Tijdelijke aanlijnplicht honden voor rust in de ‘kraamkamer’ van de natuur èn de verkeersveiligheid

In vier losloopgebieden voor honden geldt vanaf heden tot en met 20 juni een tijdelijke aanlijnplicht. Dat doet de gemeente om enerzijds rust terug te brengen tijdens het broedseizoen in de natuur en anderzijds om aanrijdingen met wild te voorkomen.

De kraamkamer van Moeder natuur

In deze periode, tot en met juni, zijn onder andere reeën, herten en wilde zwijnen drachtig en worden er veel jonge dieren geboren. Dit is de tijd van de kraamkamer van Moeder Natuur. En wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De coronacrisis zorgt ervoor dat we met veel meer bezoekers dan normaal de natuur ingaan. Het is dan extra van belang om op de paden te blijven en de honden aan de lijn te houden.

Op klaarlichte dag
Niet alleen worden de dieren opgejaagd bij verstoring van de rust, zij rennen hierdoor ook met regelmaat de weg op. Niet alleen meer als de duister invalt en het rustig is op de weg, maar ook op klaarlichte dag. Aanrijdingen met dieren kunnen zo vaker voorkomen met alle nare gevolgen van dien voor mens en dier.

Aanlijnplicht in vier losloopgebieden
Tot 20 juni zijn de volgende losloopgebieden ingesteld met een aanlijnplicht:
  • Jacob Catslaan; bos tussen de Jacob Catslaan, de Staringlaan en gedeelte Leuvenumseweg (Haspelberg);
  • Oude Arnhemsekarweg/Ericalaan(Ruige Veld gebied);
  • De Ermelosche Heide (Drieërweg), hier geldt al aanlijnplicht van 08:00 uur tot en met 16:00 uur, maar dezedt verlengd ook na 16:00 uur;
  • Ermelosche Zand/Schietberg  
De gemeente gaat met bebording bezoekers hierop attenderen.

Wild zwijn met jongen Fotograaf Gerrit Rekers

(Foto Gerrit Rekers)