Onderzoekers zien geen gevaar in vreemde geur omgeving ‘t Trefpunt

Door Maarten Westerduin - De vreemde geur rondom de directe woonomgeving van ’t Trefpunt bevat geen schadelijke stoffen. Dat blijkt uit metingen die de inwoners zelf hebben verricht.

Over een stank wil burgemeester Baars niet spreken, liever van een geur: ,,En als die afwijkt van de norm, is die al snel onaangenaam.’’ Baars is trots op hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden: ,,We hebben inwoners er ook echt bij kunnen betrekken.’’

Sinds een jaar zijn er in de woonwijken rond het industrieterrein klachten over de sterke geur die van de bedrijven als Presswood Palets, Tomassen Duck-TO, Gerbuvet en Mouw Maalderij afkomstig kunnen zijn. Omdat de sterkte van de geur afhankelijk is van de stand van de wit, kregen inwoners zelf meetapparatuur om zelf metingen te doen. Aan de hand van de cijfers is er vervolgens door onder meer de GGD onderzoek gedaan.
 
Daaruit blijkt nu dat de hoeveelheid formaldehyde (de stof die in lijm zit) niet groot genoeg is om van gezondheidsrisico’s te spreken. Wel is er op een paar momenten in het jaar sprake van een verhoogde hoeveelheid fijnstof in de lucht. Onderzoekers sluiten uit dat dit van de bedrijven afkomstig kan zijn.
 
De gemeente geeft aan dat er voor omwonenden nog een informatieavond georganiseerd zal worden.