Ook Ermelo neemt ‘abonnement’ op dierennoodhulp door De Ark

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo heeft net als de andere gemeenten op de Noordwest Veluwe – Harderwijk, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde – en de gemeente Zeewolde een overeenkomst afgesloten met de Stichting Regionaal Dierenverzorgingscentrum De Ark.

Voor ruim dertigduizend euro per jaar - omgerekend 1,15 euro per inwoner - verzorgt De Ark alle wettelijke taken voor dierennoodhulp en dierenwelzijn

De Ark regelde voor de meeste gemeenten, ook Ermelo, eerder al de opvang van honden, katten en konijnen; de meest voorkomende huisdieren. Voor andere dieren werd in de praktijk ook hulp van De Ark ingeschakeld. De gemeente betaalde dan per keer.

Omdat hulp en opvang van andere dieren, zoals reptielen, vogels en bijzondere zoogdieren, steeds vaker voorkomt, en daarvoor telkens apart de kosten werden gedeclareerd, hebben de negen gemeenten nu hierover afspraken gemaakt en een vaste vergoeding afgesproken. Daarbij is ook de inzet van de dierenambulance Noord-West Veluwe inbegrepen.

“Eigenlijk hebben we nu een soort abonnement op De Ark”, lichtte fauna- en florawethouder Leo van der Velden de nieuwe overeenkomst met De Ark toe. Die geldt in principe tot en met 2024, maar wordt telkens stilzwijgend verlengd. De wethouder is blij met de overeenkomst, omdat de gemeente daarmee haar wettelijke taken voor dierennoodhulp en dierenwelzijn nu bij De Ark heeft belegd.

Zo heeft de gemeente voor gevonden dieren met een vermoedelijke eigenaar een opvangplicht voor de eerste twee weken. Ook is de gemeente verantwoordelijk als er levende, gewonde of dode dieren zorgen voor overlast, gevaarlijke situaties of risico’s voor de volksgezondheid.

De nieuwe overeenkomst geldt overigens niet voor ‘wilde’ dieren, zoals wilde zwijnen, reeën en herten. Als die door bijvoorbeeld aanrijdingen gewond raken of gedood worden, komt het regionale samenwerkingsverband Stichting Groennetwerk in actie. Hierbij zijn ook de gemeentelijke faunabeheerders aangesloten.

Van der Velden kondigde aan dat er op de gemeentelijke website binnenkort instructies komen te staan die uitleggen wat inwoners van Ermelo kunnen en moeten doen wanneer ze een dier in nood of dood dier aantreffen.