Regisseur smeedt twee windparkplannen langs A28 tussen Ermelo en Putten aaneen

​Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo trekt een procesregisseur aan, die moet verkennen waar en hoe in het weidegebied langs de snelweg A28 tussen Putten en Ermelo het beste één windpark met grote windmolens gerealiseerd kan worden.

Dat antwoordt de gemeente aan Innogy Windpower Netherlands en Prowind. De twee ontwikkelaars en exploitanten van windparken hebben apart van elkaar verzocht om zo’n windpark te mogen bouwen.

Innogy en Prowind diende hun plannen eind vorig jaar al in bij zowel de gemeenten Ermelo en Putten als bij de provincie Gelderland. Prowind doet dat samen met de buurtvereniging Horst en Telgt, die ook aandelen krijgt in de opbrengst van de elektriciteit die de molens gaan opwekken. De organisatie heeft al uitgedokterd waar het windpark het beste kan komen te staan en de minste schade toebrengt aan de natuur.

Innogy komt met een soortgelijk plan voor een windpark en heeft ook al laten onderzoeken waar dit globaal het beste inpasbaar is in het landschap. Bij de verdere uitwerking van de plannen wil dit bedrijf naast de beide gemeenten Ermelo en Putten ook omwonenden en behartigers van belangengroeperingen betrekken. En net als Prowind biedt ook dit bedrijf de mogelijkheid tot lokale deelname.

De gemeente Ermelo is wel benieuwd hoe die deelname er straks uit gaat zien en of er ook anderen mogen meedoen dan de landeigenaren waarop de windmolens geplaatst worden.

Maar de gemeente vraagt zich bovenal af of de twee plannen elkaar niet min of meer beconcurreren, want daar lijkt het wel sterk op. En of het gebied niet optimaler kan worden benut als er één groot plan komt. Ermelo wil dat daarom eerst onderzocht hebben. En ook wat de mogelijkheden zijn voor lokale deelname en inbreng, werkgelegenheid en in hoeverre de opbrengst van zo’n windpark terecht kan komen binnen de lokale of regionale gemeenschap.

Dat is de reden dat er nu eerst een procesregisseur wordt aangetrokken. Die moet de komende maanden verkennen of er in plaats van twee plannen nu niet één gedegen plan kan worden gemaakt. De gemeente hoopt dat dit lukt. “Zo niet, dan beraden we ons op de volgende stap”, zo laat burgemeester André Baars namens het college van B en W aan de beide windexploitanten weten.