Aantal woninginbraken Ermelo blijft stabiel, dieven hebben minder succes

In Ermelo is het aantal woninginbraken in het afgelopen jaar nagenoeg hetzelfde gebleven als het jaar ervoor. Toch zijn indringers steeds minder succesvol.

Ermelo

In 2018 werden er 60 misdrijven gepleegd die te maken hadden met inbraak. Vorig jaar waren dat er 59. Wel is het opmerkelijk dat criminelen het afgelopen jaar veel minder succes hadden. In 23 gevallen bleef het namelijk bij een poging tot inbraak. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017.
 
Gemiddeld loste de politie in Ermelo 38 procent van alle misdrijven op. Bij woninginbraken ligt dat aantal veel lager. Dit jaar werd 16,7 procent van alle inbraken opgelost, terwijl dat percentage een jaar geleden nóg lager lag: 13,6 procent. Vergeleken met de regio Veluwe West scoort Ermelo daarmee nog bovengemiddeld. Slechts 11 procent van de woninginbraken In Harderwijk, Putten en Ermelo werd opgelost.
 
Voorkomen werkt in dit geval dus beter dan genezen. De gemeente heeft aan dat de daling van het aantal inbraken vooral te maken heeft met de extra alertheid tijdens de ‘donkere dagen.’ In de dagen voor kerst, waarin er een traditionele piek in het aantal woninginbraken te zien is,  zijn er door de politie extra maatregelen ingezet. Burgemeester Andre Baars is blij met de resultaten: ,,Het is voor mij een bevestiging dat we met de aanpak op de goede weg zijn”.
 
In de regio waar Ermelo binnen valt, is wel een duidelijke daling van het aantal woninginbraken te zien. In 2018 werden er 151 inbraken gepleegd, dat aantal ligt 23% lager dan het jaar ervoor.
 
Geweld
Ook het aantal geweldsincidenten is met 14 procent flink afgenomen. Vorig jaar werden er 143 misdrijven gepleegd, in 2018 waren dat er 123. Daar staat tegen over dat er een stuk minder zaken opgelost worden. Werd in 2017 nog 86 procent van de geweldszaken opgelost, nu is dat gedaald naar een magere 75 procent.