Weinig kans op grafheuvelcentrum in Ermelo

Door Harry Schipper – De kans dat er een (groot) grafheuvelcentrum in de buurt van Ermelose grafheuvels komt, slinkt.
 

Onderzoek van de gemeenten Epe, Nunspeet, Ede, Apeldoorn en Ermelo naar een geschikte plek laat zien dat een groot centrum sowieso niet realistisch is. En evenmin een privaat opgezet grafheuvelcentrum.

Dat antwoorden B en W van Ermelo op vragen van de raadsfracties CDA en Progressief Ermelo. Beide fracties waren benieuwd of dat grafheuvelcentrum naar Ermelo komt. Eind januari maakten de vijf Veluwse gemeenten bekend dat ze zo’n centrum wenselijk vinden. Ze willen, net zoals in Drenthe de hunebedden worden gepromoot, ook wel toeristen trekken naar de honderden grafheuvels in hun gemeenten.
 
Niet zo’n vreemde wens, want een recent onderzoek van de Universiteit van Leiden, getiteld Erfgoed Gezocht, leverde de locaties op van maar liefst 1500 nieuwe grafheuvels dan die al bekend waren. Aan Erfgoed Gezocht deden  honderden vrijwilligers mee, die samen een enorme hoeveelheid digitaal kaartmateriaal onder de loep namen. Het onderzoek leverde ook een schat aan nieuwe informatie en inzichten op.
 
Aangespoord door een aantal enthousiaste regionale archeologen stelde elke gemeente daarom vijfduizend euro beschikbaar voor een onderzoek naar zo’n grafheuvelcentrum, waarin zowel scholieren en toeristen kennis zouden kunnen nemen van al die informatie.
 
De uitkomst van dat onderzoek werd eigenlijk al voor de zomer verwacht. Nu melden B en W dat inmiddels drie varianten zijn onderzocht: large, medium en small. De grote variant kost qua exploitatie teveel en valt dus af. De andere twee varianten worden nog nader onderzocht, maar ‘gezien de te verwachten exploitatiekosten lijkt de enig haalbare optie een koppeling met een bestaande locatie’, melden de bestuurders ook. De vijf gemeenten gaan daarom eerst maar eens bespreken hoe ze met dit onderwerp verder willen. Wordt dus vervolgd…

Grafheuvels
(Foto Stichting Natuur en Mileu Ermelo)