Paul Daverschot en Zwaantje Gerber 60 jaar getrouwd

Maandag 18 september 2023 viert het echtpaar Daverschot hun 60-jarig huwelijksfeest. Burgemeester Hans van Daalen bracht het echtpaar een felicitatiebezoek.

Paul Daverschot en Zwaantje Gerber 60 jaar getrouwd

Echtpaar Daverschot

Paul Daverschot werd geboren op 6-8-1939 in Zwolle, maar verhuisde al op 2-jarige leeftijd naar Assen, waar hij later de Lagere School en de HBS -B volgde. Van 1959 tot 1962 volgde hij de opleiding tot Officier van de Koninklijke Luchtmacht aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Tijdens een vakantie in Ermelo in 1955 ontmoette hij Zwaantje Gerber, geboren op 21-1-1940 in Ermelo, en ze trouwden in 1963. Zij was toen kleuterleidster in Harderwijk. Door hun huwelijk werd zij ontslagen (zo ging dat in die tijd).

Paul begon zijn loopbaan met enkele stages op vliegbases en werd van 1964 tot 1966 geplaatst als Hoofd Communicatie Officier bij de Groep Lichte Vliegtuigen (GPLV), bestaande uit helikopters e.d. op de vliegbasis Soesterberg en gingen ze wonen in Driebergen. Daar werd in 1965 hun zoon geboren. In 1966 werd hij geplaatst bij de Staf van een NATO Hoofdkwartier in Duitsland en verhuisden ze naar Duitsland. In 1968 werd daar hun dochter geboren. 1969 werd hij geplaatst op de vliegbasis Twenthe en woonden ze in Oldenzaal. Zwaantje mocht toen daar weer als kleuterleidster beginnen en deed dat veel jaren op een school in Overdinkel. 

In 1976 volgde een plaatsing bij de Luchtmachtstaf in Den Haag. Omdat ze het wonen in de Randstad niet ambieerden kochten ze een woning in Ermelo, de geboorteplaats van Zwaantje. Dat betekende natuurlijk wel dagelijks heen-en-weer reizen met de trein. De kinderen gingen vervolgens naar school op het College Groevenbeek. Inmiddels zijn de twee kinderen getrouwd en hebben ze zes kleinkinderen. 

In 1985 werd hij geplaatst bij de Afdeling Telecommunicatie van de Defensiestaf, ook in de Haag. In die functie was hij tevens lid van een NATO Werkgroep en maakte hij veel buitenlandse dienstreizen waarbij ook Zwaantje af en toe mee ging. Van 1988 tot 1993 was hij geplaatst bij het NATO Hoofdkwartier in België en woonden ze in de omgeving van Mons (Bergen), in het zuiden van België. In die periode verhuurden ze tijdelijk hun woning in Ermelo. Tenslotte keerde hij in 1993 terug naar de Staf van de Luchtmacht in den Haag en ging in 1994 op 55-jarige leeftijd met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) in de rang van Luitenant­Kolonel.

Te jong om achter de geraniums te gaan zitten, pakte hij zijn hobby filatelie weer op en schrijft ook nu nog steeds artikelen over luchtvaart in de filatelie voor een aantal tijdschriften in binnen-en buitenland. Van 1997 tot 2005 was hij secretaris van de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelisten-verenigingen, een onbetaalde vrijwilligersbaan en bijna een dagtaak. Daarna had hij nog bestuursfuncties in diverse verenigingen en was hij vele jaren hoofdredacteur van een filatelistisch tijdschrift. Omstreeks 2010 heeft hij alle functies beëindigd en toen waren ze samen écht gepensioneerd. 

In februari 2023 verkochten zij, na ruim 45 jaar, hun woning en verhuisden naar een appartement in de Nassaustate in Ermelo, waar Zwaantje geen tuin meer heeft en nu meer tijd heeft om boeken te lezen.