Vijf genomineerden voor de Groene Pauw Award 2020

Wie duurzaam bezig is, zetten we graag in het zonnetje. En daarom vroegen wij aan u of u mensen, verenigingen, bedrijven of maatschappelijke organisaties wilde nomineren voor de Groene Pauw Award. En dat heeft u gedaan.

We ontvingen inzendingen die variëren van een opa die de wereld energiezuiniger na wil laten aan zijn kleinkinderen, vrijwilligersgroepen en organisaties die zich al jaren inzetten voor de natuur, buurtbewoners die een braakliggend terrein duurzaam inrichten als speelplek tot ondernemers die duurzaamheid een stap verder brengen.

De ingezonden nominaties willen we natuurlijk niet onvermeld laten. In willekeurige volgorde noemen we: de vrijwilligers van De Zaak van Ermelo, het NMP Natuur Milieu Platform, Han Kattenwinkel, Nico van Harten, de groene vrijwilligers van de Ermelose Hei, de werkgroep Pretoriusplein, FlexiFitness Ermelo, Vitaliteits Factory en Opa Hans Bos.

De gemeente Ermelo is trots op deze duurzame inwoners en initiatieven. En toen stonden de juryleden Jan van der Vliet, voorzitter van de Ermelose energiecoöperatie Veluwe-Energie en Anne-Marie Pronk, communicatiedeskundige voor Klimaatzuster, Urgenda en Klimaatverbond voor de onmogelijke taak uit deze inzendingen een selectie van vijf te maken waar u op kunt stemmen.

De jury heeft hierbij vooral gekeken naar hoe de initiatieven anderen kunnen inspireren om ook duurzaam aan de slag te gaan. De genomineerden zijn:

Han Kattenwinkel, werkgroep duurzaamheid Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo
Aanjagers met expertise zijn zeer belangrijk. Han is heel enthousiast en heeft kennis van zaken. Hij zet zich als vrijwilliger in voor het verduurzamen van huizen, scholen en kerken.

Vrijwilligers kringloopwinkel de Zaak van Ermelo
Heeft duidelijk een plaats in de samenleving van Ermelo door hoog bezoekersaantal en veel mensen als medewerker. Laat zien hoe de circulaire economie er in de praktijk uit ziet,  promoot het hergebruik en repareren van spullen en stelt koop van nieuwe spullen ter discussie. Dat heeft invloed op minder gebruik van grondstoffen en energie.

FlexiFitness Ermelo
De combinatie van levensstijl en duurzaamheid  is een voorbeeld van goed ondernemerschap. Deze sportschool is gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de wereld door te doen: van energiebesparing en afvalscheiding tot stroom opwekkende (en niet verbruikende) cardio-apparaten.

Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo
De lokale doeners zijn van zeer grote waarde voor verandering, niet alleen in Ermelo, voor heel Nederland. Samen laten ze zien hoeveel mensen daadwerkelijk in actie komen voor een leefbare planeet. Goed dat er zoveel expertise is opgebouwd om voorlichting te geven over natuur, milieu, energie en duurzaamheid.

Groene vrijwillgers Ermelose hei
Deze vrijwilligers zetten zich al 15 jaren in om jonge boompjes uit de heide te verwijderen. Met als resultaat dat de Ermelose heide, belangrijk symbool voor natuur in Ermelo, behouden is als heide. Ze blijven nodig als we te weinig doen aan klimaatverandering en voorkomen van opwarming van de aarde.

Natuurlijk verdienen alle inzenders het om te winnen, maar helaas kunnen we maar één Groene Pauw Award 2020 uitreiken. Wie is uw favoriet? Breng nu uw stem uit. Stemmen kan tot 2 oktober op www.ermelo.nl/stemmen

Door corona kunnen we helaas geen feestje maken van de uitreiking. Op vrijdag 9 oktober maken we de winnaar bekend op onze website en social media.

Lees ook:
Inwoners nomineren kandidaten voor Groene Pauw Award 2020