Rechter over weghalen blokken P. Hendriklaan: Ermelo moet beter naar risico’s kijken

Ermelo heeft bij het weghalen van de betonblokken op de Prins Hendriklaan, niet goed aan de risico’s gedacht. Dat is in grote lijnen de uitspraak die de Raad van State woensdagochtend deed.

De gemeente krijgt nu 3 maanden om met een betere onderbouwing te komen.

De gemeente zou in principe in hun recht staan om de afsluiting weg te halen, maar volgens de rechter is er tegelijkertijd onvoldoende aandacht aan de verkeersveiligheid besteed. Wil Ermelo de ‘blokken’ weghalen, dan moet het dus kunnen aantonen dat het plan ook echt verantwoord is.
 
Ruzie
Het gesteggel om de betonblokken is inmiddels al 5 jaar bezig. Destijds - de onderhandelingen voor de alweer vervangen coalitie waren nog bezig - was de teneur dat het verdwijnen van een afsluiting voor een eerlijke verkeersdruk in de omgeving zou zorgen.
 
9 jaar betonblokken
Nadat de buurtbewoners hiertegen protesteerden, staan de betonblokken, die in 2010 werden neergezet om ‘tijdelijk’ het bouwverkeer de weg te wijzen, er anno 2019 nog steeds. Toen de voorzieningenrechter in 2017 oordeelde dat de afsluiting moest blijven staan, ging de gemeente in beroep. Nadat eerdere zittingen van vorig jaar een aantal keer vooruit werden geschoven, volgde de eerstvolgende uitspraak dus vandaag.