Ode aan Luuk Dooijewaard

Donderdag 28 oktober 2021, is Luuk Dooijewaard overleden. Daarom brengt Henk van den Bosch namens het bestuur en de leden van de voetbalvereniging FC Horst, een ode aan Luuk.

Luuk was één van de FC Horsters van het eerste uur. Zonder Luuk en zijn vrijdenkende companen was er nu geen FC Horst geweest. Daarbij hebben zij aan de basis gestaan van de unieke, gezellige en vrije sfeer die FC Horst nog steeds kenmerkt

Luuk heeft vele jaren in het eerste elftal gespeeld. Stijl: ietwat cruijffiaans, technisch, aan- en afwijzend, de bal het werk laten doen, man van de pass. Ook heeft Luuk een behoorlijke tijd bij de toenmalige veteranen gevoetbald. De stijl bleef hetzelfde, het praten en wijzen werd nog wat meer, het bewegen minder. De gezelligheid die aan zijn kont hing bleef ongeëvenaard.

Luuk was oud-bestuurslid van FC Horst. In die periode was hij verantwoordelijk voor voetbaltechnische zaken. Het was eind jaren 80 en begin jaren 90, de periode dat het bestuur strategisch koos voor het voetbal, na de accomodatie helemaal klaar te hebben gemaakt voor de toekomst. FC Horst was klaar voor een stap hogerop, uit de afdeling naar de KNVB. En zo geschiedde ook. “Wie geen hoofd heeft, kan niet over de schutting kijken” zei Luuk toen altijd . Hij bedoelde dat als het eerste elftal goed gaat, er een sfeer ontstaat waar mensen bij willen horen. Het waren ook de jaren dat clubs als Real Madrid en Ajax op Sportpark De Adelaar te bewonderen waren. Na zijn bestuursjaren vervulde Luuk nog diverse andere functies als vrijwilliger.

Luuk is lang eigenaar van Café De Vos geweest. Ook in die zin is hij al die jaren verbonden geweest aan FC Horst. Als horecaman in hart en nieren zorgde hij voor de unieke verbinding tussen FC Horst en De Vos, die er tot op de dag van vandaag is. Dat was zakelijk gezien natuurlijk goed, maar het voornaamste is dat heel veel mensen daar enorm veel plezier aan hebben beleefd.

Luuk hing zelf de slingers op. Als Luuk er was, dan was het gezellig. Gebbetjes, lachen, een drankje, een mop, een practical joke. Hij was regelmatig tegelijkertijd voor en achter de bar te vinden. “Gekkuhhuis, waar zit je nou” is nog altijd een gezegde in Ermelo en omstreken. Het is een tegeltje van Luuk.

De familie van Luuk heeft heel wat voet(bal)stappen bij FC Horst liggen. John, Claudia en Tannie natuurlijk, maar ook Danny en Jimmy speelden lang in het Horster oranje. Ze hebben nog altijd een oranje kamertje in hun hart.

Luuk is de laatste jaren een beetje uit beeld geraakt bij FC Horst. En misschien ook wel andersom. Dat is niemand te verwijten. Dat gaat zo als de gezondheid minder wordt en de familie elders georiënteerd is. Het neemt niet weg dat Luuk een grote FC Horster in de geschiedenis van de club is. We zijn hem heel dankbaar voor alles wat hij voor FC Horst betekend heeft. Dat zijn we zeker niet vergeten. Uit het oog is nooit uit het hart geweest Luuk!

Voor de wedstrijd FC Horst 1 - vv Renswoude 1 van aanstaande zaterdag, houden we 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan Luuk. We verzoeken alle aanwezigen om daar respectvol aan deel te nemen.

Henk van den Bosch
Voorzitter FC Horst
(Bron FC Horst)