Tweede recreatiepark in Horst wil veranderen in woonwijkje

Door Petronella van het Goor -  Recreatievereniging Klein Veluwe aan de Kawoepersteeg 30a heeft een ontwerpbestemmingsplan bij het college van burgemeester en wethouders ingediend. De eigenaren van de acht recreatiewoningen op het parkje, waarvan er vier al permanent bewoond mogen worden, willen graag transformeren van recreatie naar wonen. 

Klein Veluwe is daarmee het tweede park in de wijk Horst, na De Loohof, dat wil transformeren naar woonwijk

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het ontwerpbestemmingsplan wordt het zoals gebruikelijk zes weken ter inzage gelegd, zodat er op gereageerd kan worden.

Wethouder Hans de Haan is meer dan tevreden. "We hebben nu twee bestemmingsplannen in procedure. Drie parken zijn opgekocht en worden door de ondernemer omgevormd. Ik denk dat we tussen nu en twee jaar het grootste gedeelte van de niet kanshebbende recreatieparken in de wijk Horst hebben omgevormd tot mooie Ermelose woonwijken." En dat is voor het college heel fijn. "De raad heeft ons de opdracht gegeven om te kijken naar locaties voor woningbouw in Horst. Het Natura 2000 gebied is daarvoor natuurlijk uitgesloten. Dit biedt perspectief."

Voor de grote recratieparken in Horst en de oostkant van Ermelo lijkt een transformatie naar wonen het meest voor de hand liggend, omdat het merendeel van de parken al als zodanig gebruikt worden. "Aan de Drieërweg zal recreatie primair blijven. Voor het tussengebied en daarmee bedoel ik ook Tonsel is het lastiger te bepalen. Moeilijk gebied, maar toch ligt recreatie voor de hand."

Volgens de Haan heeft de gemeente zich "uitermate pragmatisch ingesteld" en zijn het de verenigingen van eigenaren die het voortouw namen in de transformatie. "Dat is burgerschap in optima forma." De Haan verwacht dat Ermelo over een jaar of tien van honderd vakantieparken naar vijftig gaat. "Maar dat zijn dan wel vitale vakantieparken."