Vuurdoop voor nieuwe burgemeester van Ermelo

Harry Schipper – De gemeenteraadsvergadering van gisteravond werd voor het eerst voorgezeten door Dorien Burmanje, de kersverse burgemeester van Ermelo.

“Het is mijn eerste raadsvergadering ever!”, viel ze meteen maar met de deur in huis. Om daarna te bekennen dat ze ‘ontzettend trots’ is dit te mogen doen.

Het is nog maar drie weken geleden dat Burmanje door commissaris van de koning John Berends werd gepolst of ze beschikbaar was voor het waarnemend ambt van burgemeester van Ermelo. “Ik was eerlijk gezegd enorm verrast, omdat ik nog nooit burgemeester ben geweest”, vertelt ze daarover. Ze vroeg daarom de raadsleden haar mee te helpen ‘om op een juiste manier dit ambt in te vullen’. “Laat me gerust weten als ik het anders moet doen om dit goed te laten verlopen”.

Kort na haar benoeming heeft Burmanje meteen ‘incognito’ al een bezoek gebracht aan Ermelo en in het dorpscentrum ‘geshopt’, vertelde ze ook. Haar eerste indruk van het Veluwse dorp viel heel positief uit: “Ik was verrast door alle activiteiten en energie die ik in het dorp tegenkwam. Er werd gebouwd en verbouwd, mooie en verschillende wijken. En in het centrum vond ik een energie die lang niet altijd te vinden is, omdat we nu allemaal zo geplaagd worden door de coronaperiode”.

Burmanje begon afgelopen maandag aan haar nieuwe baan. Ze zei dat ze verrast en blij was met alle steun die ze daarbij meteen al kreeg. “Ik heb er dus heel veel zin in!”

De nieuwe burgemeester benoemde ook kort de problemen rondom de bestuurscrisis in het dorp. “Ik weet dat u allemaal een verschrikkelijk lastige en moeilijke periode achter de rug heeft met heel veel pijn, met gekwetstheid en verdriet en zorg en boosheid. Ik heb gezegd dat ik me daarin zal verdiepen, voor zover dat zaken oplevert die helpen om de toekomst beter te maken”. Op details ging ze verder niet in, ‘want ik wil vooral met u vooruit’. “Ik hoop dat we met  elkaar weer een hele positieve periode tegemoet gaan”.

Burmanje maakte ook nog duidelijk dat ze erin heeft toegestemd aan te blijven als waarnemend burgemeester tot tenminste na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

(Foto Provincie Gelderland)