Bericht van de gemeente Ermelo over de zaak Meijbaum

De afgelopen dagen is er in Ermelo veel opschudding geweest op social media en via de pers over de zaak van de heer C. (Casper) Meijbaum (Bar Twinns). Het college van burgemeester en wethouders reageert hierop onderstaand met de correcte weergave van de feiten.

De gemeente betwist de uitspraak van de Raad van State niet

Op 24 oktober 2018 heeft de Raad van State in deze zaak uitspraak gedaan. De Afdeling heeft de besluiten vernietigd die door de gemeente/de burgemeester (als juridisch zelfstandig bestuursorgaan) genomen zijn.

Dat ging over twee zaken:
  • weigering ontheffing voor het plaatsen van een skihut (besluit 3 december 2014)
  • weigering ontheffing van aangepaste sluitingstijden (besluit 23 juli 2015)
Voor wat betreft die besluiten is de gemeente in het ongelijk gesteld. De gemeente betwist de uitspraak van de Raad van State niet. De advocaat van de gemeente heeft hierover al op 23 november 2018 actief aan de advocaat van de curator van de heer Meijbaum geschreven. Daarbij is gevraagd om een onderbouwing/specificatie van de geleden schade. Dat is een normale gang van zaken. De curator reageert niet op het verzoek om onderbouwing van de schade.

Op de zitting bij de Raad van State heeft de advocaat van de heer Meijbaum een bedrag genoemd, dat niet of nauwelijks onderbouwd was. Om schade te kunnen vergoeden is dat natuurlijk wel nodig. Er moet worden aangegeven in hoeverre het schadebedrag is veroorzaakt door de besluiten van de gemeente en hoeveel de daardoor veroorzaakte schade bedraagt. Dit hebben wij de curator van de heer Meijbaum actief gevraagd.

De curator van de heer Meijbaum heeft echter nergens meer op gereageerd. Daardoor kan de gemeente de zaak helaas niet verder afhandelen. De gemeente wil deze kwestie wel degelijk graag afhandelen en verzoekt de curator alsnog de gevraagde informatie te verschaffen.

Waarom doen wij niet direct zaken met de heer Meijbaum?
Uit alle reacties blijkt ook dat mensen zich afvragen waarom wij als gemeente niet zelf in gesprek gaan met de heer Meijbaum over de afhandeling. Natuurlijk snappen wij deze vraag. Het antwoord is, dat dit niet kan omdat er sprake is van een faillissement. Het faillissementsrecht (waar deze zaak onder valt) laat het niet toe om zelf direct zaken te doen met de heer Meijbaum. Dat moet echt via de curator. Hij is degene die over de fi nanciële zaken van de heer Meijbaum gaat.

Overigens vinden wij het belangrijk nog aan te geven, dat het faillissement van de heer Meijbaum los staat van de zaak met de gemeente. Wij als college hopen net als iedereen op een snelle afronding voor de heer Meijbaum.