Raad zet sein op groen voor ontwikkeling Veldwijk

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem ingestemd met het Masterplan Veldwijk.

Daarmee ligt de weg open voor de realisatie van zo ongeveer een compleet nieuwe parkachtige woonwijk, vlak tegen de Ermelose dorpskern aan. Een luxe wijk waarin straks toch de helft van de 440 huizen en appartementen bestaat uit sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen. 

“We hebben een hele stap gezet voor de ontwikkeling van Veldwijk én voor heel Ermelo”, concludeerde burgemeester André Baars na afloop van de vergadering. Ook de voltallige gemeenteraad zelf beschouwt de ontwikkeling van landgoed Veldwijk als één van de grootste ruimtelijke- en woningbouwontwikkelingen van de gemeente Ermelo ‘van de afgelopen tien én de komende tien jaar’.

Niet zo vreemd dus dat voorafgaand aan het besluit over het Masterplan de raad op de valreep nog een paar harde eisen en grote wensen meegaf aan de architecten, die namens eigenaar GGz Centraal het masterplan nu verder gaan uitwerken. Zo eisten alle raadsfracties dat op Veldwijk tenminste de helft van alle woningen moet bestaan uit goedkope woningbouw. Ook stemde de raad unaniem in met een raadsbrede motie dat het landgoed zijn parkachtige karakter moet blijven behouden.

Veldwijk blijft in de toekomst, ondanks de te verwachten sterke toename van de verkeersdrukte,  een fietsvriendelijk gebied, zo wensten alle raadsleden verder. Op belangrijke ontsluitingswegen tussen het NS-station en Ermelo-West en naar Horst is straks de ‘auto te gast’.

De raadsfracties van CDA en ChristenUnie wilden ook graag bereiken dat niet alle monumentale gebouwen op het landgoed een woonfunctie krijgen, maar dat er ook maatschappelijke functies in worden ondergebracht. In hun motie kreeg het college van B en W opdracht om dit bij de marktpartijen aan te kaarten.  Ze kregen daarvoor echter geen steun van de andere raadsfracties, zodat dit idee met één stem tekort in de prullenbak verdween.

Een oproep van de ChristenUnie aan B en W om bij de woningbouwplannen op Veldwijk, maar ook in de Hooge Riet en elders in Ermelo de mogelijkheden van houtbouw serieus mee te wegen, kreeg eveneens geen steun van de andere fracties. Reden voor de partij om haar motie weer in te trekken.

Raadsbrede steun was er wel voor een motie van Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo om goed de vinger aan de pols te houden bij de toekomstige ontwikkelingen op Veldwijk en De Hooge Riet. B en W moeten de raadsleden per te ontwikkelen deelgebied van het Masterplan bijpraten. Zo kan de raad beoordelen of de ontwikkelingen gaan zoals afgesproken en zo nodig bijsturen op nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

(Foto: Lodewijk J.C. Loor)