OM legt Ruinerwoldvader gedragsaanwijzing op

Door Harry Schipper – Burgemeester Dorine Burmanje verlengt het eind april opgelegde huisverbod aan ‘Ruinerwold-vader’ Gerrit Jan van D. niet.

In plaats daarvan heeft het Openbaar Ministerie Oost Nederland deze vrijdag besloten om een gedragsaanwijzing aan de vader op te leggen

Het eerder opgelegde huisverbod van de gemeente Ermelo volgde nadat een van de jongste kinderen, met wie de vader in één woning in Ermelo verbleef, aangifte tegen de vader deed  van seksueel grensoverschrijdend bedrag. Voor de vader werd bovendien een plek binnen de zorg gevonden.

Nu het huisverbod niet meer van kracht is, heeft het OM de vader een gedragsaanwijzing opgelegd. Dat betekent dat hij geen contact meer mag opnemen met het gezinslid dat aangifte heeft gedaan. Hij mag ook niet bij de woning van de jongste kinderen in Ermelo komen.
De gedragsaanwijzing geldt voor een periode van negentig dagen. Volgens persvoorlichter Tineke Zwart van het OM wordt deze periode onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen. “Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen”, zo laat het OM weten.

Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. woonde tot voor kort bij zijn jongste kinderen in Ermelo. Nadat de strafzaak bij de rechtbank in Assen tegen hem is stopgezet, hebben de jongste kinderen zelf de keuze gemaakt om vader weer in hun midden op te nemen en te verzorgen. Hoewel er op dat moment geen strafrechtelijk kader was, waren OM en politie aangesloten bij overleg met gemeente en diverse partners. In dit overleg kwam ook de vraag aan de orde of de veiligheid van betrokkenen voldoende gewaarborgd kon worden. Na de aangifte van het zedendelict volgde dus het huisverbod, dat Burmanje oplegde in het belang van de veiligheid van de kinderen en hun verdere ontwikkeling.

Lees ook:
Ruinerwold-vader opgenomen na verdenking van nieuw zedendelict
Ermelose privacy Ruinerwold-gezin op straat na bemoeizuchtige Facebookers