Wethouder overweegt motie zwemtarieven niet uit te voeren

Door Harry Schipper – Wethouder Laurens Klappe overweegt een motie van de Ermelose gemeenteraad naast zich neer te leggen.
 

Raadsleden reageerden woensdagavond tijdens de online raadsvergadering onthutst op de weigering van de wethouder om de sterke prijsstijging van  abonnementen en badenkaarten van zwembad Calluna terug te draaien.

“Dat heb ik een wethouder nog nooit horen zeggen”, klonk Sarath Hamstra. De CDA-fractievoorzitter had de motie ingediend samen met fractievoorzitter Folkje Spoelstra van de ChristenUnie. Zij wilden uitgezocht hebben óf, en zo ja, hoeveel de zwembadtarieven door zwembadbeheerder Interactie Sportbedrijf BV per 1 juli met meer dan de met de raad afgesproken 1,7 procent indexatie waren verhoogd. En ook dat, als dat zo is, die tarieven per direct terug te draaien.
 
Zwembadbezoekers hadden zich de afgelopen maanden bij diverse raadsfracties beklaagd over de tariefstijgingen en veranderingen. Zo werden het jaarabonnement, het gezinsabonnement en de 100-badenkaart afgeschaft en ging de prijs voor een 50-badenkaart van 148 naar 186 euro; een prijsstijging van meer dan 25 procent. Voor het jaarabonnement, dat 186 euro kostte, kwam een kwartaalabonnent terug dat 86 euro kost. Keer vier is 344 euro, ofwel een prijsstijging van bijna 90 procent. Ook het gratis meedoen aan onder andere trimzwemmen, trainingen voor kankerpatiënten en aquavaria werd afgeschaft; hiervoor moeten deelnemers nu een los kaartje kopen van 4,80 euro.
 
De sportwethouder verzette zich tegen het terugdraaien van de sterk gestegen zwembadtarieven. Hij vindt dat dit eerst moet worden besproken met Interactie BV. Dit bedrijf, dat weliswaar volledig eigendom is van de gemeente, nam begin vorig jaar het beheer over van de gemeente. Klappe had daar dinsdag een eerste gesprek mee, nadat tijdens de vorige politieke avond de raadsfracties hem al om opheldering hadden gevraagd over de scherpe prijsstijgingen. Ook had hij al een toen gevraagd overzicht aan de raadsfracties gestuurd van de prijsontwikkeling. Hij toonde zich verrast dat CDA en CU tóch hierover een motie indienden.
 
Hamstra vond dat overzicht te summier. Het gaf in zijn ogen onvoldoende weer waarom het ging. “Dat had ik beter wat uitgebreider kunnen doen”, gaf de wethouder de CDA-voorman gelijk. Klappe zei verder dat de kwestie genuanceerder ligt dan me denkt en dat het beter was daar eerst eens over te praten. Spoelstra toonde zich op haar beurt verrast dat de motie Klappe had verrast. “Deze motie lag twee weken geleden al op tafel. Nu wilt u eerst weer gesprekken. Dat gaat weer eindeloos duren. Het gaat hier ook om zorgvuldige communicatie naar de van het zwembad”, vond zij.
 
Tijdens het bij vlagen scherpe debat dat volgde, kwam ook de rol van de raad in deze kwestie naar voren. Toen Interactie het zwembadbeheer overnam zou de gemeente blijven gaan over de producten en prijzen van het zwembad. Volgens Evelien Kars (Progressief Ermelo) waren daarover afgelopen zomer al meteen vragen gesteld. VVD-fractievoorzitter Herma van der Weide vond het allemaal ‘best ingewikkeld’ en stelde voor de motie aan te houden, in afwachting van een bespreking waarin duidelijk wordt wat nou precies is afgesproken tussen Interactie en de gemeente.
 
Hamstra wilde van uitstel niks weten. Hij pleitte voor duidelijkheid: “We moeten de bezoekers van Calluna centraal stellen. Het is belangrijk dat we een betrouwbare overheid zijn”. Fractievoorzitter Bert van der Knaap van BurgerBelangen (BBE) sloot zich daarbij aan. “We doen iets verkeerds met het uitbesteden van het beheer. Hoe gaan we hier als raad mee om?”, vroeg hij zich wel af.
 
Toen Klappe in de gaten had dat de motie niet werd teruggetrokken en met de steun van BBE zelfs afstevende op een raadsmeerderheid, liet hij zich ontvallen in elk geval niet de prijzen terug te willen draaien. Spoelstra reageerde verontwaardigd: “Een motie niet uitvoeren is een machtsmiddel dat u niet mag gebruiken. Een motie is voor ons als raad uiterst belangrijk.”
 
“Dit brengt mij in een lastig parket”, constateerde Klappe zelf. Hij kwam met investeringen in apparatuur die Interactie al had gedaan en de moeite die het allemaal zou kosten wanneer de prijsverhoging weer zou worden teruggedraaid. De motie werd daarna met (acht stemmen van PE, SGP en VVD tegen en) dertien stemmen voor van CDA, CU en BBE aangenomen. B en W moeten over uiterlijk twee weken, dus bij de volgende politieke avond, duidelijk maken of ze bereid zijn om de stijging van de zwembadtarieven ongedaan te maken.