Opnieuw bezwaar voor bouw appartementen Kerklaan/Postlaantje

Door Maarten Westerduin - Opnieuw hebben omwonenden van de Kerklaan en het Postlaantje bezwaar ingediend tegen de plannen van de gemeente Ermelo rond de komst van een nieuw appartementencomplex. 

Bewoners vrezen dat het extra aantal parkeerplaatsen (54) niet voldoende is om de nu al toenemende parkeerdruk op te lossen. Het college blijft zelfverzekerd: het plan zal standhouden.

De gemeente heeft zich inmiddels over de bezwaren gebogen en komt nu tot de conclusie dat ze, na een kleine aanvulling op het originele bestemmingsplan, geen gevaar zijn voor de realisatie.

In de aanvulling staat dat er binnen een half jaar na de realisatie er nog eens 14 parkeerplaatsen bij zullen komen. Allemaal binnen 100 meter loopafstand van het gebouw. Het nieuwe complex is goed voor 62 woonruimtes en daarnaast komt er 363 vierkante meter vrij voor commerciële doeleinden.
 
,,Iedereen heeft het recht om bezwaar te maken. Maar op een gegeven moment kun je je afvragen of het belang van de omwonenden, het belang van de toekomstige bewoners en het algemeen belang tot elkaar in verhouding staat.’’ Zegt wethouder Laurens Klappe. Hij krijgt de indruk dat de strijd ‘om een of twee parkeerplaatsen’ het doel heeft om het hele plan tegen te houden: ,,Maar dat is in mijn beleving een gepasseerd station.’’
 
Rechter
In april leek de hoogste rechter nog een einde aan het gesteggel te brengen door in zijn uitspraak groen licht te geven aan de plannen. Ermelo had daarvoor al geluisterd door in een wijziging van het bestemmingsplan rekening te houden met de broedplaats van huismussen. De rechter verwachtte bovendien dat dit plan niet zou zorgen voor een nog grotere parkeerdruk. 
 
Raad
De komst van het gebouw roept al jaren weerstand op. Ook in de gemeenteraad, waar het plan in maart 2016 al werd aangenomen, stuitte het op felle kritiek. SGP-leider Leo van der Velde (inmiddels wethouder) wees destijds al op het gebrek aan parkeerruimte en Bart van der Knaap (BurgerBelangen) vond dat de gemeente van een financieel probleem een ruimtelijk probleem had gemaakt.
 
Vraag
Aan de andere kant moet dit project een ander probleem verhelpen. Al jaren is er in ermelo een grote vraag naar woningen voor starters. Dit plan biedt ruimte voor 31 sociale huurwoningen.