Nieuwsberichten gemeente Ermelo week 8 - 21 februari 2024

Met deze week: Noodfonds Energie voor hoge energierekening, samen zwerfafval opruimen en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Aangepast plan voor herinrichting Markt: toekomstbestendig en duurzaam

Het college van burgemeester en wethouders stelde vorige week het aangepaste inrichtingsplan voor de Markt vast. Op 6 maart wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad. Met het aangepaste plan willen we zorgen voor een sterk, duurzaam en goed bereikbaar centrum.

Duurzame en aantrekkelijke Markt voor iedereen
Het aangepaste plan voldoet aan de wensen van de gemeenteraad. Het plan zorgt voor behoud van meer bomen, meer openbare ruimte en een plek voor standplaatshouders op de Markt. Ook is het uitgangspunt van 360 parkeerplaatsen gewijzigd. Dit worden minimaal 338 parkeerplekken volgens het bestemmingsplan.

Meer dan parkeerplekken
Al een paar jaren spreken we over de herinrichting van de markt. Nu presenteert Ronald van Veen, wethouder Ruimtelijke Ordening, het definitieve plan. “Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Daarom gaat het plan ook zoveel verder dan uitbreiding van parkeerplekken” vertelt van Veen. “De markt wordt veiliger, groener en aantrekkelijker. De nieuwe inrichting biedt ook oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering. Er komt een waterberging om wateroverlast, zoals afgelopen najaar, te voorkomen.” Ook komen er boven de nieuwe Aldi 44 appartementen in het sociale, middeldure en dure segment. Daar is grote behoefte aan in Ermelo.

Markt wordt toekomstbestendig en duurzaam
Wordt er dan alleen maar geasfalteerd? “Absoluut niet! We zijn een prachtige groene gemeente en ook ons centrum blijft groen” vertelt Van Veen, die behalve wethouder duurzaamheid ook een echte natuurliefhebber is. “In het nieuwe plan houden we de grote moeraseiken voor de Action en Plus. Ook andere bomen blijven zoveel mogelijk staan. Bomen die toch worden gekapt, compenseren we”. Afgelopen najaar plantte de wethouder al de eerste bomen op de Markt. Dit deed hij samen met een buurtbewoner en een raadslid. Op de Markt is plek voor standplaatshouders en er komt een fijne openbare ruimte. De Chevallierlaan wordt verlegd, maar de historische houtwal blijft gespaard.

Goed bereikbaar en leefbaar centrum
Tijdens het toeristisch seizoen (april tot en met oktober) komen er veel inwoners en toeristen met de auto naar het centrum van Ermelo. Maar ook tijdens de weekmarkt en rondom feestdagen is de parkeerdruk groot. Te groot voor het aantal parkeerplekken dat er nu is. De lokale ondernemers merken dit ook. “We willen dat ons centrum bereikbaar blijft. Dat is noodzakelijk voor de leefbaarheid van het centrum. En ondernemers, toeristen en natuurlijk onze eigen inwoners hebben daar voordeel van” zegt wethouder Van Veen. “Daarom werken we aan een duurzame parkeeroplossing”. Naast de 338 parkeerplekken (waarvan 250 in de blauwe zone) komen er ook meer mindervalide parkeerplekken. Ook komen er voldoende laadpalen en breiden we het aantal fietsparkeerplekken flink uit.

Planning van werkzaamheden
Na besluitvorming door de gemeenteraad werken we de plannen uit en verdelen we het project in fasen. We verwachten eind 2024 met de werkzaamheden te starten. Het doel is een Markt die duurzaam en aantrekkelijk is voor iedere inwoner, ondernemer en bezoeker van Ermelo.

Agenda

Militaire oefeningen
Militairen van de Koninklijke Landmacht oefenen van 26 februari tot en met 1 maart in delen van de provincie Gelderland. Het oefengebied beslaat ook een deel van Ermelo. De militairen verplaatsen zich te voet, per fiets, per roeiboot en met wielvoertuigen. Er wordt geen (oefen)munitie gebruikt.

Wethouder Weidema kondigt vertrek aan

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 14 februari kondigde wethouder Hugo Weidema zijn vertrek aan. Hij maakt deze bestuursperiode niet af. De wethouder blijft zich de komende periode onverminderd inzetten tot een opvolger is gevonden. De wethouder wil zijn partij, één-rmelo, daar voldoende tijd voor geven. Hij vertrekt uiterlijk 1 september 2024. Wethouder Weidema geeft aan dat de intensiteit en het altijd ‘aan moeten staan’ in deze functie een zwaardere impact heeft dan hij vooraf verwachtte.

Lees het hele bericht op www.ermelo.nl/weidema.

Noodfonds Energie voor hoge energierekening

Heeft u een laag inkomen en een hoge energierekening? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds helpt u bij het betalen van een deel van de energierekening, om energieschulden te voorkomen.

Hoe werkt het?
Het Noodfonds kijkt naar uw energierekening voor gas, warmte en elektriciteit. En naar het inkomen van de volwassenen in uw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt uw energieleverancier voor zes maanden een deel van de energierekening.

Wie kan het aanvragen?
U komt voor het Noodfonds in aanmerking als:
  • u een huishouden heeft met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent een bruto-inkomen per maand lager dan € 3.200,- bij alleenstaanden of € 4.480,- bij samenwonenden. Dat is inclusief 8% vakantiegeld.
  • u een energiecontract heeft voor gas, stroom of warmte op naam van een persoon uit het huishouden. Het maakt niet uit welke  energieleverancier u heeft.
  • de energiekosten van de energieleverancier hoger zijn dan 8 of 10 procent van het bruto-inkomen per maand.
Hoe doet u de aanvraag?
Doe eerst een situatiecheck via www.noodfondsenergie.nl, of gebruik de QR-code. U ziet dan of u in aanmerking komt voor steun. Op deze website vindt u ook alle informatie en start u uw aanvraag.

Samen zwerfafval opruimen

Op zaterdag 23 maart is het zover! Van 09.00 tot 13.00 uur steken we weer de handen uit de mouwen tijdens de Ermelose Afvalopruimdag. Wij starten om 09.00 uur in het bedrijfsrestaurant Bon Appétit bij Proson, Paul Krugerweg 43 in Ermelo. Samen zorgen we voor een prettige, schone buurt!

Helpt u mee met de Afvalopruimdag?
Wij zorgen voor alle materialen, een heerlijke lunch en een mooie herinnering. Meld u vóór 18 maart aan via [email protected], met in de onderwerpregel ‘Aanmelding Afvalopruimdag 2024’. Zet uw naam, adres, telefoonnummer en het aantal deelnemers in uw mail.

Wilt u meer weten?
Bel voor meer informatie met Jolanda Molemaker (Leefbaarheidsteam) via 06 20 70 05 80 of Klaas Braamskamp (gemeente Ermelo) via 0341 56 73 21.

Vaandel Oranjevereniging te zien in Huis van Ermelo

Dit jaar krijgt het vaandel van de Oranjevereniging van Ermelo een bijzondere plek. Het vaandel is tot eind van dit jaar te bewonderen in het Huis van Ermelo. Het hangt in het openbare gedeelte in de hal. In 1930 maakten twee echtgenotes van toenmalige bestuursleden het vaandel. 

Oranjevereniging organiseert nationale momenten 
De Oranjevereniging helpt bij de verbondenheid tussen de inwoners en de gemeente Ermelo. Zij organiseert al lange tijd nationale momenten in Ermelo tijdens Koningsdag, Bevrijdingsdag en de nationale dodenherdenking.

Welk duurzame huis verdient uw stem?

Huiseigenaren zijn soms jarenlang bezig met het verduurzamen van hun huis. Bij de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ krijgen deze prestaties en bijzondere verhalen een podium. Voor de verkiezing van 2024 is ook een woning in Ermelo genomineerd. Welk duurzame huis verdient uw stem? U kunt tot en met vrijdag 1 maart stemmen op uw favoriet via www.duurzamehuizenroute.nl/stemmen.

Offiële bekendmakingen

Algemene bekendmakinge

Verleende ontheffing Winkeltijdenwet
  • Oude Nijkerkerweg 167: voor openstelling van De Struukakkers op maandag 1 april 2024 (Tweede Paasdag), zaterdag 27 april 2024 (Koningsdag), donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag), maandag 20 mei 2024 (Tweede Pinksterdag) van 10.00 uur tot 17.00 uur

Bouwen en omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning
  • Geelgorsstraat 15: realiseren van een extra kamer middels dakopbouw
  • Horsterweg 165 14: kappen van een boom
  • Telgterweg 235: kappen van 2 beuken
  • Oude Nijkerkerweg 145: bouwen van een kapschuur en het slopen van een schuur
  • Hooge Riet 33 A: plaatsen van 16 zonnepanelen
  • Julianalaan 123: legaliseren van een bijgebouw
  • Torenlaan 49: vergroten van de woning
  • Rodeschuurderwegje 11 ongenummerd (nabij nummer 11-9): bouwen van een woning
  • Nijkerkerweg 30: kappen van bomen
Verleende omgevingsvergunning
  • Harderwijkerweg 34a: bouwen van een woning, kappen van een beuk en toekennen van huisnummer Harderwijkerweg 34a
Verdaging omgevingsvergunning
(verlenging beslistermijn met 6 weken)
  • Julianalaan 32: kappen van 111 bomen 
Omgevingsvergunningvrij
  • Leeuwerikstraat 19: verwijderen van 1 boom en herplanten van 2 bomen
Melding sloop/asbest
  • Nijkerkerweg 28-30: melding mba regulier - asbest

Fysieke leefomgeving

Buiten behandeling gelaten aanvraag voorwerpen op of aan de weg
  • Plaatsen van een vuilcontainer i.v.m. renovaties op verschillende data in week 2 tot en met 7 op diverse locaties in Ermelo