Sloop De Dillenburg maanden uitgesteld

Door Harry Schipper - De geplande sloop van zorgcentrum De Dillenburg nog voor het einde van dit jaar is uitgesteld. Het nieuwe zorgcentrum aan de overzijde van de Julianalaan is nog niet helemaal klaar. 

Het is nu de bedoeling dat de ongeveer vijftig huidige Dillenburg-bewoners op 27 en 28 januari verhuizen naar hun nieuwe onderkomens. De sloop van het oude gebouw De Dillenburg staat nu gepland in de eerste helft van volgend jaar. 

De subsidie die verbonden was aan de sloop en herhuisvesting van de bewoners is niet in gevaar, zo verzekerde wethouder Laurens Klappe. Daarover hebben de betrokkenen partijen eerder al overeenstemming bereikt.

Burgemeester en wethouders van Ermelo hebben afgelopen week groen licht gegeven voor het –gewijzigde – ontwerpbestemmingsplan ‘Oranjepark Ermelo’. Zorggroep Noordwest Veluwe realiseert binnen het plangebied aan de Julianalaan, Dennenlaan, Wilhelminalaan en Oranjepark in totaal 99 woningen, waarvan 76 zorgwoningen. Op de plek van het inmiddels gesloopte Rehoboth staat het nieuwe zorgcentrum dat dus al bijna gereed is. Daarin komt ook een gezondheidscentrum en een zogenaamde ‘buurtkamer’. Maar liefst 43 procent van de woningen zijn sociale huurwoningen. Een kwart van de woningen zijn ‘dure koopwoningen’. De percentages wijken af van de verordening sociale woningbouw, maar volgens burgemeester André Baars dateren de afspraken over de woningbouw al van vóórdat de verordening door de Ermelose raad was vastgesteld.

Volgens wethouder Laurens Klappe heeft de Zorggroep goed geluisterd naar de omwonenden die aanvankelijk nogal wat bezwaren hadden tegen onderdelen van de nieuwbouwplannen. Zeventien, waaronder ook de Stichting Vestia, dienden zelfs een zienswijze in. “De Zorggroep heeft een intensief traject met de buurt gevolgd. Er is veel aan gedaan om aan de bezwaren tegemoet te komen en heeft haar plannen daarop aangepast”, aldus Klappe. Zo is de noordzijde van het appartementengebouw zuidelijk van de Constantijnlaan ingekort en is de hoek in het gebouw verder geopend , waardoor de tussengelegen buitenruimte groter is en er zes parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Er komt ook een entree naar het park, wat de levendigheid  en sociale veiligheid van het park vergroot en de loopafstand richting Kroondomein kleiner wordt. Het appartementengebouw wordt trouwens door woningbouwcoöperatie Uwoon ontwikkeld en beheerd.

Klappe vertelt dat er door de gemeente en Zorgroep ook een bezoek is gebracht aan het Duitse Liebenau. “Daarbij stond de vraag centraal hoe je een wijk krijgt die in de zorg zoveel mogelijk zelfvoorzienend is”.

Alle voorbereidingen en de aanpassingen hebben ertoe geleid dat er nu een plan ligt, waarbij het nieuwe zorgcentrum en de nieuwe woningen worden ingepast in een parkachtige omgeving volgens het Liebenau-principe; een concept waarbij meergeneratie-buurten en zorgen voor elkaar centraal staat. “Het wordt een open structuur met een mix van jong en oud en goedkope en dure woningen door elkaar”, aldus Klappe. De buurtkamer gaat in dit concept een belangrijke rol spelen, vertelt hij ook. “Ook de buren kunnen daar in de toekomst gebruik van maken, bijvoorbeeld om er een verjaardag te vieren”.

In het nieuwe plan is veel ruimte voor groen, met daarin ruimte om elkaar te ontmoeten. Nu B en W groen licht hebben gegeven voor het ontwerpbestemmingsplan is nu de raad aan zet om het bestemmingsplan definitief vast te stellen.

(Foto: Zorggroep NW Veluwe)