Tijdelijke huisvesting voor jongeren

Een jaar na de installatie van de nieuwe raad zijn al veel zaken in gang gezet of gerealiseerd. Een van de speerpunten uit het coalitieakkoord Dichterbij, het realiseren van 240 financieel passende woningen voor starters en jongeren, heeft al geleid tot het aanscherpen van bestaand beleid en het toevoegen van nieuw. 

Vanaf nu moet de helft van de nieuw te bouwen huizen sociale woningbouw zijn en voor het CPO-project In Vogelvlucht heeft de gemeenteraad aangegeven dat er afgeweken mag worden van bestaand beleid om dit project van Ermelose starters mogelijk te maken.

Het bouwen van kleine, betaalbare woningen specifiek voor jongeren stuit echter op moeilijkheden. Gebrek aan ‘eigen’ (gemeente)grond en bestemmingsplannen die niet of nauwelijks zijn aangepast aan de huidige tijd maken dat de gemeente afhankelijk is van projectontwikkelaars die in Ermelo tot nu toe nauwelijks ingezet hebben op het bouwen van financieel passende huurwoningen voor jongeren, ondanks herhaalde oproepen van politieke jongerenorganisaties en de Ermelose Jongerenraad. Dit kunnen wij niet langer accepteren. Na ruim 40 jaar van gelaten reacties en wijzen naar de onmogelijkheden moet het roer om, vindt de coalitie. Inzetten op nieuw te bouwen of te plaatsen tijdelijke huisvesting is noodzakelijk!
 
In de raadsvergadering van donderdag 4 april heeft Evelien Kars van Progressief Ermelo daarom, mede namens de coalitiepartijen BurgerBelangen Ermelo, SGP en VVD, een motie ingediend waarin de vier coalitiepartijen het College opdragen om nog voor het komende zomerreces met voorstellen te komen voor het op korte termijn realiseren van tijdelijke huisvesting specifiek gericht op jongeren, met een huurprijs tot de maximale grens voor huurtoeslag voor jongeren tot 23 jaar (2019: €424,44).
 
De coalitiepartijen zijn blij dat de fracties van CDA en CU deze motie, en dus de opdracht aan het College, ondersteunen.