Voornemen toetreding nieuwe afvalinzamelaar Fryslân Miljeu

De Noord Veluwse gemeenten willen met ingang van 1 januari 2026 toetreden tot Fryslân Miljeu (onderdeel van Omrin). Het gaat om de inzameling van huishoudelijk restafval, gft-afval en oud papier en karton. Gemeenten zijn voor de verwerking van het afval al aandeelhouder van Omrin.

De gemeente Ermelo heeft naar aanleiding van een regionaal advies hiertoe het principebesluit genomen

De inzameling zal door Fryslan Miljeu plaatsvinden vanaf 1 januari 2026
De gemeenten willen een duurzame en efficiënte samenwerking met garantie voor de invulling van het huishoudelijk afvalbeheer. Belangrijke overwegingen daarbij zijn invloed en zeggenschap, flexibiliteit, stabiele en voorspelbare kosten. Verder willen de gemeenten controle over de uitvoering van het afvalbeheer en een geschikte manier om de levering van diensten uit te breiden. Het regionale contract met ACONOV B.V. voor de inzameling van huishoudelijk restafval, gft-afval en oud papier loopt 31 december 2025 af.

Fryslân Miljeu is een publieke inzamelorganisatie
Deze opereert namens de gemeenten en is verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk restafval, gft-afval en oud papier en karton. Voor de Noord Veluwse gemeenten wordt daarvoor een regionale uitvoeringsorganisatie opgericht om deze taak uit te voeren.

De gemeente streeft hiermee naar een flexibele uitvoering van afvalbeheer
Het is de bedoeling dat gemeenten zelf de afvalinzameling uitvoeren. Ze treden toe tot een publieke inzamelorganisatie. Daardoor zijn zij meer flexibel en is de uitvoering van het afvalbeheer minder kwetsbaar.

Verdere besluitvorming
Nadat ze eerder hun intentie om toe te treden hadden uitgesproken, zijn de vijf gemeenten nu bezig met het voorbereiden van individuele stappen voor besluitvorming.