ‘Groevenbeekse Heidepad’

Op 23 november onthulde wethouder Ronald van Veen de nieuwe naam voor het fietspad langs de Groevenbeekse Heide. Het pad kreeg de naam ‘Groevenbeekse Heidepad’.

We versterken ons fietspadnetwerk
Het fietspad over de heide langs Kerkdennen is een doorgaande snelle fietsroute geworden. Daarbij is rekening gehouden met het gebied Natura 2000 en het archeologisch erfgoed. Het pad is verhard en verbreed van 2 naar 3 meter. Het is doorgetrokken vanaf de westzijde van de spoorwegovergang tot het fietstunneltje bij de Putterweg.

Werkzaamheden Julianalaan – Oranjepark

Binnenkort start de aanleg van 14 nieuwe parkeerplaatsen aan de Julianalaan. Ook wordt de drempel verplaatst in de Julianalaan. Dit doet aannemer Loohorst in opdracht van de Zorggroep Noordwest Veluwe. De aanleg van de parkeerplaatsen en het verleggen van de drempel horen bij de nieuwbouw van de 42 nieuwe sociale huurappartementen van Uwoon in het Oranjepark. Dit zorgt voor enige overlast.

Kijk op www.ermelo.nl/werkzaamheden voor meer informatie en de planning.

Werkzaamheden aan het spoor

Binnenkort werkt Prorail aan het spoor in Ermelo. De werkzaamheden kunnen overlast van geluid, licht en/of trillingen geven voor mensen die in de buurt van het spoor wonen.
  • In de nacht van 29 november worden spoorstaven vernieuwd op het spoor tussen Sophialaan 19 en 50. Dit gebeurt tussen 01.00 tot 05.00 uur.
  • In de nacht van 10 op 11 december worden ES-laswerkzaamheden gedaan.
De werkzaamheden beginnen om 23.00 uur in Putten (ter hoogte van de Volenbekerweg) en eindigen om 06.00 uur in Harderwijk (ter hoogte van de Hoofdweg). 

De spoorwerkzaamheden hebben mogelijk invloed op het treinverkeer. Bekijk hiervoor de actuele reisinformatie van de vervoerder via www.ns.nl/reisinformatie. Als u vragen heeft, is Prorail bereikbaar via 0800 776 72 45 (gratis). Dat kan doordeweeks tussen 08.00 en 18.30 uur, en bij ernstige overlast ook buiten kantooruren.

Gladheid bestrijden: strooien en zoutkisten

Onze medewerkers werken hard om wegen en fietspaden in de gemeente veilig te houden. Dit doen wij het hele jaar door. In de komende periode letten we daarom goed op gladheid door ijzel, bevriezing en sneeuw. Vaak komt de gladheid heel plotseling op. Wij strooien als we meten dat de wegen glad worden.

De gladheid wordt gemeten
Elke dag krijgt team wijkservice de laatste weersverwachting van MeteoConsult. Daarbij geven zij ook de kans op gladheid of winterse neerslag aan. In het wegdek aan de Dirk Staalweg, Garderenseweg en Buitenbrinkweg zitten meetpunten. Deze geven de waardes aan van temperatuur, luchtvochtigheid en geleidbaarheid van het wegdek. Met deze informatie, of bij eigen waarnemingen en controles, starten we met strooien.

Wat doet de gemeente?
Wij strooien over het algemeen vóórdat het verkeer de weg opgaat. Maar niet alle wegen zijn gelijk. Er zijn provinciale wegen en wegen van de gemeente. Hierdoor komt het voor dat de gemeentelijke wegen wél en de provinciale wegen niét worden gestrooid, of andersom. Daarnaast strooien we eerst alleen hoofd- en doorgaande wegen. Als we gaan strooien, vindt u de strooiroutes op www.ermelo.nl/strooiroutes.

We plaatsen zoutkisten pas bij extreem winters weer
Bij winters weer staat er een zoutkist bij de ingang van de gemeentewerf. Deze vullen we regelmatig bij. Alleen bij extreem winterweer, met veel ijs en veel sneeuw, plaatsen we ook zoutkisten op andere plekken in Ermelo. Daarmee kunnen inwoners zelf de stoep en openbare ruimte ijs- en sneeuwvrij houden. Het is niet de bedoeling dat het strooizout voor eigen gebruik uit de kisten wordt gehaald. Voor eigen gebruik is strooizout te koop bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Kijk voor de strooiroutes en de plekken van de zoutkisten op www.ermelo.nl/gladheid.

Algemene bekendmakingen

Verleende evenementenvergunning
  • het plaatsen van een ijsbaan op de locatie ‘t Weitje voor de periode 20 november 2023 tot en met 7 januari 2024. Ook is er een beperkte geluidsontheffing verstrekt.

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Tonnenberg 51: het kappen van een eik
  • Looweg 12-2: het vergroten van een woning
  • Putterweg 2: het plaatsen van een serre
  • Julianalaan 96: het aanleggen van een padelbaan
  • Dennenlaan 6: het verwijderen van een draagmuur en plaatsen stalen balk
  • Tonnenberg 53 C19: het tijdelijk gebruiken van chalet C19 als tweede bedrijfswoning
  • Moslaan 21: het plaatsen van een dakkapel
  • Buitenbrinkweg 41: het verbouwen van de bestaande manage naar bedrijfshal
  • Eendenparkweg 21: het bouwen van een veranda/picknickplek
  • Roerdompstraat 19: het wijzigen van de voorzijde van de garage
  • Kawoepersteeg 40-24: het uitbreiden van de woning
  • Oude Nijkerkerweg 129: het bouwen van een woning
  • Molenkamp 21, Klaverkamp 14, Groene Allee, 90 Enckerkamp 39: het rooien van 6 bomen
  • Eendenparkweg 55: het vervangen van een bestaand chalet
  • Prins Clauslaan 23: het kappen van een beuk
Verleende omgevingsvergunning
  • Brederodelaan 55: het kappen van een zieke zomereik
  • hoek Horsterweg/Hortensialaan nabij Hortensialaan 2a: het snoeien van een boom
  • Schoolweg 5: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning
  • Witwatersrand 83: het plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak van de woning 3
  • Amaliahof 11: het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde
  • Moslaan 21: het plaatsen van een dakkapel
  • Braamlaan 6A: het vervangen van een houten kozijn en voordeur naar kunststof
Verdaging omgevingsvergunning
(verlenging beslistermijn met 6 weken)
  • Regentesselaan 1: het kappen van een grove den
  • Tonnenberg 1: het vervangen van agrarische schuren
Voornemen verlenen omgevingsvergunning
(uitgebreide procedure)
  • Stationsstraat 124: het brandveilig gebruiken van een kinderdagverblijf (gemeentelijk monument)
Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
  • Prins Hendriklaan 12: het kappen van een den
Bestemmingsplannen
  • Horsterweg 165: Bestemmingsplan onherroepelijk
Bouwbesluit (melding)
  • Kawoepersteeg 30 A-4: het slopen van recreatiewoning
  • Floraweg 1: het verwijderen van asbest uit een woning
  • Hertzogstraat 29: het verwijderen van asbest Hertogzstraat 29 tot 41
  • Drieërweg 63: het verwijderen van asbest uit een opslag/schuurtje

Verkeer en vervoer

Verklaring van geen bezwaar
ontheffing wegenverkeerswet
  • het houden van de 60ste ROZ Classic (Ronde om de Zuiderzee) kaartleesrit op gedeeltelijk grondgebied van de
    gemeente Ermelo op 2 maart 2024 In de krant van 22 november 2023 stond een onjuiste datum (2 maart 2023 i.p.v. 2 maart 2024).

Overig

Toekennen nummer
  • het toekennen van een nummer Horsterweg 179 29, 179 31 en 179 33  
Fietsverwijderingsbeleid
  • De gemeente Ermelo gaat van maandag 4 december tot en met vrijdag 8 december 2023 haar (brom-) fietsverwijderingsbeleid toepassen. Om de fietsenstalling bij het treinstation in Ermelo vrij te maken van verkeerd of te lang gestalde (brom-)fietsen, verwijdert de gemeente Ermelo volgende week (brom)fietsen die verkeerd of te lang gestald staan. De (brom)fietsen worden eerst gelabeld met een geel waarschuwingslabel.