Voor alle pasfoto's: Elementa in Ermelo 16 april geopend tijdens de Bevrijding van de Veluwe Feesten

Zo'n verweerde mannenkop met flaporen fotograferen is een hele kunst maar wat doe je met een prematuurtje van twee maanden? Of een boze meid van vier, hoe zet je die op de pasfoto? Sinds december 2021 maakt Elementa de pasfoto’s in de gemeente Ermelo en voorzichtig gezegd, het is een succes.

Op het gemeentehuis staat een hokje waarin je het voor 8 euro drie keer kunt proberen

Bij Elementa staat inmiddels een professionele fotostudio waarin zowel die prematuurtjes als de werkmanskoppen op de pasfoto gezet worden. Er was met het vertrek van de opticien aan het Raadhuisplein immers niemand meer die het deed en dat was al wel opgevallen - maar zoals wel meer in de corona, de aandacht lag elders.

In de tweede coronaronde werd het idee opgepakt en net toen alle spullen klaar stonden kwam de Ermelose politiek vragen of Elementa dat niet wilden doen. Een week of wat later stond de studio er en sinds die tijd maakt Elementa pasfoto’s. Pasfoto’s maken ze met groot succes.

“Het is zo leuk om te doen”, zegt IJme van Elementa. "Zo’n jochie van vier die eigenlijk niet op de foto wil toch zover krijgen of een meisje dat alle foto’s stom vindt. Vrouwen met sluier, mannen met rode kop, ze komen allemaal langs.” “Haar achter de oren, mag de kin wat naar beneden?” “Dude, zit ’ns stil, en kan je rechtop?”

Aan het eind allemaal met vier foto’s in een mapje naar huis. De overheid stelt eisen en soms, als ze niet opletten, gaat het wel eens mis. Dan wordt zo’n foto keihard afgekeurd. Spiegeling in de bril die ze niet zien, of een hoofddoek die te ver naar voren zit: Elementa geeft garantie, als het gemeentehuis het niet goed vindt krijg je gratis een nieuwe set mee naar huis.

Het meest veeleisende zijn de hele kleintjes. “Iedereen moet een ID en daarom een foto, maar die kleintjes van een maand of twee, of zoals laatst een prematuurtje van 8 weken, die zijn zo klein. Alleen het hoofdje al, dat past zo slecht in de kaders die ervoor zijn. Bij Elementa gaan ze er toch elke keer voor. Ze hebben een kinderstoel en een babystoel en desnoods verbouwen ze de hele zaak: die foto moet goed. En dan huilt ze, is ze er klaar mee en gaat ze zeker niet in de camera kijken. Maar het leuke is dat ze van al die kleintjes er nog nooit een teruggekregen hebben".

Elementa is van maandag tot vrijdag geopend vanaf tien uur maar omdat niet iedereen altijd door de week gelegenheid heeft is het op 16 april, tijdens de Bevrijding van de Veluwefeesten, de hele dag “Pasfoto Inhaaldag”.

Voor hele families, voor drukke zakenlui, kansrijke vertegenwoordigers en moeders die er wel even zonder uit willen: zaterdag 16 april van 10.00 tot eind van de dag op Stationsstraat 60 in Ermelo.

www.elementa.com

Elementa Ermelo fotografie en computerzaak