Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 51 - 20 december 2023

Met deze week: Informatiebijeenkomsten ontwikkeling Ermelo Zuid-West, volgende stap in gebiedsvisie voor buitengebied oost en de aangevraagde en verleende vergunningen.


Informatiebijeenkomsten ontwikkeling Ermelo Zuid-West

Op 30 november organiseerden we een informatiebijeenkomst over de toekomstige ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West. De bijeenkomst werd goed bezocht. Er waren meer dan 200 aanwezigen.

We bespraken de kansen en mogelijkheden
In Ermelo Zuid-West hebben we een paar locaties op het oog die mogelijk geschikt zijn voor onderwijs en woningbouw. Maar we kijken ook breder naar de ontwikkeling van Ermelo Zuid-West. Tijdens de informatieavond ging het over de locaties Calluna, Pretoriusplein, Kerkdennen en de plek van de Wethouder Balverszaal. Alle aanwezigen konden hun ideeën, kansen en zorgen met ons delen.

Iedereen kan meedenken
Als er voor de herontwikkeling van de vier locaties een ontwikkelplan komt, betrekken we daar buurtbewoners, naastgelegen bedrijven, belanghebbenden en inwoners van Ermelo bij. We organiseren dan nieuwe bijeenkomsten waarin iedereen kan meedenken.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in Ermelo Zuid-West op www.ermelo.nl/zuid-west. Daar vindt u ook de presentatie en het verslag van de informatieavond. Ook staat daar een overzicht van veel gestelde vragen.

Volgende stap in gebiedsvisie voor buitengebied oost

De buurtvereniging Speuld e.o. werkt aan een nieuwe gebiedsvisie voor het oostelijke deel van de gemeente Ermelo (Speuld, Leuvenum, De Beek, Drie en Staverden). Deze nieuwe visie gaat in op de ontwikkelingen van de laatste jaren. Zoals de woningbouwopgave, energietransitie, functieverandering in het landelijk gebied en de ontwikkelingen in de landbouwsector. Met buurttafelgesprekken zetten we een volgende stap in het proces naar een nieuwe visie.

We houden gesprekken tijdens buurttafels
Om ideeën en wensen vanuit het gebied op te halen, worden er buurttafels georganiseerd. Dit gebeurt in januari en februari. Op de bewonersavond van 18 april zijn al veel ideeën, meningen en standpunten opgehaald. Tijdens de buurttafels worden deze nu verder besproken met belangstellende bewoners en betrokken organisaties.

Wanneer zijn de buurttafelgesprekken?
  • 24 januari 2024: buurttafelgesprek met bewoners van Houtdorp.
  • 24 januari 2024: buurttafelgesprek met bewoners en belangstellenden van Staverden, Leuvenum en de Beek.
  • 30 januari 2024: buurttafelgesprek voor bewoners van Speuld en Drie.
  • 7 februari 2024: buurttafelgesprek met thema duurzaamheid & energietransitie.
Wilt u meedoen met één van de buurttafels? Aanmelden kan op de website van buurtvereniging Speuld via www.speuld.info/nieuws/uitnodigingbuurttafelgesprek-gebiedsvisie.

Agenda

Aangepaste tijden Huis van Ermelo
Het Huis van Ermelo is gesloten op Eerste en Tweede Kerstdag (maandag 25 en dinsdag 26 december) en Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024). Op dinsdag 2 januari is het Huis van Ermelo open vanaf 10.00 uur.

Commissie bezwaarschriften
Op donderdag 28 december om 14.00 uur is er een openbare hoorzitting van de commissie van bezwaarschriften. De zitting is in het Huis van Ermelo, in zaal Speuld. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Neem dan contact op met het secretariaat via 085 110 82 12. De agenda vindt u op www.ermelo.nl/commissiebezwaarschriften.

Spreekuur wethouders en gemeentesecretaris
In verband met vakantie verschuift het spreekuur van de wethouders en gemeentesecretaris van dinsdag 2 januari naar dinsdag 16 januari, van 16.30 tot 17.30 uur. Wilt u een wethouder of de gemeentesecretaris spreken? Maak dan een afspraak vóór maandag 12.00 uur via (0341) 56 73 92 of [email protected]. We plannen dan een afspraak van tien minuten voor u in.

Weekmarkt afgelast
In verband met de feestdagen is er op dinsdag 26 december en dinsdag 2 januari geen weekmarkt.

Uitnodiging nieuwjaarsreceptie

Wij nodigen u van harte uit voor onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op maandag 8 januari.

Iedereen is welkom om op deze avond samen met de burgemeester en wethouders en elkaar het glas te heffen, nieuwjaarswensen uit te wisselen en vooruit te blikken naar 2024.

Dit jaar staat de nieuwjaarsreceptie in het teken van Ermelo helpt: het helpen van en het omzien naar elkaar. Er is een speciale informatiemarkt waar u meer informatie vindt over dit thema.

We kijken uit naar uw komst! Graag tot ziens op maandag 8 januari 2024 van 19.30 tot 21.30 uur in het Huis van Ermelo, Raadhuisplein 2.

Geen gemeentepagina in week 52

Op woensdag 27 december geeft BDU Media geen Ermelo’s Weekblad uit. We kunnen dan ook geen gemeentenieuws en officiële bekendmakingen plaatsen. De bekendmakingen kunt u bekijken via www.officielebekendmakingen.nl. De eerste gemeentepagina in 2024 verschijnt op 3 januari.

Provinciaal plan windpark Horst en Telgt ter inzage

Vanaf 28 december ligt het ontwerp provinciaal inpassingsplan voor windpark Horst en Telgt voor 6 weken ter inzage.
Het plan is vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Gelderland. Het gaat over de bouw van 5 + 2 windturbines onder voorwaarden, in het gebied tussen de A28 en de kernen Horst en Telgt in de gemeenten Ermelo en Putten. Iedereen kan het plan voor het windpark bekijken en er op reageren.

De ontwerpen zijn digitaal en op papier te bekijken
Het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpvergunningen zijn vanaf 28 december digitaal te vinden via www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt. 

De papieren stukken zijn tijdens de inzagetermijn op afspraak te bekijken bij:
  • Provincie Gelderland, Markt 11 in Arnhem
  • Gemeente Ermelo, Raadhuisplein 2
  • Gemeente Putten, Fontanusplein 1
Er is uitleg over de plannen tijdens spreekuren
Het projectteam organiseert spreekuren over het ontwerp-inpassingsplan en de bijbehorende ontwerp-vergunningen voor windpark Horst & Telgt. We zijn op 2 dagen in januari aanwezig in Ermelo en Putten. 

U kunt zich aanmelden voor een tijdsblok tussen 15.30 en 20.30 uur op:
  • Woensdag 10 januari Buurtgebouw Ons Huis, Zeeweg 100, Horst (Ermelo)
  • Dinsdag 16 januari Gemeentehuis Putten, Fontanusplein 1 (trouwzaal)
Reageren kan van 28 december tot en met 7 februari
U kunt laten weten wat u van het plan vindt door een officiële zienswijze (reactie) in te dienen. Dit kan via e-mail of mondeling in een afspraak. Alle reacties worden verwerkt in een zienswijzennota. Een zienswijze kan aanleiding geven tot aanpassing of verduidelijking van het plan. Bekijk het hele nieuwsbericht op www.ermelo.nl/windpark.

Wilt u meer weten, reageren of aanmelden?
Kijk voor meer informatie over de plannen op www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt. Aanmelden voor een spreekuur kan vanaf 20 december via dezelfde webpagina. Vanaf 28 december vindt u daar ook alle informatie over hoe u kunt reageren. Op werkdagen kunt u contact opnemen met het Provincieloket via 026 359 99 99.

Is uw kind bijna 18 jaar? Sluit een eigen zorgverzekering af!

Is uw kind bijna (of net) 18 jaar? Zodra kinderen 18 jaar worden, moeten zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Zij hebben dan ook recht op zorgtoeslag. Vaak meer dan €100 per maand, als ze nog weinig werken. Wist u dat 1 op de 4 jongeren dit laat liggen? Kijk op www.geldfit.nl/zorgtoeslag en check hoe u of uw kind zorgtoeslag aanvraagt.

Feestelijke korpsavond brandweer Ermelo

Op zaterdag 16 december vond de feestelijke korpsavond van brandweer Ermelo plaats. De nieuwe postcommandant, Harry Petersen, kreeg officieel de brandweerpost onder zijn hoede. In het bijzijn van familie en vrienden ontvingen verschillende korpsleden een
bevordering of diploma. Ook de jubilarissen werden in het zonnetje gezet. 

Burgemeester Hans van Daalen sprak nadrukkelijk zijn waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van de brandweermensen en hun naasten: “Jullie kiezen ervoor om je in te zetten voor jullie medemens. Dat betekent dat jullie mooie en belangrijke momenten missen omdat de pieper kan gaan. Jullie familie, naasten, vrienden en vriendinnen moeten het op die momenten zonder jullie doen. Ook hen wil ik daar ontzettend voor bedanken. Het offer dat jullie allemaal brengen is niet zomaar iets.”

Verwijderen bladkorven in week 52

In de afgelopen periode hebben we intensief bladgeruimd. Het meeste blad is nu gevallen en daarom verwijderen we de bladkorven in de gemeente weer. Dit gebeurt in week 52. Blad dat van de gemeentelijke bomen is gevallen, kunt u nu nog aan de kant van de weg neerleggen. Team Wijkservice ruimt dit blad nog tot en met 12 januari, daarna niet meer.

Eigen tuinafval kunt u inleveren of laten ophalen
Het is niet de bedoeling om uw eigen snoeien tuinafval bij het blad langs de weg te leggen. U kunt uw eigen tuinafval laten ophalen door, of inleveren bij, REMONDIS. Gróf snoeiafval kunt u laten ophalen door ABL Boomverzorging. Of breng het gratis weg naar afvalcentrum Kamphorst, Rode Schuurderwegje 26-28. Hiervoor heeft u uw afvalpas nodig. Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl voor de ophaalmomenten en inzamelpunten.

Wilt u meer weten?
Op www.ermelo.nl/afval-en-groen/afval vindt u alle informatie over het inzamelen van (tuin)afval.

Samenwerkingsafspraken 2024-2025: versneld realiseren van woningbouw

Op woensdag 13 december tekenden de gemeente Ermelo, woningcorporatie Uwoon en huurdersorganisatie De Groene Draad de samenwerkingsafspraken 2024-2025. Hierin staan duidelijke afspraken tussen de drie partijen voor 2024 en 2025. Het belangrijkste punt is het versneld zorgen voor sociale huurwoningen. Maar we werken ook nauw samen voor verduurzaming en voor het maken van een woonzorgvisie.

Versneld realiseren van woningen
In 2024 en 2025 geven de partijen voorrang aan een snellere realisatie van sociale huurwoningen in de gemeente Ermelo. De kans op een sociale huurwoning daalt ieder jaar. Ook de vraag naar sociale huurwoningen lijkt de eerste periode alleen maar toe te nemen. We zetten ons daarom in om projecten te versnellen als dan kan. Zoals de woningbouw op Veldwijk, waarmee we al zijn gestart. Ook blijven we zoeken naar nieuwe locaties voor sociale huurwoningen. Al tijdens de planvorming werken we nauw samen.

Verduurzamen van verouderde woningen
We werken samen aan het verduurzamen van verouderde woningen met een laag energielabel. In 2024 maken we plannen om alle woningen met een slecht energielabel (label E, F of G) versneld aan te pakken. Dit doen we samen met huurders en buurtbewoners.

Zorg en leefbaarheid
Ook de woonzorgvisie maken we samen. Daar starten we mee in 2024. In de woonzorgvisie onderzoeken we de wensen voor woningen voor ouderen en andere doelgroepen met een zorgbehoefte. Verder werken we aan de aanpak van woonoverlast en het voorkomen hiervan. Dat doen we bijvoorbeeld door nieuwe huurders een huisbezoek aan te bieden. Bovendien werken we samen met alle partijen binnen het leefbaarheidsteam.

Namens de gemeente Ermelo tekende wethouder Hugo Weidema de overeenkomst. Voor Uwoon tekende directeur Fleur Imming.

Vuurwerk Houd het veilig

mag vuurwerk afsteken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Op andere tijden is het verboden. Vuurwerk kopen mag alleen op 29, 30 of 31 december bij een erkende handelaar. Als u zich niet aan de wettelijk vastgestelde tijden houdt, kan de politie u een forse boete geven.

Meld schade of overlast
Vuurwerkoverlast in uw woonomgeving is altijd vervelend. En soms zelfs ronduit gevaarlijk. De politie roept inwoners op om schade of overlast door (verboden) vuurwerk actief te melden. Bel bij een (levens)gevaarlijke situatie met het noodnummer 112. Is de situatie niet gevaarlijk? Meld de overlast dan via het meldformulier op www.politie.nl of bel 0900 88 44. U kunt vuurwerkoverlast ook direct bij de gemeente melden via www.ermelo.nl/meldpunt.

Carbidschieten Alleen met toestemming

Rond de jaarwisseling mag u met toestemming van de gemeente carbid schieten. U kunt dit uiterlijk aanvragen vóór 21 december via een formulier op www.ermelo.nl/jaarwisseling.

Heeft u de toestemming gekregen? Dan mag u alleen carbid schieten op 30 december tussen 10.00 en 00.00 uur, op plekken buiten de bebouwde kom. Dit is omdat 31 december op zondag valt.

Regels voor veilig carbid schieten
Bij carbidschieten is het belangrijk dat het veilig en verantwoord gebeurt. Met niet te veel mensen bij elkaar en met verstand van zaken bij het afsteken. Daarom zijn er spelregels voor carbidschieten. Wij controleren samen met de politie of u zich aan deze regels houdt.

Bekijk de spelregels op www.ermelo.nl/ jaarwisseling. Of kijk op voor meer informatie over veilig carbidschieten op www.wieisdebock.nl.

Vreugdevuren en kleine sfeervuren
Alleen met een ontheffing

Een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling is natuurlijk erg sfeervol. Maar voor de veiligheid mag u dit alleen organiseren met een ontheffing. Dit geldt voor zowel vreugdevuren als voor kleine sfeervuren op openbaar terrein. Een ontheffing is niet nodig voor een vreugdevuur op uw eigen erf, als het stoken binnen 5 meter van uw eigen gevel gebeurt. Vraag de ontheffing aan vóór 21 december via een formulier op www.ermelo.nl/jaarwisseling. Deze aanvraag kost € 60,00. U betaalt dit bedrag voor het mogen plaatsen van een object in de openbare ruimte én voor het mogen stoken van schoon hout (milieuwet).

Regels voor vuren
Als u de ontheffing krijgt, informeren wij u over de spelregels voor het houden van een vreugdevuur of sfeervuur. U mag bijvoorbeeld alleen schoon houtafval stoken. Wij controleren samen met de politie of u zich aan deze regels houdt.

Vernieling en brandstichting voorkomen

Helaas ontstaat er elke jaarwisseling schade door vuurwerk en vernielingen. U kunt zelf meehelpen om schade zoveel mogelijk te voorkomen:
Zorg dat brandbare materialen achter
slot en grendel staan.
  • Zet afvalcontainers in de schuur of op een minder toegankelijke plek;.
  • Zet geen oud papier op straat.
  • Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers.
  • Zet uw oude kerstboom niet op straat.
  • Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af.
  • Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning.
  • Verlaat u op oudejaarsavond uw woning? Doe deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Actie voor kinderen: lever kerstbomen in en verdien!

We organiseren de kerstbomen-actie weer! Kinderen onder de 14 jaar kunnen kerstbomen inleveren en daarmee wat geld verdienen. Voor iedere ingeleverde boom geven we € 0,50. Verzamel dus ook de kerstboom van buren en opa en oma. Haal voor het brengen de boom wel even uit de emmer. Verwijder ook het gaas van de kluit.

De bomen zijn in te leveren op woensdag 3 januari van 13.15 tot 15.30 uur op de volgende plekken:
  • Hoek Varenlaan / Veldweg
  • Lijsterlaan t.h.v. huisnummer 6
  • Parkeerplaats DVS (Sportlaan)
  • Hoek Veldwijkerweg / Rengersland
  • Arianahof t.h.v. huisnummer 11
Kerstbomen zijn ook gratis weg te brengen naar afvalbrengcentrum Kamphorst aan het Rodeschuurderwegje 26-28. Neem dan wel uw afvalpas mee. Na inzameling worden de kerstbomen verwerkt. Er wordt bijvoorbeeld compost van gemaakt. Verbrand de kerstbomen niet tijdens oud en nieuw, om luchtvervuiling te voorkomen.

Inzameling afval

Valt uw inzameldag voor afval op maandag?
  • In plaats van maandag 25 december (Eerste Kerstdag) wordt het restafval opgehaald op zaterdag 23 december.
  • In plaats van maandag 1 januari (Nieuwjaarsdag) wordt het GFT-afval opgehaald op zaterdag 6 januari.
Valt uw inzameldag voor afval op dinsdag?
  • In plaats van dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) wordt het restafval opgehaald op zaterdag 30 december.
Wilt u meer informatie?
Alle ophaaldagen vindt u in www.mijnafvalwijzer.nl of bel met de servicelijn afval via 0341 56 57 77.

Milieucontainers en afvalbakken afgesloten

Afvalbakken en ondergrondse containers sluiten we tijdelijk af. Dit voorkomt schade door vuurwerk.

Afvalbakken
Bij speelplaatsen in het buitengebied zijn de afvalbakken gesloten sinds maandag 4 december. De afvalbakken in het centrum sluiten we in de week voor oudjaarsdag. We openen de afvalbakken weer vanaf dinsdag 2 januari.
Ondergrondse containers
De containers voor kleding, glas, blik- en sappakken sluiten we af op vrijdagmiddag 29 december. We openen ze weer in de loop van de ochtend dinsdag 2 januari.

Oliebollen bakken? Voorkom rioolverstopping!

Gaat u rond de feestdagen oliebollen bakken of snacks frituren? Spoel het gebruikte vet dan niet door het riool. Olie en vetten zijn namelijk belangrijke veroorzakers van rioolverstoppingen.

Olie en vetten horen bij het restafval
Uw gebruikte olie kunt u het beste in een lege fles of leeg melkpak gieten. Verpakte olie en gestold vet mogen in de grijze container. Of lever het gratis in bij een inleverpunt in de buurt. Kijk voor de inleverpunten op www.frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren.

Officiele bekendmakingen

Algemene bekendmaking

Aanvraag evenementenvergunning
  • voor het houden van een feestje (i.v.m. een verjaardag 60 jaar) op 13 januari 2024 op de locatie Staverdenseweg 283 A (Bierbrouwerij de Uddelaer)
  • voor het houden van ‘Goud en Opnieuw’ (viering oud & nieuw) op 30 december 2023 van 17.00 tot 23.00 uur op de locatie Stationsstraat 14 (binnen en buiten de inrichting in tenten). Voor dit evenement is er ook een geluidsontheffing en een ontheffing voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank
Verleende evenementenvergunning
  • Voor het organiseren van de “Boerenkoolloop” (hardloopwedstrijd) op 6 januari 2024 op de locatie Sportlaan 27 (DVS’33) en de Groevenbeekse bossen en heide
  • Voor het organiseren van een kerstmarkt op 16 december 2023 in het centrum van Ermelo, inclusief het Raadhuisplein en het Pauwenplein op 16 december 2023. Voor dit evenement is er ook een geluidsontheffing verstrekt.

Bouwen en omgeving

Bestemmingsplannen
  • Overbosch Veldwijk, Ermelo (deelgebied A): ontwerpbestemmingsplan ter inzage
  • Horsterweg 147/Kawoepersteeg 26: ontwerpbestemmingsplan ter inzage
  • Riebroekseweg 35: ontwerp bestemmingsplan ter inzage
  • Horsterweg 192-192a: ontwerp bestemmingsplan ter inzage
  • Woningbouw Schaapsdijk: ontwerp bestemmingsplan ter inzage
  • Haspel 33 en 33b: bestemmingsplan vastgesteld
  • Reparatieplan Tonselse Veld middengebied: ontwerpbestemmingsplan ter inzage
Bouwbesluit (melding)
  • Jacob Catslaan 93: het verwijderen van asbest en het slopen van een woning
  • Hertzogstraat 38: het verwijderen van asbest uit een woning
  • Veldwijk 75: het verwijderen van asbest uit een gebouw
Besluit lozen buiten inrichtingen
  • Kleine Bosweg (huisnummer onbekend): bemaling t.b.v. nieuw aan te leggen riool DWA Veldwijk fase 1
  • Horsterweg 179: bronbemaling t.b.v. kabels en leidingen
Aanvraag omgevingsvergunning
  • Zeeweg 117: het vervangen van een pannendak naar rietendak
  • Seringweg 51: het kappen van een boom 
  • Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82: het verbouwen van de keuken
  • Lion Cachetstraat 61: het aanleggen van een nieuwe in- of uitrit
  • Horster-Engweg 9: het realiseren van een B&B
  • Buitenbrinkweg 41: het plaatsen van een tijdelijk kinderdagverblijf
  • Horsterweg 165 16: het bouwen van een woning
  • Stationsstraat 88: het realiseren van woningen en een winkel
  • De Beek 77: het verbouwen van de woning
  • Zeeweg 73: het wijzigen van de woning
Verleende omgevingsvergunning
  • Groeneweg 12: het verleggen van een bestaande in- of uitrit
  • Nassaulaan 7: het bouwen van een woning en het toekennen van huisnummer Nassaulaan 7

Overig

  • Op 7 november 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders van Ermelo besloten in te stemmen met het voorstel om de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Noord Veluwe in te trekken en één gezamenlijke gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Veluwe vast te stellen met ingangsdatum 1-1-2024.
  • Op 21 november 2023 heeft de gemeenteraad van Ermelo de Verordening nadeelcompensatie Ermelo 2024 vastgesteld. In deze verordening worden regels gegeven voor het indienen van een verzoek om nadeelcompensatie op grond van Afdeling 15.1 van de Omgevingswet en titel 4.5 van de Algemene wet bestuursrecht.