B en W nemen nieuw besluit over veilige Prins Hendriklaan

Door Harry Schipper - B en W van Ermelo hebben hun huiswerk over de verkeersafwikkeling in en om de Prins Hendriklaan overgedaan. Het college komt nu met een nieuw concept verkeersbesluit, dat verkeersoverlast en te hard rijdende automobilisten in deze laan en de omliggende straten zoveel mogelijk moet tegengaan.

Dit keer is er volgens verkeerswethouder Wouter Vogelsang wél zo goed mogelijk geluisterd naar de bewoners tijdens een drietal bijeenkomsten op 19 juni, 5 september en 11 september.

Daarbij werd duidelijk dat niet bij alle bewoners de angst kan worden weggenomen dat er vooral vanaf de Harderwijkerweg meer sluipverkeer de wijk doorkruist nu de Prins Hendriklaan weer open gaat. En ook dat er op de Prins Hendriklaan dan te hard wordt gereden.
 
Het Ermelose college van B en W was daarom eerder teruggefloten door de Raad van State tijdens een tussenvonnis op 29 mei, dat was afgedwongen door actievoerende aanwonenden. Het hoogste rechtsorgaan van Nederland gaf de bewoners gelijk en vond dat het college onvoldoende aandacht had besteed aan de verkeersveiligheid van de verschillende soorten weggebruikers bij openstelling van de Prins Hendriklaan. Met het nieuwe concept verkeersbesluit gaat het college er vanuit dat zij aan de eis van de rechtbank heeft voldaan. “We hopen dat de Raad van State ziet dat we voldoende ons best hebben gedaan”, verduidelijkt burgemeester André Baars. Hij zegt dat het Ermelose college er iets van heeft geleerd: “De les is dat als je een bestemmingsplan maakt en er komen bezwaren, dat je dan heel goed daar naar moet luisteren”. Vogelsang voegt daaraan toe: “En dat je heel goed met de bewoners in gesprek moet gaan en daar ook de tijd voor moet nemen”.
 
Het dagelijks bestuur van Ermelo heeft bij de Raad van State daarom wat uitstel gevraagd om met de bewoners ‘een goed proces te kunnen doorlopen’. De Raad van State geeft Ermelo die extra tijd: de gemeente krijgt tot 20 november. Ondertussen zijn tijdens twee bewonersavonden en een kleine groep bewoners in werkgroepverband nagedacht om ook omliggende lanen verkeersveiliger te maken.
 
Maatregelen weginrichting
Om de Prins Hendriklaan na openstelling veilig te houden voor weggebruikers komen er volgens het principe ‘Duurzaam Veilig’ een aantal verkeersmaatregelen, zoals (drie) verhoogde wegplateau’s, waarschuwingsborden en ‘bliksemschichten’; zigzaggende wegmarkering die waarschuwt dat men de kruising met de Beatrixlaan nadert. In omliggende straten komen detectielussen om te zien of er meer verkeer doorheen komt. De bedoeling is om over een tijd de genomen maatregelen te evalueren. Eerst krijgen de bewoners nog zes weken de tijd om eventueel een zienswijze in te dienen over het concept-verkeersbesluit. Die zienswijzen, zo belooft burgemeester Baars, ‘worden meegenomen bij het uiteindelijk definitieve verkeersbesluit’ dat het college daarna neemt.