Sportverkiezingen Ermelo: acht winnaars

Door Marco Jansen - In een volle theaterzaal Dialoog waren er vrijdag voor het eerst in drie jaar sportverkiezingen in de gemeente Ermelo. Er werden acht prijzen uitgereikt, van Sportvrijwilliger tot Sportman en Sportvrouw van het jaar 2022.

Feestelijke gala-avond in de Dialoog

Burgemeester Hans van Daalen opende het sportgala, verder was er een dansuitvoering van Dansschool Annemieke Bais en een muzikaal optreden van 2Resonate. De presentatie was in handen van Roy van Boven en Marlous Janssen. 
 
Er werden acht sportprijzen uitgereikt over het sportjaar 2022. Elke inwoner, organisatie of sportclub van de gemeente Ermelo kon een voordracht doen en dat gold ook voor de nominatiecommissie van de gemeente Ermelo. De inwoners van Ermelo konden digitaal stemmen en dit leverde 4.492 stemmen op. Per categorie kon gestemd worden op drie nominaties. De stemmen telden voor 90% in de uitslag, de tien leden van de nominatiecommissie telden ieder voor 10% mee door anoniem te stemmen. Dit gaf bij een aantal winnaars de doorslag. Naast de prijzen waren er cheques of een cadeau voor de winnaars.

Alle genomineerden sportverkiezing Ermelo 2022
(Alle winnaars en genomineerden - foto's Saskia Lieman)
 
Het winnende sportinitiatief met een maatschappelijke impact werd IJs in Ermelo. Dit door ondernemers georganiseerde evenement trok een brede doelgroep, van schoolschaatsen tot mensen met een beperking en ouderen. Voorzitter Jan Carel Schepenaar kreeg van wethouder Sarath Hamstra naast de prijs een cheque van Interactie Sportbedrijf  Ermelo.
 
De Prins Bernhardschool werd gekozen tot sportiefste basisschool. Schooldirecteur Michiel Fakkelman kreeg de cheque van Plus Berntsen. Hij was verrast, toch voldeed zijn school aan de criteria: een uitdagend speelplein, gymlessen van vakdocenten en deelname aan sportevenementen.
 
Beroepsfotograaf Johanna Minnaard reikte de prijs voor beste sportfoto uit aan Rik van den Bos. Op zijn actiefoto van Dindoa 1 was veel te zien: gedrevenheid, enthousiasme, humor, maar ook emotie door de rouwbanden. Van den Bos noemde de bewogen week van toen, met het overlijden van vrijwilliger Henk ter Haar, en afgelopen week, door het ontvallen van B1-speelster Kétura Lagerwaard. Voor haar en Olav Pranger werd tijdens de avond een minuut stilte gehouden.
 
Sportvrijwilliger van het jaar werd Jeanet van den Bor-Hop van de Ermelose Dart Club. Zij zette in coronatijd een dartcompetitie op door videobellen en thuis spelen en organiseert veel bij de club, zoals toernooien, prijzen regelen en de maandagavondcompetitie. Zij is al 20 jaar vrijwilliger en het aanspreekpunt op de club. Ze zei nog nooit een prijs te hebben gewonnen en kreeg een verzorgde pubquiz deelname van Bruijn Café. Burgemeester Hans van Daalen, die de prijs uitreikte, benadrukte daarbij het belang van vrijwilligers.
 
Sporttalent van het jaar 2022 werd Esmee Hartenberg. De 17-jarige korfbalster maakte afgelopen zomer de overstap van Dindoa A1 naar DOS’46 A1. In Nijeveen speelt zij op het hoogste niveau en ook haalde ze de voorselectie van het Nederlands Team onder 19 jaar (laatste 15). Ze kreeg een cheque van 150,- euro van Intersport.
 
Sportcommentator Evert ten Napel gaf na de minuut stilte en een mooi muzikaal nummer van 2Resonate de prijs van Sportploeg van het jaar aan DVS’33 JO13-1. Het team van jongens en twee meisjes werd vorig jaar kampioen in de tweede divisie. Trainer Arie Goedschalk uit Lelystad verbaasde zich erover dat ze nog steeds niet gescout zijn. Als beloning mag hij met zijn team naar het natuurklimpark Klimbos Ermelo.
 
Sportvrouw van het jaar werd Noor Oosterhoff. De 18-jarige vechtsporter wist afgelopen jaar Nederlands kampioen Muay Thai en Europees kampioen Brazilian Jiu Jitsu te worden. Volgens Hans van Zetten, die de prijs uitreikte, beschikt zij over een offensief karakter, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Ze kreeg hiervoor naast haar prijs een volledig verzorgd verrassingsdiner bij Restaurant Peacock’s en bedankte voor het stemmen om zo ver te komen. De gemeente Ermelo gaf aan haar en aan open water zwemster Iris van Aurich een bos bloemen als extra waardering voor hun Europese prestaties.

Europese kampioenen sportverkiezing Ermelo 2022
(Europese kampioenen Noor Oosterhoff en Iris van Aurich werden door de gemeente Ermelo extra in het zonnetje gezet)

Korfballer Jefta Reinbergen (18) werd uitgeroepen tot Sportman van het jaar, waardoor Dindoa in totaal drie keer in de prijzen viel. Als aanvoerder van de A1-junioren had hij vorig seizoen een significante bijdrage aan het behaalde kampioenschap in de eerste klasse op het veld en in de zaal. Hij vond het bijzonder dat hij de prijs gewonnen had en sprak met respect over de andere genomineerden, de (veel) oudere hardloper Paul van Uhm en motorcrosser/hardloper Willem van Eikenhorst. „Wat zij op hun respectabele leeftijd hebben gepresteerd is erg knap.” Hij kreeg de prijs en een ‘diner voor 2’ bij de Boterlap van oud-volleybalinternational en directeur Interactie Sportbedrijf Ermelo Mark Broere.
 
Jefta Reinbergen en Esmee Hartenberg waren vorig jaar nog ploeggenoten bij Dindoa. ,,Jefta was één van de meest positieve mensen in het team. Als het slecht ging, hoorde ik hem er positief bovenuit”, zegt Esmee. Dindoa A1 speelt nu een niveau hoger in de overgangsklasse. „Het gaat goed, we staan op het veld tweede en doen in de zaal ook mee om de tweede plek. Ik mag af en toe ook meedoen met het eerste, als invaller. Mijn doel is basisspeler van het eerste worden”, zegt Jefta.

Hij vindt het jammer dat Esmee weg is bij Dindoa, maar gunt haar wel de mogelijkheid om een stapje hoger te spelen. „We zijn al een paar wedstrijden bij DOS’46 gaan kijken. Esmee brengt zoveel pit in het veld. Ze onderschept de meeste ballen en heeft veel inzicht.”
Esmee wil zo hoog mogelijk komen en heeft daar veel voor over. „Vorig jaar was het vijf minuten fietsen naar de club, nu moet ik moet drie keer in de week een uur heen en weer reizen om te trainen. Maar het bevalt heel goed en als ik het nu niet had gedaan, dan was het nooit gebeurd.”
 
Noor Oosterhoff vond het een leuke bijeenkomst om aan deel te mogen nemen. „Het is fantastisch om te winnen, dat betekent dat je in een goede drive zit en de goede kant op gaat. Ik probeerde met het stemmen zo’n groot mogelijk netwerk te hebben, maar in tegenstelling tot een wedstrijd, had ik er vanavond niet zoveel invloed op.”

Noor maakt een nieuwe start in het kickboksen voor volwassenen. „Volgende week heb ik weer een wedstrijd, bij het Rauw evenement kickboksen en MMA in Harderwijk in De Sypel.”