Raad Ermelo worstelt tussen niet sluitende begroting en behoud van goede voorzieningen

Harry Schipper – Met zeven amendementen en twee moties hebben de Ermelose raadsfracties woensdagavond een poging gedaan om de penibele financiële situatie van het dorp iets te verbeteren en tegelijk de schade aan het huidige voorzieningenniveau van Ermelo beperkt te houden.

Net als veel andere Nederlandse gemeenten wijst ook Ermelo het rijk aan als boosdoener, omdat die de gemeenten wel meer taken toebedeeld maar te weinig geld om ze te kunnen uitvoeren.

Gevolg is dat de Ermelose gemeenteraad ook deze raadsvergadering doorworstelt om haar begroting voor de komende jaar sluitend te krijgen. Voorheen lukte dat nog wel, maar dit jaar lukt dat maar voor de eerstkomende drie jaar. Ook wordt het nog een dingetje om op de bankrekening van de gemeente, in vakjargon de ‘algemene reserve’, toch wel minimaal vijf miljoen euro te hebben staan, om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.

De Ermelose meerjarenbegroting ligt inmiddels ter goedkeuring bij de provincie. Maar daarin zaten wat gaten en daarom zat er een briefje bij dat er nog dit jaar wat geplande uitgaven geschrapt zouden worden om zo die gaten te vullen. Die uitgaven had het college van B en W op een rij gezet in twee scenario’s: een behoedzame versie en een rigoureus schrappen van uitgaven. De raad koos voor de voorzichtige versie, maar ook daarin stonden uitgaven doorgestreept van zaken die ze tóch wel belangrijk vindt.

De meeste amendementen en de moties werden aangenomen. Daardoor dreigen er toch weer tekorten in de begroting te ontstaan. Dat betekent dat er ook volgend jaar nog opnieuw bezuinigd moet worden.