Scouts zitten niet langer voor nop

Door Harry Schipper – Wethouder Wouter Vogelsang gaat met het bestuur van Scouting Alexandergroep praten over het vestigen van een opstalrecht en betalen van huur voor het clubhuis en het terrein aan de Watervalweg 175.

Clubhuis scouting Alexandergroep Ermelo

Het clubhuis wordt regelmatig verhuurd aan scholen en verenigingen en is deels in gebruik als peuterspeelzaal en, wat volgens het bestemmingsplan niet mag.

De scouts hebben hun clubhuis er al staan sinds ongeveer 1970. Het ongeveer 9100 vierkante meter grote terrein is echter van de gemeente en dus wat er aan gebouwen op staat ook. Het Ermelose gemeentebestuur wil de situatie, dus het gebruik van de grond en de opstallen, nu goed en wettelijk geregeld hebben. Immers, als eigenaar is de gemeente aansprakelijk als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

Voor het gebruik van de peuterspeelzaal loopt al een planologische procedure. Met het vestigen van een opstalrecht en het vragen van huur denkt de gemeente ook anderszins alles voor elkaar te hebben. Wel een domper voor de scoutinggroep, die er dus nu al bijna vijftig haar zit en al die tijd niet eerder huur voor heeft moeten betalen. Voor het aankopen van het opstarecht en eventuele bebouweing kan de groep eventueel een hypotheek krijgen, denkt de gemeente.

De gemeente had ook de grond kunnen verkopen of langdurig in erfpacht uitgeven, maar doet dat liever niet. De verwachting is dat een deel van het terrein nodig is om in de toekomst een rotonde of iets dergelijks aan te leggen op de kruising van de Oude Telgterweg, Watervalweg en Arendlaan.

De gemeente had de grond ook ‘om niet’ in gebruik kunnen geven, maar vind dat niet voor de hand liggen, omdat de scouts een deel van hun gebouw commercieel verhuren aan een peuterspeelzaal.