Verhuizen of je eerste huis kopen: doen in 2020?

Lage rentes, hoge huizenprijzen en veel, héél veel hypotheekaanvragen: 2019 was een jaar vol records op de huizenmarkt! Heb je plannen om in 2020 je eerste huis te kopen of om te verhuizen? Lees deze terug- en vooruitblik en wie weet kan ook jij binnenkort je woondroom vervullen.

Nooit eerder werden er zo veel hypotheken aangevraagd.

Eind 2019 staat de teller van afgesloten hypotheken op meer dan 400.000 volgens het Hypotheken Data Netwerk. Dat komt vooral doordat veel mensen hun hypotheek hebben overgesloten vanwege de ongekend lage rente. 

Want laag was ‘ie zeker, die hypotheekrente. Dertig jaar vastzetten kon een jaar geleden tegen 3,49 procent; nu is dat met 2,55 bijna een procent minder. Tien jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie is ook flink gedaald: van 1,93 naar 1,24 procent. 

In 2020 zal de hypotheekrente nog ietsje verder dalen, verwachten we. De Europese Centrale Bank neemt maatregelen om de lage inflatie en de nog niet zo sterke Europese economie te stimuleren, onder andere door maandelijks veel obligaties op te kopen. Dat leidt tot lagere kapitaalmarktrentes. En die zorgen op hun beurt voor een lichte daling van de korte en langlopende hypotheekrente. 

Het vertrouwen in de woningmarkt was het afgelopen jaar stabiel. Wie zijn eerste huis koopt, heeft voordeel van de lage hypotheekrente. En wie zijn huis verkoopt, is blij met de stijgende huizenprijzen. Die stijging is er al sinds halverwege 2013. Vergeleken met toen lag de gemiddelde prijs van een koopwoning in oktober 2019 41% hoger (bijna € 313.000). Wel zien we dat de stijging inmiddels minder hard gaat dan begin 2019. 

Dat die huizenprijzen zo stijgen, komt ook door een groot tekort aan woningen. In Nederland zijn er 300.000 huizen te weinig. Vooral in de Randstad is het tekort enorm. Het stikstofprobleem maakt het er allemaal niet beter op. Gemeentes verlenen hierdoor minder bouwvergunningen. In 2020 worden er dus minder huizen opgeleverd, waardoor de huizenprijzen nog meer onder druk komen te staan. 

Verder waren er in 2019 zorgen om een recessie. Bijvoorbeeld door de dreiging van een no-deal-Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De internationale politieke situatie blijft onzeker, waardoor gezinnen en bedrijven voorzichtig zijn met geld uitgeven. Toch lijkt de vrees voor een recessie wat te zijn afgenomen. 

Voor huizenkopers en -bezitters introduceerde De Hypotheker nieuwe hulpmiddelen. Zoals de Ockto-app, waarmee je via je DigiD eenvoudig en veilig alle benodigde gegevens ophaalt als je zelf een hypotheek afsluit. Wil je je huis verduurzamen? Dan geeft de duurzaamheidsscan je snel inzicht in hoe je dat kan doen en wat dat kost. En met de uitbreiding van de ‘Hoeveel kan ik lenen’-tool kunnen nu ook zelfstandig ondernemers makkelijk hun maximale hypotheek uitrekenen. 

Is jouw goede voornemen om binnenkort je droomhuis te kopen? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel je kan lenen en welke hypotheek je het beste kan kiezen. Maak een afspraak en kom langs! Met inmiddels 180 vestigingen is er altijd onafhankelijk advies in de buurt. 

We wensen je een heel mooi 2020! 

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info