Ruim aandacht voor het project Nieuw Sportcentrum: zwembad en sporthal

Tijdens het persuurtje van afgelopen week was er, naast het toekomstscenario van De Dialoog en een zelfstandig sportbedrijf, ook aandacht voor het Project nieuw Sportcentrum: zwembad en sporthal. 

Voor de Dialoog is de keuze gemaakt voor een toekomstscenario in samenhang met de verbouwing van het gemeentehuis.

In dit scenario worden de panden Pinel, Plaza, Stationsstraat 118 en zalen 1 tot en met 5 van De Dialoog gesloopt. De rest van het huidige gebouw blijft behouden en opgeknapt. Bovenop deze bestaande bouw wordt een verdieping gerealiseerd die in directe verbinding staat met het vergadercentrum van het gemeentehuis.  Door de directe verbinding tussen het gemeentehuis en De Dialoog kunnen de vergaderruimten van het gemeentehuis ook ingezet worden voor Dialoog-activiteiten.
De Dialoog moet een plek worden voor culturele- en welzijnsactiviteiten voor alle inwoners van Ermelo. In oktober wordt dit voorstel ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd en kan de verbouw in 2020 van start gaan.

In het bedrijfsplan voor het nieuwe sportbedrijf wordt een belangrijke stap gezet naar een verzelfstandigde organisatie.

Met als kerntaak beheer en exploitatie van sportaccommodaties en sportstimulering.

De uitvoering van beheer en exploitatie van de sportaccommodaties is nu verdeeld over meerdere partijen, waaronder de gemeente Ermelo, Stichting Sportaccommodaties Ermelo, Stichting Triade, Stichting Dindoa en een aantal verenigingen. Door samenvoeging van de organisaties kan er efficiënter worden gewerkt, en zal als opdrachtnemer voor de uitvoering van het gemeentelijke sport- en beweegbeleid fungeren.
Voor burgers, gebruikers en klanten wordt het een centraal punt van verhuur van accommodaties, sport(stimulering) en verenigingsondersteuning.

Het bedrijfsplan wordt nog ter advies voorgelegd aan de ondernemingsraad en staat op de agenda van de gemeenteraad op 4 oktober 2018. Hierna neemt het college het definitieve besluit en gaat op 1 januari 2019 gaat het sportbedrijf van start.

Zwembad met beperkt pluspakket recreatie

Het Project nieuw Sportcentrum: zwembad en sporthal werd gepresenteerd door wethouder Leo van der Velden van de Commissie Infrastructuur en Ruimte.

“In het coalitieakkoord 2018-2022 is gekozen voor een zwemvoorziening gericht op doelgroep zwemmen en de mogelijkheid tot recreatie. Het belang van zwemlessen en gezond bewegen voor zowel kinderen als ouderen staat voorop. Dit betekent dat de huidige plannen  worden omgebogen, waarbij het recreatieve deel niet de boventoon voert en er geen speelse voorzieningen (zoals een glijbaan) worden aangebracht. Dus geen ‘fun zwemmen’ meer, maar meer mogelijkheden tot vrij zwemmen.”

De uitgangspunten van het voorstel college/raad zijn: nieuwbouw zwembad met een beperkt pluspakket recreatie en een klimaat neutrale duurzaamheid en nieuwbouw van een sporthal met pluspakket turnen. In oktober 2018 volgt de besluitvorming van het Nieuw Sportcentrum en de verwachte start van de exploitatie in 2021.