Ontwikkelingsperspectief Horst en Telgt in Ermelo biedt handvatten voor kleinschalige ontwikkelingen

Het college van burgemeester en wethouders Ermelo heeft in samenwerking met de buurtvereniging een ontwikkelingsperspectief voor Horst en Telgt opgesteld. 

Hiermee is een verdiepingsslag gemaakt op het buurtplan Horst en Telgt dat in 2015 samen met de buurt is opgesteld. Dit ontwikkelingsperspectief moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld.

In het buurtplan is het ‘afwegingsgebied voor nieuwe ontwikkelingen’ opgenomen. Dit is een grote gele vlek op de visiekaart (figuur 1). Voor dit gebied waren nog geen duidelijke voorwaarden opgenomen om te komen tot ontwikkelingen. Het nu opgestelde ontwikkelingsperspectief geeft hier voor wat betreft de kleinschalige ontwikkelingen verdere invulling aan.

Ontwikkelingsperspectief Horst en Telgt Ermelo

Het Ontwikkelingsperspecief als hulpmiddel
Nieuwe initiatieven met een kleine omvang, worden aan het ontwikkelingsperspectief getoetst. Het totale ontwikkelgebied vanuit het buurtplan is in het ontwikkelingsperspectief opgedeeld in deelgebieden (figuur 2) met gebiedseigen kenmerken en voorwaarden. Het ontwikkelingsperspectief helpt de gemeente en de gebruikers van het gebied om te beoordelen of een initiatief wel of niet haalbaar is. Het maakt het mogelijk voor initiatiefnemers om met voorstellen te komen die passen bij het gebied, terwijl de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van het gebied bewaard en waar mogelijk verbeterd wordt.

Voor nieuwe ontwikkelingen die niet als kleinschalig worden gezien, of ontwikkelingen in het open gebied, wordt per geval afgewogen of dit wenselijk is. Het ontwikkelingsperspectief biedt hier namelijk geen kader voor.
 
Fijne samenwerking
Het college kijkt terug op een mooie samenwerking met de buurtvereniging, als vertegenwoordiger van de buurt. Het samen deelnemen in het projectteam en op die manier nauw betrokken zijn bij het opstellen van de visie is de buurtvereniging goed bevallen. Een samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is.
 
Informatie
Met afronding van het product, zullen ook de inwoners over het resultaat geïnformeerd worden. In verband met de recente coronamaatregelen is het niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te organiseren, maar zal op 15 december 2020 via de gemeentelijke website en de website van de buurtvereniging Horst en Telgt, een informatiefilmpje van het product worden geplaatst. In dit filmpje wordt uitgelegd wat er met de input vanuit de informatiebijeenkomst van 5 maart 2020 is gedaan en op welke wijze het ontwikkelingsperspectief in de toekomst wordt ingezet. Meer informatie hierover volgt op later moment via de buurtvereniging en via de gemeentelijke communicatiekanalen.