Schapen op de bloeiende hei (column)

Jan Willem Hage is een gepassioneerd fotograaf. In zijn studie miste hij een boek aan de hand waarvan een fotograaf zich kan ontwikkelen, een ‘praktijkgericht handboek’. Daarom besloot hij ‘Een schot in de roos’ te gaan schrijven. 

In dit praktijkboek staan ook ‘foto-opdrachten’ die je zélf in een online persoonlijk ‘werkboek’ kan opslaan én afdrukken

In november 2022 komt het boek uit. Via deze columns geeft Jan Willem alvast een inkijkje, met steeds als uitgangspunt het ‘Hoe en Waarom’ van de perfecte foto. © VakFoto.

Column 4 Schapen op de bloeiende hei 

In mijn boek Een schot in de roos, die in november uitkomt, staan vele praktische voorbeelden van wát een foto aantrekkelijk maakt. Een van de ‘regels’ is de regel van derden, zeg maar het beeld horizontaal en verticaal in drieën gesplitst. Ook lijnen en in het  bijzonder diagonalen maken een beeld aantrekkelijk. In schapen op de hei is de foto in drieën gedeeld met het bovenste deel blauw (lucht), het onderste deel rood (heide in bloei) en het middendeel wit (schapen).

Perfect passend bij de momenteel actuele omgekeerde Nederlandse vlag. De diagonaal wordt gevormd door takken. Die creëren ook diepte samen met de hei op de voorgrond en de bomen op de achtergrond. De foto is op ooghoogte van de schapen genomen, dus ik moest knielen. Hét moment wordt bepaald doordat de schapen mij aankeken (ik geloof dat ik wat mekkerde). Het thema is natuur. Het onderwerp zou zomaar kunnen zijn ‘Hoe lang kunnen schapen nog loslopen door de opkomst van de wolf?’ Hier hebben we zomaar een aantal eigenschappen van een schot in de roos benoemd. 

Jan Willem Hage fotograaf
(Vakfoto.nl)