Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 5 - 31 januari 2024

Met deze week: Snoeien en opknappen van plantsoenen, aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024

Deze week krijgt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Deze organisatie regelt de belastingzaken voor onze gemeente. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, volgt hier een uitleg van de gemeentelijke belastingen. 

U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen per post. Heeft u aangegeven uw post digitaal te willen ontvangen? Dan vindt u de aanslag alleen in uw berichtenbox op MijnOverheid.nl De aanslag is ook te vinden via de digitale belastingbalie van Meerinzicht: www.meerinzicht.nl/belastingen. Via de belastingbalie kunt u op ieder moment dat het u uitkomt uw gemeentelijke belastingzaken inzien en regelen.

WOZ-beschikking en belastingen gemeente Ermelo
Op de aanslag ziet u de WOZ-beschikking
en één of meer van de volgende aanslagen:
• onroerendezaakbelastingen;
• afvalstoffenheffing vastrecht;
• afvalstoffenheffing vastrecht
verzamelcontainer;
• afvalstoffenheffing Diftar;
• riool- en waterzorgheffing;
• reclamebelasting.

Uw WOZ-waarde is zorgvuldig bepaald
Elk jaar maakt de gemeente de WOZwaarde van uw woning bekend. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZwaarde voor 2024 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2023. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die datum zijn verkocht. De WOZ-aarde woningen zijn openbaar en in te zien via www.wozwaardeloket.nl.

In het afgelopen jaar is de WOZ-waarde voor de gemeente Ermelo gemiddeld met 4,6% gestegen. Overigens gaat het hier om een gemiddelde, de stijging van uw woning kan hiervan afwijken. Daarbij zijn er verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van.

Op www.meerinzicht.nl/belastingbalie en op www.mijnoverheid.nl kunt u uw taxatieverslag inzien. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Bekijk ook de animatievideo met uitleg over de WOZ-waarde, via onderstaande QR-code.

Meer informatie over de waardebepaling en de WOZ-waarde vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingbalie

Afvalstoffenheffing vastrecht en variabel
Met de afvalstoffenheffing betaalt u voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. U betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op € 98,00 per jaar. Gebruikt u een verzamelcontainer? Dan betaalt u € 201,00 per jaar (€ 98,00 vastrecht en € 103,00 vastrecht verzamelcontainer). De Diftar eindafrekening is gebaseerd op het aantal keren dat u de REST en GFT container heeft aangeboden.

Heeft u vragen over het soort container of hoe vaak deze geleegd is? Kijk dan op de Afvalwijzer App, op www.aconov.nl of bel met de servicelijn afval via 0341 56 57 77.

Riool- en waterzorgheffing
Als u gebruik maakt van een woning of bedrijfspand, een gebouwd WOZ-object, dan betaalt u mee aan de rioolheffing. De gemeente gebruikt de opbrengst voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het riool. Ook als u geen eigen aansluiting op de riolering hebt, betaalt u rioolheffing. U betaalt mee voor het beheer van het hemel- en grondwater. Het tarief is vastgesteld naar het jaarlijks waterverbruik bij Vitens. Een gemiddeld verbruik van een gezin ligt tussen de 100 en 250m3 en komt neer op een tarief van € 220,00 per jaar.

Geen papieren aanslag meer
Zoals eerder vermeld kunt u ervoor kiezen om uw aanslag niet meer per post op papier te ontvangen maar via de berichtenbox, uw persoonlijke digitale brievenbus voor post van de overheid. Als u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening heeft aangemeld, dan kunt u dit alsnog doen op Mijn Overheid via www.mijn.overheid.nl.

Bekijk meer informatie over uw aanslag U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning of met een combinatie van uw subject- en aanslagnummer op uw aanslag.

Soms kunt u kwijtschelding aanvragen
In sommige gevallen kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding aanvragen voor de afvalstoffenheffing, Diftar en riool- en waterzorgheffing. Kwijtschelding betekent dat u de aanslag(en) dan niet (helemaal) hoeft te betalen. Heeft u vorig jaar al kwijtschelding gekregen? Dan hebben wij al bekeken of u hier weer recht op heeft. U hoeft dan geen aanvraag meer te doen; de kwijtschelding staat al op uw aanslagbiljet. Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.

Snoeien en opknappen van plantsoenen

De winter is voor ons een goed moment om te snoeien en plantsoenen op te knappen. Onze medewerkers zijn daar op dit moment mee bezig. Een plantsoen wordt één keer per 3 tot 5 jaar goed onder handen genomen. We knippen struiken bij en waar nodig snoeien we ze tot de grond af. Zo lopen de struiken weer mooi uit en voorkomen we overhangend groen. Ook nemen we gelijk jonge takkengroei aan struiken en zaailingen mee in de snoeibeurt. Dan komt de oorspronkelijke beplanting beter tot zijn recht. Het kan zijn dat er tijdelijk wat overlast van het snoeien is, maar dit proberen we natuurlijk te beperken.

Resultaten onderzoek digitale nieuwsbrief

Eind 2023 vroegen we inwoners naar hun mening over de verspreiding van het gemeentenieuws. Daarbij richtten we ons vooral op de digitale nieuwsbrief. We waren benieuwd of inwoners de nieuwsbrief een prettige manier vinden om ons nieuws te ontvangen. We onderzochten dit met een vragenlijst voor inwoners op www.onlinedorpsgesprek.ermelo.nl.

Digitale nieuwsbrief valt in de smaak Uit het onderzoek blijkt dat inwoners die geabonneerd zijn op de digitale nieuwsbrief, deze ook graag lezen. Ook zijn er veel mensen die de digitale nieuwsbrief nog niet kenden, maar deze nu wel graag willen ontvangen. Toch lezen inwoners het nieuws ook nog graag in de gemeentepagina en op de social media kanalen. Dit onderzoek geeft ons een beter beeld van de wensen, behoeften en voorkeuren van inwoners als het gaat om het ontvangen van gemeentelijk nieuws.

Wilt u de digitale nieuwsbrief ook ontvangen?
Wilt u het gemeentenieuws ook graag digitaal ontvangen en lezen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief via www.ermelo.nl/nieuwsbrief. U hoeft hiervoor alleen uw naam en e-mailadres achter te laten. Daarna krijgt u wekelijks de digitale nieuwsbrief in uw mailbox.

Nieuw paspoort nodig? Vraag dit op tijd aan!

Tussen maart en juli worden er veel nieuwe reisdocumenten bij ons aangevraagd. Dit jaar verwachten we nog veel meer drukte in deze periode. Dat heeft te maken met een wijziging in 2014, toen de geldigheid van paspoorten van 5 naar 10 jaar ging. Veel mensen hebben toen een nieuw paspoort aangevraagd, en moeten het paspoort nu dus vernieuwen. Vraag een nodig reisdocument dus op tijd aan.

Houd rekening met de voorjaarsvakantie niet alleen bij de gemeentehuizen zorgt de paspoortpiek voor drukte. De organisatie die de reisdocumenten maakt, krijgt hier ook mee te maken. Dit kan zorgen voor langere levertijden van de reisdocumenten. Wilt u in de voorjaarsvakantie reizen en is uw reisdocument bijna verlopen? Maak dan ruim op tijd een afspraak om uw reisdocument te vernieuwen. Het kan zijn dat u geen afspraak op korte termijn en/of op een gewenst tijdstip kunt maken.

Maak een (online) afspraak
U kunt een afspraak maken via www.ermelo.nl/afspraak.

Commissie omgevingskwaliteit

De Commissie Omgevingskwaliteit vergadert op maandag 5 februari. De vergadering is in het Huis van Ermelo, zaal Telgt, van 09.30 tot 12.30 uur. Wilt u bij deze vergadering aanwezig zijn? Neem dan contact op met de gemeente via 0341 56 73 21. De agendapunten staan vanaf vrijdag 2 februari op www.ermelo.nl/omgevingskwaliteit.

Spreekuur wethouders en gemeentesecretaris
Elke 1e dinsdag van de maand houden de wethouders en de gemeentesecretaris spreekuur. Het volgende spreekuur is op 6 februari, van 16.30 tot 17.30 uur. Wilt u een wethouder of de gemeentesecretaris spreken? Maak dan een afspraak vóór maandag 12.00 uur via 0341 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Spreekuur burgemeester
De burgemeester houdt twee keer per maand spreekuur, op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur. Het volgende spreekuur is op 7 februari. Wilt u de burgemeester spreken? Maak dan een afspraak vóór maandag 12.00 uur via 0341 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer
Elke maand is er een inloopspreekuur waar 55-plussers terecht kunnen met vragen over reizen met het openbaar vervoer (OV). Hoe werkt de OV-chipkaart, hoe plan ik mijn reis en welk abonnement past bij mij? OV-ambassadeurs geven u graag antwoord op deze en andere vragen. Het volgende spreekuur is op woensdag 7 februari van 9.30 tot 11.00 uur in het Vanneau Café op station Ermelo, Dokter van Dalelaan 9. Kijk voor meer informatie op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.

Officiele bekendmakingen

Algemene bekendmaking
Aanvraag evenementenvergunning
  • Viering t.b.v. het 5-jarig bestaan van De Kroeg Oma’s op 17 februari 2024 van 14.00 tot 23.00 uur op de locatie Stationsstraat 38 a. Voor dit evenement is ook een geluidsontheffing aangevraagd.
  • Toertocht door Ermelo op 9 maart 2024 van 08.00 tot 22.30 uur
  • Reünieorkest marsoptreden door het centrum van Ermelo op 30 maart 2024 van 14.30 tot 15.00 uur
  • Truckrun (optocht met max. 125 vrachtwagens voor mensen met een beperking) op 20 april 2024 van 10.00 tot 14.00 uur
  • Veldwijkloop (hardloopwedstrijd) op 8 mei 2024 van 18.00 tot 21.30 uur op de locatie GGZ Centraal Veldwijk
  • Diverse streekmarkten (Paas-, Pinksteren herfstmarkt) op 30 maart, 18 mei en 26 oktober 2024 van 10.00 tot 17.00 uur op de locatie Stationsstraat tussen de kruising met de Kerklaan en de kruising met ’t Postlaantje en het Raadhuisplein
  • Kofferbakverkoop (verkoop 2e handsspullen) op 25 mei en 20 juli 2024 van 08.00 tot 16.00 uur op de locatie Herderlaan 12
  • Classic Demo Horst & Telgt (motorevenement met oude klassieke motoren) op 1 juni 2024 van 13.00 tot 21.00 uur op de locatie Ons Huis te Horst & Telgt, Zeeweg 100
  • Diverse (schaapskooi)activiteiten op diverse data in 2024 (vanaf 16 maart) op de locatie Postweg 50. Voor deze aanvraag jaarevenement is ook een geluidsontheffing aangevraagd.
  • Oranje Ondersteboven op 26 april 2024 van 18.00 tot 23.30 uur op de locatie Stationsstraat 40. Voor dit evenement is ook een geluidsontheffing en een ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank aangevraagd.
Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Dokter Holtropstraat 130: het wijzigen van de bestemming
  • Vondellaan 2: het kappen van een zomereik
  • Fokko Kortlanglaan 194, 194 a t/m c en 196, 196 a t/m d: het aanleggen van uitritten ter ontsluiting van bedrijfsunits
  • Bovistlaan 2: het verlengen van de garage
Verleende omgevingsvergunning
  • Putterweg 140-1: het kappen van 9 bomen
  • Kawoepersteeg 40-24: het kappen van een boom
  • Paul Krugerweg 44: het uitbreiden en renoveren van het Christelijk College Groevenbeek
  • Uddelermeerweg 32: het verbouwen en verduurzamen van de woning 
  • Putterweg ongenummerd: het verplaatsen van welkomstbord Putterweg
  • Fazantlaan 14: het kappen van 12 bomen met een herplantplicht van 3 zomereiken
  • Zeeweg 117: het vervangen van een pannendak naar rietendak
  • Slagsteeg 7: het wijzigen van de gevel
  • Horster-Engweg 9: het realiseren van een Bed & Breakfast
  • Zeeweg 73: het wijzigen van de woning
Verdaging omgevingsvergunning
(verlenging beslistermijn met 6 weken)
  • Eendenparkweg 55: het vervangen van een bestaand chalet
  • Horloseweg 15: het verbouwen van de woning
Bouwbesluit (melding)
  • Horloseweg 15: melding MBA regulier - sloop renovatie bestaande woning
  • Nijkerkerweg 30: melding milieubelastende activiteit regulier - sloop
  • Buitenbrinkweg 51: slopen van/voor nieuwbouw kapschuur
  • Harderwijkerweg 189 A: opslag van goederen
  • Buitenbrinkweg 41: slopen van een opslag schuur en rijhal

Fysieke leefomgeving

Aanvraag standplaats
  • Verkoop van Vietnamese loempia’s (Forza’s Fun industrie) op de maandagen (nieuw) en een verlenging van de huidige standplaatsvergunning op de woensdag op de locatie Markt